Senatorii plang dupa bani: Nu le ajung pentru deplasarile in strainatate

Vineri, 11 Martie 2016, ora 15:46
3706 citiri
Senatorii plang dupa bani: Nu le ajung pentru deplasarile in strainatate
Foto: Facebook/Senatul Romaniei

Senatorii sunt ingrijorati de faptul ca, in doar doua luni de la inceputul sesiunii parlamentare, au cheltuit deja o treime din banii pentru deplasari externe pe acest an.

Unii dintre membrii Biroului Permanent al Senatului se declara nemultumiti ca Guvernul nu asigura fonduri pentru delegatiile unde participa si parlamentari ca invitati, arata News.ro.

Discutia privind bugetul de cheltuieli cu deplasarile externe al senatorilor a avut loc la sfarsitul lunii februarie, cand conducerea Senatului a respins participarea a doi senatori din Comisia de Politica Externa, ca parte a delegatiei Guvernului intr-o vizita de lucru in Grecia, la invitatia ministrului delegat pentru Diaspora, Dan Stoenescu.

Pentru ca aceasta deplasare nu facea parte din planul anual de deplasari, Biroul Permanent a fost solicitat sa hotarasca oportunitatea participarii celor doi senatori, Viorel Badea si Mariana Campeanu, de la PNL, in aceasta delegatie.

Senatorul Viorel Badea a precizat in sedinta ca el s-a retras din aceasta delegatie si a mentionat ca actualul ministru delegat pentru romanii de pretutindeni doreste ca, in deplasarile pe care le face, sa fie insotit si de parlamentari.

"Mie mi se pare o chestiune binevenita. Acum trebuie vazute cheltuielile si... Eu m-am retras, pentru ca am zis ca nu ar avea sens sa mergem doua persoane, dar nu ar fi rau. E vorba de o reuniune cu comunitatile de romani de acolo, in care se va discuta modul in care vor fi facute inscrierile in Registrul electoral. O sa fie o problema foarte mare pentru toata lumea, pentru toate partidele politice", a explicat Viorel Badea.

Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) s-a declarat nemultumit de faptul ca Executivul nu asigura finantare pentru aceste deplasari.

"Domnul ministru Stoenescu, daca face asemenea invitatii, sa asigure finantare, ca noi nu o sa ne opunem niciodata. Doi. Am cheltuit deja o treime din disponibilitatile Senatului pentru deplasari externe si suntem la o luna si jumatate de la inceputul anului (sesiunea parlamentara a inceput in februarie - n.red.). Eu sunt generos cu toata lumea. Nu am o problema, insa asta e situatia", a aratat Chelaru.

Senatorii nu mai au bani pentru deplasari externe

In urma discutiilor din sedinta conducerii Senatului, s-a decis sa nu se aprobe participarea senatorilor in delegatia respectiva.

Senatul are alocat in 2016 un buget de 900.000 lei pentru deplasarile externe.

Cat ne costa deplasarile externe ale senatorilor intr-o luna: Topul celor mai scumpe vizite oficiale

Pe site-ul institutiei inca nu au fost publicate cheltuielile cu deplasarile externe facute de senatori de la inceputul acestui an, insa in sesiunea trecuta, senatorii au avut mai multe deplasari externe, destinatiile frecvente fiind Belgia, Luxemburg, Franta.

De asemenea, doi senatori au participat, timp de sapte zile in septembrie, la Reuniunea de toamna a Adunarii Parlamentare a OSCE Ulan-Bator, in Mongolia, suma totala cheltuita fiind de 44.653 de lei.

In octombrie, participarea a patru senatori la Summit-ul Forumului Global al Femeilor in Parlamente a costat Senatul 114.890 de lei. Tot in octombrie, vizita oficiala in Israel si teritoriile palestiene a cinci senatori a scos din bugetul Senatului 36.966 de lei.

In noiembrie, un senator a participat la cel de-al doilea Forum Global al Liderilor Parlamentari pentru Diabet care s-a desfasurat in Canada, bugetul de cheltuieli fiind de 1.897 de lei.

In aceeasi luna, participarea unui senator la ceremoniile de constituire in Parlamentul Norvegian a Grupului de Prietenie si Cooperare dintre Norvegia si Romania a costat Senatul 6.627 lei.

In decembrie, vizita in Regatul Maroc a unei delegatii formate din trei senatori a costat 12.814 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#senatori bani deplasari externe, #senatori deplasari externe, #senatori buget deplasari externe , #senatori