Senatul a adoptat infiintarea institutiei pentru promovarea valorilor nationale "Regele Mihai I"

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 20:58 1922 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul a adoptat, miercuri, ca for decizional, propunerea legislativa privind infiintarea institutiei pentru promovarea valorilor nationale "Regele MIHAI I", pentru care statul roman ar urma sa asigure anual o finantare de 860.000 de euro.

Pe 31 octombrie, legea initiata de Gabriel Vlase a fost adoptata de Camera Deputatilor prin procedura tacita, fara vot, pentru ca a fost depasit termenul constitutional pentru dezbaterea si votul pe marginea actului normativ.

"Institutia pentru promovarea valorilor nationale 'Regele MIHAI I', denumita in continuare Institutia, este organizata si functioneaza ca autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar. Sediul Institutiei este Palatul Elisabeta, situat in Soseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr. 28, sector 1, Bucuresti", prevede proiectul de lege.

Predarea-preluarea imobilului se realizeaza pe baza de protocol incheiat in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

Activitatea institutiei consta in crearea si dezvoltarea de programe si proiecte in vederea promovarii traditiilor, obiceiurilor si simbolurilor nationale, a persoanelor si realizarilor de valoare din domeniul stiintific, cultural, educational, sportiv si economic; promovarii unor evenimente cu semnificatie istorica; promovarii, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii Romaniei, investitiilor si turismului, artei, stiintei, educatiei si a monumentelor istorice fata de personalitati, investitori si institutii din strainatate.

Conducerea Institutiei este asigurata de un director numit si revocat din functie de catre Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea Custodelui Coroanei Romaniei, cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti.

Anual se aloca de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o suma in lei, echivalenta cu 860.000 euro. Suma se actualizeaza din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an in care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica.

Institutia prezinta, in plenul Parlamentului raportul anual si contul de executie bugetara. Raportul trebuie sa cuprinda informatii cu privire la activitatea Institutiei. Raportul anual si contul de executie bugetara se depun la Birourile permanente reunite pana la data de 15 aprilie a fiecarui an, pentru anul anterior.

Propunerea legislativa adoptata de Senat, in calitate de for decizional, urmeaza sa ajunga la promulgare de catre presedintele Klaus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News