Senatul a respins unanim desfiintarea Consiliului pentru Combaterea Discriminarii

Marti, 14 Martie 2017, ora 11:55
3699 citiri
Senatul a respins unanim desfiintarea Consiliului pentru Combaterea Discriminarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Senatului a respins, marti, cu unanimitate de voturi, initiativa legislativa a fostului deputat PRU Bogdan Diaconu de desfiintare a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor.

Senatul este camera decizionala in acest caz.

In cadrul dezbaterilor din plen asupra intiativei legislative, toate partidele au sustinut respingerea desfiintarii CNCD.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a spus ca proiectul este atat de irational, incat ar fi de prisos orice dezbatere. "Totusi, cred ca trebuie sa atragem atentia asupra acestor initiative irationale pentru ca este de nepermis ca intr-un stat al Uniunii Europene cineva sa desfiinteze o asemenea institutie. CNCD este o institutie in jurul careia s-au purtat multe discutii, dar ele trebuie lasate in seama juristilor. A desfiinta singura institutie care poate apara grupurile vulnerabile si persoanele discriminate ar fi o aberatie", a declarat senatorul UDMR de la tribuna Senatului.

Tanczos Barna a mai spus ca el insusi a primit o sanctiune de la CNCD, pe care a considerat-o nedreapta.

In replica, senatorul social-democrat Serban Nicolae i-a atras atentia colegului sau de la UDMR ca CNCD nu a sanctionat doar un senator, ci si pe presedintele Romaniei in functie, referindu-se la Traian Basescu.

La randul sau, senatorul PSD Titus Corlatean a spus ca o astfel de initiativa legislativa este neobisnuita si este absolut fireasca propunerea de respingere.

Si senatorul USR Vlad Alexandrescu a facut apel, de la tribuna Senatului, pentru respingerea desfiintarii CNCD. "Existenta CNCD corespunde unei directive europene care prevede existenta unei institutii independente care sa acorde asistenta victimelor discriminarii. Romania a fost prima tara din estul Europei care a adoptat o legislatie antidiscriminare. In calitate de aparatori ai statului de drept, avem datoria de a apara aceasta institutie", a spus Vlad Alexandrescu.

Reprezentantul PMP, Dorin Valeriu Badulescu, a propus in cadrul dezbaterilor extinderea atributiilor CNCD. "Sa ne gandim pe viitor nu sa desfiintam aceasta institutie, ci sa-i extindem atributiile si sa o facem o institutie cu impact national. In prezent, CNCD are birouri de reprezentare doar in Bucuresti si in Buzau, ar trebui sa aiba pe tot teritoriul Romaniei", a spus Badulescu.

Proiectul de lege initiat de fostul deputat Bogdan Diaconu, prin care este desfiintat Consiliul National de Combatere a Discriminarii, a fost aprobat tacit de Camera Deputatilor, pentru ca nu a fost dezbatut in termenul regulamentar de catre acest for.

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat atunci, ca, cel mai probabil, a fost o "eroare si o neglijenta" din partea deputatilor.

Fostul deputat Bogdan Diaconu a depus, in luna mai 2016, o lege prin care Consiliul National al Combaterii Discriminarii ar fi desfiintat, pe motiv ca este "un instrument in mana UDMR", care sustine autonomia teritoriala, Diaconu fiind amendat de Consiliu pentru declaratii homofobe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Senat desfiintare Consiliul Combatere Discriminare , #Senat