Senatul a adoptat un proiect care simplifica adoptiile. Principalele modificari

Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 15:47
2337 citiri
Senatul a adoptat un proiect care simplifica adoptiile. Principalele modificari
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care vizeaza simplificarea si debirocratizarea procedurilor in cazul adoptiei.

Proiectul are ca obiect de reglementare revizuirea cadrului normativ in materia adoptiei, prin introducerea unor prevederi care sa asigure celeritatea in dobandirea si mentinerea statutului de copil adoptabil, flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor, precum si debirocratizarea unor proceduri.

Proiectul de act normativ prevede eliminarea din procedura a identificarii rudelor de pana la gradul al IV-lea in cazurile in care planul individualizat de protectie a copilului are ca finalitate adoptia, flexibilizarea derularii procedurii de adoptie pentru copiii care au implinit varsta de 14 ani, precum si a grupurilor de frati care nu pot fi separati, introducerea de noi stimulente financiare in vederea sustinerii familiilor care doresc sa adopte un copil cu varsta mai mare, cu handicap sau un grup de frati (600 lei, respectiv 900 lei), precum si pentru achitarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de alta natura in cuantum de 1.500 de lei pe an.

De asemenea, se acorda o suma de 200 de lei/zi/persoana pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare ale adoptatorului sau familiei adoptatoare.

Potrivit unui amendament, managerul de caz "stabileste ca finalitate planul individualizat de protectie in cazul in care parintii firesti cu varsta de peste 18 ani isi exprima consimtamantul la adoptie in cel putin 60 de zile dupa parasirea copilului. In acest caz, adoptia ca finalitate a planului individualizat de protectie se stabileste in maximum 45 de zile de la exprimarea consimtamantului la adoptie de catre parintii firesti".

O alta modificare a textului de lege prevede ca directia sociala "are obligatia sa faca demersurile necesare identificarii si contactarii parintilor firesti, sa-i informeze periodic asupra locului in care se afla efectiv copilul, asupra modalitatilor concrete in care pot mentine relatii personale cu acesta, precum si asupra demersurilor pe care parintii firesti trebuie sa le faca pentru reintegrarea copilului in familie".

Totodata, "efectele hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii adoptiei se mentin pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani".

"Instanta poate solicita din nou consimtamantul la adoptie al parintilor firesti, daca dupa data la care consimtamantul a devenit irevocabil, acestia fac dovada, prin orice mijloc de proba, a existentei in mod exceptional a unei cauze obiective, neimputabile, de natura sa determine revenirea asupra consimtamantului initial", conform altui amendament.

Proiectul de lege este initiat de Guvern, Senatul fiind prima Camera sesizata.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#senat proiect adoptie simplificata , #Senat