Senatul dezbate luni motiunea pe Transporturi

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 11:52
1332 citiri
Senatul dezbate luni motiunea pe Transporturi
Foto: Arhiva

Plenul Senatului dezbate si voteaza luni motiunea simpla pe tema transporturilor, initiata de PSD, care are sanse minime sa fie adoptata in conditiile in care opozitia nu poate strange cele 69 de voturi necesare, motiv pentru care si motiunea simpla pe Educatie a picat saptamana trecuta.

Senatorii PSD sustin, in motiunea simpla pe Transporturi ca nerealizarile in domeniu sunt atat de mari, incat Guvernul merita chiar o motiune de cenzura numai pe acest subiect, Radu Berceanu fiind catalogat drept "bolovanul care ineaca flota ministeriala", "pacostea Romaniei", "capo di tutti capi".

Motiunea simpla a social-democratilor este intitulata "Transporturile din Romania, trase pe dreapta de guvernarea cu aceeasi orientare".

Initiatorii sustin ca "sectorul transporturilor in Romania nu numai ca nu este condus, dar este de-a dreptul jefuit" si ca "actualul inca ministru (Radu Berceanu, n.r.) este pacostea Romaniei" si "un sabotor al economiei nationale". "Sper ca intr-o zi sa fie aduse la lumina si sanctionate de organele abilitate toate matrapazlacurile facute de subordonatii domnului inca ministru Radu Berceanu, care sunt pusi sa indeplineasca misiunile murdare pentru ca acest ministru sa ramana cu mainile curate.

Desigur, aceste lucruri vor mai fi inca posibile doar pe perioada de timp in care colegii PDL-isti il vor mai suporta si pana cand primul-ministru, Emil Boc, va constientiza ca bolovanul de moara, Radu Berceanu, ii ineaca flota ministeriala", sustine senatorul PSD, Marius Bota, autor al motiunii.

"Nerealizarile in domeniul autostrazilor sunt atat de mari, incat acest Guvern merita o motiune de cenzura numai pe acest subiect", mai apreciaza motiunea PSD.

Mai mult, social-democratii spun ca Pactul National de Autostrazi va fi realizat "cu sau fara avizul" lui Berceanu.

"L-am realizat noi, cei din opozitie. Era obligatia dvs. domnule ministru si poate a dvs. domnule prim ministru, de a-i da un branci ministrului de resort ca sa faca ceva macar pe hartie in mandatul dvs. Pactul national va reglementa contractele intre antreprenori si subantreprenori, in care firmele romanesti mai mici care lucreaza sa beneficieze de aceste investitii, si nu cei mari sa duca banii peste hotare; romanii sa lucreze, nu sa stea in somaj, pentru ca azi exista cetateni din afara UE care muncesc in locul lor; pretul sa fie fix sau aproape fix, sa poata fi modificat cu maxim 10% si sa nu fie la discretia smecherilor care au pile sau mituiesc angajatii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale Romane.

Nu in ultimul rand, legea propusa de noi va indica perioada si sursa de finantare in care sa se realizeze fiecare traseu de autostrada din Romania in urmatorii 10 ani, astfel incat acest program sa nu poata fi modificat de cate ori se schimba ministrul sau Guvernul", mai sustin semnatarii motiunii.

Berceanu refuza sa inteleaga ca nu banii sunt problema

Social-democratii amintesc faptul ca ministrul Radu Berceanu "invoca mereu lipsa banilor alocati de la buget si refuza sa inteleaga, atunci cand i se spune, ca nu lipsa banilor este problema, ci managementul acestora si in mod evident stoparea matrapazlacurilor pe care subordonatii lui de incredere le fac, cu buna stiinta a celui care este capo di tutti capi".

In ceea ce priveste contractul pentru realizarea tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov parlamentarii PSD sustin ca "nici bancile comerciale nu sunt dispuse sa finanteze contractul golanesc negociat sub coordonarea" lui Berceanu. "Dupa cum am mai aratat, acest contract este cel mai exemplificativ tun major pe care un ministru post-decembrist incearca sa-l dea bugetului Romaniei si, pentru a va reimprospata memoria, dar si a domnului prim-ministru, va semnalez inca o data ca acest contract are un cost negociat pentru 55 km, cat pentru cei 415 km ai autostrazii Transilvania, aceasta din urma fiind de fapt dublata ca pret de ministrii de dreapta, instalati dupa 2005.

Practic, comparand negocierile din 2004 cu ceea ce ati obtinut dumneavoastra si echivaland tehnic solutiile propuse, asistam la o majorare cu 50%, ceea ce inseamna 1,5 miliarde euro", mai spus social-democratii in textul motiunii simple.

Senatorii PSD il mai acuza pe Berceanu ca aloca banii preferential pentru contracte in care sunt implicati cei agreati, iar contractelor semnate de doi ani sau cu proceduri de licitatie finalizate - drumurile nationale din Vestul si Nord-Vestul tarii - nu le sunt alocati banii necesari.

De asemenea, social-democratii se intreaba daca ministrul Transporturilor nu are mustrari de constiinta legate de oamenii care mor din cauza accidentelor generate de starea proasta a drumurilor sau a infrstructurii feroviare.

"In Romania principala cauza a accidentelor este starea proasta a drumurilor. Sigur ca la Ministerul Transporturilor se cunoaste acest lucru si, dupa cum stim cu totii, nu se face mare lucru pentru imbunatatirea circulatiei pe drumurile nationale, dar ma intreb daca inca ministrul Radu Berceanu nu are mustrari de constiinta cand se gandeste cati oameni mor sau raman invalizi din cauza accidentelor datorate starii soselelor sau poate ca nu se gandeste la asa ceva si este imun la durerile oamenilor", mai afirma motiunea PSD. Totodata, parlamentarii PSD acuza faptul ca in bugetul pe anul 2010 s-a alocat pentru infrastructura feroviara 150.000.000 de lei, fata de necesarul de 1 miliard de lei.

Pe de alta parte, social-democratii ridica un semn de intrebare fata de obtinerea unui imprumut japonez de 300 de milioane de dolari, "pentru finantarea partiala a unui proiect futurist, metroul suspendat: Piata Victoriei -Aeroportul Otopeni, a carui valoare se estimeaza la peste un miliard de dolari!".

"Pentru ce? Pentru a transporta zilnic cateva mii de calatori, 3-4 trenuri de pe Otopeni sau pentru a lega cartierul Baneasa-Popovici, de centru? In ambele cazuri nu se justifica o asemenea investitie. Cei din Baneasa au dare de mana si nu isi cara bagajele prin metrou. Au cate doua-trei masini, adica posibilitati de transport, iar acest proiect nu a fost cuprins intr-un program de guvernare sau negociat de Romania cu UE", au mai precizat senatorii PSD.

Saptamana trecuta a fost dezbatuta si votata o alta motiune simpla, pe domeniul Educatiei, care nu a intrunit numarul necesar de voturi, adica 69, pentru a fi adoptata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#motiune PSD Radu Berceanu, #motiune ministrul Transporturilor , #motiune