Senatul respinge Legea cimitirelor

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 19:47
2602 citiri
Senatul respinge Legea cimitirelor
Foto: Ziarul Profit

Senatul a adoptat marti raportul de respingere al Legii privind cimitirele, crematoriile umane si serviciilor funerare, dupa ce presedintele Traian Basescu a solicitat reexaminarea acesteia in sensul clarificarii unor elemente privind obligatiile proprietarilor privati ai cimitirelor.

Raportul de respingere a fost aprobat cu 67 de voturi "pentru", 4 "impotriva" si doua abtineri, Senatul fiind prima Camera sesizata.

Proiectul a fost initiat de deputatii UDMR Antal Istvan, Erdei Doloczki Istvan, Petru Lakatos, Seres Denes, precum si deputatul PSD Aura Vasile si cel al minoritatilor, Adrian-Miroslav Merka.

Presedintele Traian Basescu a transmis in decembrie Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare, solicitand ca actul sa prevada o serie de precizari cu privire la obligatiile proprietarilor cimitirelor.

"Legea supusa reexaminarii contine prevederea potrivit careia proprietarii cimitirelor au obligatia intretinerii si a mentinerii in functiune a cimitirului. In acest sens, consideram ca se impune reglementarea in lege a unei proceduri speciale care sa priveasca situatia in care proprietarul privat al cimitirului este supus procedurii insolventei", se arata intr-un comunicat al presedintiei, remis luni Newsin.

Basescu mai spune ca este necesara corelarea acestei legi cu prevederile actelor normative privind administrarea domeniului public si privat de interes local, precum si cele referitoare la serviciile comunitare de utilitati publice si clarificarea modului de stabilire a taxelor si tarifelor aferente serviciilor funerare prestate, dar si identificarea autoritatilor competente sa exercite supravegherea si controlul acestor prestatii cu caracter public.

"Deoarece legea cuprinde dispozitii cu caracter imperativ, dar fara a prevedea care sunt sanctiunile in cazul incalcarii acestor dispozitii ori modul de contestare si sanctionare a nerespectarii obligatiilor instituite prin lege, se creeaza situatia imposibilitatii aplicarii legii, aceasta fiind lipsita de efectele sale. De aceea, consideram ca este necesar ca legea sa contina si sanctiuni in cazul nerespectarii prevederilor sale", mai motiveaza Basescu.

Actul normativ trimis spre promulgare are ca obiect de reglementare stabilirea drepturilor si obligatiilor in legatura cu activitati funerare, cimitire si crematorii umane.

Noua reglementare stabileste in sarcina autoritatilor administratiei publice locale obligatia de a organiza cimitirele publice astfel incat acestea sa aiba sectoare parcelate corespunzatoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor care functioneaza in localitatea respectiva.

In acelasi timp, textul legii nu impune o asemenea obligatie si pentru categoria operatorilor economici, fundatiilor si asociatiilor, ca proprietari de cimitire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#legea cimitirelor respinsa Senat, #Traian Basescu cerere reexaminare , #Senat