Senatorii au respins cererea lui Iohannis de reexaminare a Legii ANI: Parlamentarii scapa de conflictele de interese constatate intre 2007 - 2013

Marti, 10 Aprilie 2018, ora 18:56
3249 citiri
Senatorii au respins cererea lui Iohannis de reexaminare a Legii ANI: Parlamentarii scapa de conflictele de interese constatate intre 2007 - 2013

Senatul a respins marti, cererea de reexaminare formulata de presedintele Klaus Iohannis in legatura cu legea ANI prin care interdictiile aplicate parlamentarilor intre 2007 - 2013, aflati in conflict de interes, inceteaza de drept.

Au fost 69 de senatori care au votat pentru respingere, 33 de voturi impotriva si nicio abtinere. Senatul a votat in calitate de for decizional.

"Argumentele noastre se regasesc in cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis. Nu putem da o lege de care sa beneficieze doar cativa senatori si deputati PSD-ALDE prin care se sterg cu buretele conflictele de interese din perioada 2007-2013 si este o lege care afecteaza standardele de integritate", a sustinut de la tribuna Senatului, senatorul PNL, Alina Gorghiu.

Si senatorul USR, Florina Presa, a reprosat coalitiei PSD-ALDE-UDMR ca a ratat "cu brio repararea imaginii sifonate a Parlamentului".

"Ati avut ocazia sa reparati imaginea sinfonata a Parlamentului si sa aratati ca nu este o institutie a unor oameni certati cu legea. Ati avut ocazia si ati ratat-o cu brio, pentru ca prin pastrarea legii in forma initiala, ne-ati dovedit noua, USR, si oamenilor adevaratul motiv pentru care ati vrut puterea - stergerea cu buretele a conflictului de interese si cheltuirea la discretie a banului public. Va bateti joc de munca cinstita a romanilor care nu-si doresc decat un trai decent. Va bateti joc de ei cand emiteti legi care sa va stearga nelegiuirile. USR va vota impotriva acestei legi", le-a transmis Presada partidelor din arcul puterii.

De cealalta parte, senatorul UDMR, Cseke Attila, a argumentat ca proiectul de lege a fost realizat in urma unei decizii a Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea rapoartelor de evaluare ale ANI pentru parlamentari, emise in perioada 2007-2013.

"Acest proiect vine dintr-o decizie 619/2016 a CCR care prevede textual ca in materie extrapenala in 2007-2013 n-a existat reglementare pentru a emite rapoarte de evaluare de catre ANI pentru deputati si senatori. Pentru aceasta decizie s-a facut o propunere legislativa, dar ea fost atacata la CCR. Prin decizia 52/2018 Curtea a declarat legea constitutionala. Presedintele a cerut reexaminare. Aceasta propunere legislativa nu vine decat sa raspunda nevoii de intrare in legalitate. Despre asta e vorba. Orice alte tipuri de discursuri divagheaza de la subiect", a explicat Cseke Attila.

Si deputatii au respins, pe 28 martie, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis privind Legea ANI, prin care interdictiile aplicate parlamentarilor intre 2007 - 2013, aflati in conflict de interes, inceteaza de drept.

Presedintele Romaniei a transmis Camerei Deputatilor o cerere de reexaminare prin care a solicitat reanalizarea legii transmise la promulgare, "sub aspectul oportunitatii acesteia intrucat, pe de o parte, interesul public general nu justifica o asemenea reglementare, fiind afectate standardele de integritate, iar pe de alta parte, este pusa in discutie respectarea angajamentelor asumate de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene", potrivit cererii de reexaminare.

Legea care modifica Legea ANI prevede ca interdictiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI si la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007-2013 inceteaza de drept.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, in 1 februarie, ca legea de modificare a functionarii Agentiei Nationale de Integritate este constitutionala, astfel ca parlamentarii gasiti in conflict de interese sau stare de incompatibilitate in perioada 2007-2013 scapa de interdictii.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#conflicte interese parlamentari anulate, #reexaminare lege ANI respinsa , #Senat