Senatul a adoptat legea care permite lucrari de utilitate publica in zonele protejate

Joi, 22 Februarie 2018, ora 07:35
4418 citiri
Senatul a adoptat legea care permite lucrari de utilitate publica in zonele protejate
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de lege care permite realizarea lucrarilor de utilitate publica inclusiv in ariile protejate si in zonele cu paduri virgine a fost adoptat, miercuri, de Senat. Senatorul Serban Nicolae, care este unul dintre initiatori, e convins ca toti cei care critica initiativa sunt ipocriti si ii numeste "ecologisti de asfalt".

Proiectul prevede dreptul de ocupare temporara si de trecere pentru utilitati publice asupra terenurilor din fond forestier, inclusiv zone strict protejate, pentru lucrari de reabilitare, modernizare si exploatare pe toata durata existentei sistemelor de utilitate publica.

In opinia lui Serban Nicolae, propunerea legislativa sprijina comunitatile locale.

"E vorba de servicii publice comunitare. Eu, in general, nu cred foarte tare in ecologistii de asfalt, in cei care merg cu masini cu combustibil fosil, dar se duc in weekend la munte si merg cu bicicleta pentru ca ei iubesc natura.

Ipocrizia asta face ca, in realitate, sa fie traversate ariile naturale protejate de infrastructura majora - de conducte de gaze, de magistrale de gaze, de linii de inalta tensiune si de alte asemenea, ceea ce arata ca acolo unde este nevoie se gaseste intelegere, daca exista un interes. Dar e vorba de servicii publice comunitare, de interes comunitar evident", a declarat Nicolae, in plenul Senatului, potrivit Agerpres.

Proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice este initiat de mai multi parlamentari PSD, ALDE si UDMR si a fost adoptat cu 81 de voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si doua abtineri.

"Scoaterea definitiva si ocuparea temporara a terenurilor din fondul forestier national necesare realizarii, dezvoltarii, intretinerii si modernizarii sistemelor de utilitati publice in vederea asigurarii securitatii si sanatatii oamenilor si animalelor, este permisa inclusiv pentru suprafetele cuprinse in zona de protectie stricta, zona de protectie integrala si zona de conservare durabila a ariilor naturale protejate, rezervatii naturale precum si pentru suprafetele incluse in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania ori care intrunesc criteriile si indicatorii pentru includerea in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania", potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru Administratie Publica a Senatului.

De asemenea, proiectul legislativ mai prevede ca ocuparea fondului forestier sa se faca cu titlu gratuit, daca este proprietate publica si la intelegere cu proprietarul, daca este proprietate privata.

Nicolae a mai sustinut ca padurile virgine nu se distrug cu o astfel de lege, ci cu exploatarile private.

"Sa tinem comunitatile romanesti in Evul Mediu, cu fose septice, cu puturi seci, cu vidanje s.a.m.d., de dragul unor presupuse protectii de arii naturale este inacceptabil in secolul XXI", a spus Serban Nicolae.

Senatorul USR Allen Coliban a criticat aceasta initiativa legislativa, sustinand ca, prin aceasta, se distruge natura.

"PSD-ALDE inteleg sa incalce directivele si procedurile europene, certificand prin lege ca interesul economic sa fie prioritar in fata celui privind protectia naturii. Astfel, distrugerea naturii, a ariilor protejate si a padurilor virgine se va face fara compensatii financiare", a declarat senatorul USR, citat de Mediafax.

Senatul este prima Camera sesizata, proiectul de lege urmand sa ajunga si la Camera Deputatilor.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Senat paduri zone protejate, #Serban Nicolae paduri, #lege zone protejate Serban Nicolae , #lege