Senatul a anuntat cei patru candidati CSM din partea societatii civile

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 20:14
1874 citiri
Senatul a anuntat cei patru candidati CSM din partea societatii civile
Foto: arhiva

Senatul a facut publice, marti, numele celor patru candidati pentru cele doua posturi de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile, acestia fiind Victor Alistar, Mihai Rapcea, Corina Dumitrescu si Maria Cristina Ana.

Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, a fost propus pentru CSM de catre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Transparency International, Asociatia pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei si Facultatea de Drept a Universitatii Danubius Galati.

Avocatul Mihai Rapcea a fost propus de catre Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991.

Corina Dumitrescu, fost secretar in cadrul Ministerului Justitiei, a fost propusa de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti - Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative.

Maria Cristina Ana a fost propusa pentru un post de membru al CSM de catre Societatea Academica Romana.

Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM arata ca, petnru alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile din cadrul Consiliulului, organizatiile profesionale ale juristilor, consiliile profesionale ale facultatilor de drept acreditate, asociatiile si fundatiile, care au ca obiect unic de activitate apararea drepturilor omului, confederatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national, propun Biroului Permanent al Senatului cate un candidat.

De asemenea, potrivit aceleiasi legi, pot fi alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii reprezentanti ai societatii civile care sunt specialisti in domeniul dreptului, cu o vechime de cel putin 7 ani in activitatea juridica, se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990, nu au colaborat cu acestea si nu au un interes personal care influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege si nu au calitatea de membru al unui partid politic si nu au indeplinit in ultimii 5 ani functii de demnitate publica. Totodata, propunerile de candidaturi se depun la Biroul permanent al Senatului, intre a 90-a zi si a 60-a zi inainte de expirarea mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Senatul ii alege pe cei doi reprezentanti ai societatii civile in CSM potrivit regulamentului acestei camere.

Conform Constitutiei, Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membri, dintre care 14 (9 judecatori si 5 procurori) alesi in adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile, alesi de Senat, si trei membri de drept, respectiv ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti si procurorul general al Romaniei. Durata mandatului membrilor CSM este de sase ani, iar presedintele Consiliului este desemnat dintre membrii alesi, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Mandatul membrilor actualului Consiliu expira pe 11 ianuarie 2011, data pana la care Senatul ii va valida pe noii membri ai Consiliului. Viitorii membri ai CSM vor avea activitate permanenta obligatorie.

La sfarsitul lunii mai, actualul Consiliu a decis ca trei dintre membri alesi dupa 2004 isi pot finaliza mandatele in noul Consiliu, avand in vedere ca au avut mandate mai mici de sase ani, cat prevede legea. Este vorba despre actualul vicepresedinte al CSM, procurorul Gratiana Isac, dar si despre procurorul Bogdan Licu si judecatorul Ana Maria Labus.

33 de judecatori si 20 de procurori, printre care patru actuali membri, dar si doi magistrati delegati la Ministerul Justitiei, s-au inscris in cursa pentru unul dintre cele 11 locuri in Consiliul Superior al Magistraturii. Dupa primul tur al alegerilor, au ramas in cursa pentru Consiliu 38 de judecatori si procurori.

Potrivit calendarului alegerilor, pe 1 noiembrie sunt programate adunarile generale din instantele si parchetele din toata tara, in vederea desemnarii viitorilor membri ai Consiliului, iar 15 decembrie este data limita pana la care actualul Consiliu trebuie sa trimita la Senat, spre validare, lista cu noii membri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Senat candidati CSM , #Senat