Parlamentarii au adoptat un amendament propus de Firea si Valcov care le permite primarilor sa infranga mult mai usor opozitia consilierilor locali

Joi, 24 Mai 2018, ora 17:37
7778 citiri
Parlamentarii au adoptat un amendament propus de Firea si Valcov care le permite primarilor sa infranga mult mai usor opozitia consilierilor locali
Foto: Arhiva (Camera Deputatilor)

Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului administrativ a relaxat, joi, conditiile luarii deciziilor privind patrimoniul la nivelul administratiilor locale, adoptand un amendament care reia o propunere facuta in 2015 de mai multi parlamentari PSD, printre care si fostii senatori Gabriela Firea si Darius Valcov.

Concret, comisia condusa de Marcel Ciolacu (PSD) a votat in sedinta de joi ca decizii referitoare la patrimoniu cum ar fi concesiunea sau inchirierea vor putea fi luate doar cu jumatate plus 1 din numarul consilierilor, nu cu doua treimi ca pana acum. Votul cu doua treimi ramane in vigoare pentru deciziile privind schimbarea dreptului de proprietate, cum ar fi vanzarea sau cumpararea.

Informatia a fost publicata pe Facebook de senatorul USR Florina Presada, singurul membru al comisiei care s-a opus prin vot acestei modificari.

De asemenea, intr-o alta postare, Florina Presada a sustinut ca la Parlament au loc "sedinte maraton pentru favorizarea baronilor locali in detrimentul cetatenilor".

Intrebata de Ziare.com care au fost argumentele celor care au sustinut relaxarea conditiilor de luare a unei decizii privind patrimoniul, Florina Presada a raspuns: "Argumentele au fost ca sunt consilieri, mai ales ai Opozitiei, care blocheaza aceste hotarari de consilii locale si judetene".

Daca proiectul de Cod administrativ initiat de Ministerul Dezvoltarii si dezbatut acum in Comisia Ciolacu va fi votat de Parlament, unul dintre beneficiari va fi chiar primarul Capitalei, Gabriela Firea, fiind binecunoscute problemele pe care edilul le intampina la votul in Consiliul General, din cauza Opozitiei.

"Da, este vorba si despre ce se intampla la CGMB, avand in vedere ca tot ce inseamna decizii privind administrarea patrimoniului, inclusiv darea in folosinta catre societatile comerciale pe care le infiinteaza CGMB la propunerea doamnei Firea, aceste decizii vor putea fi luate doar cu majoritate absoluta, adica jumatate plus unu din numarul total al consilierilor in functie.

Este aceeasi propunere pe care a facut-o doamna Firea in calitate de senator, impreuna cu dl Valcov in 2015. Dansa este initiatoarea acestui proiect,L122/2015, proiect pe care am reusit sa il oprim in comisia de administratie publica a Senatului, unde eu sunt membru. Aceste prevederi au fost preluate acum in Codul administrativ", a confirmat senatorul USR Florina Presada.

Tot joi a fost adoptat un amendament care modifica articolul 177 din Codul administrativ si care prevede urmatoarele: " (2) Se adopta cu majoritatea absoluta prevazuta la alin 5 lit ll) a consilierilor locali in functie urmatoarele hotarari ale consiliului local: a) hotararile privind bugetul local; b) hotararile privind contractarea de imprumuturi, in conditiile legii; c) hotararile prin care se stabilesc impozite si taxe locale; d) hotararile privind participarea la programe de dezvoltare judeteana, regionala, zonala sau de cooperare transfrontaliera; e) hotararile privind organizarea si dezvoltarea urbanistica a localitatilor si amenajarea teritoriului; f) hotararile privind asocierea sau cooperarea cu alte autoritati publice, cu persoane juridice romane sau straine. g) hotararile privind administrarea patrimoniului; h) alte hotarari necesare bunei functionari a consiliului local stabilite prin legi speciale sau regulamentul de functionare al consiliului local."

Comisia speciala pentru elaborarea Codului administrativ a continuat, joi, dezbaterea proiectului depus de Ministerul Dezvoltarii, discutiile fiind reluate de la articolul 175, din cele peste 600, relateaza Agerpres.

Pana astazi au fost dezbatute si adoptate dispozitiile generale, precum si primele capitole, privind administratia centrala, institutia prefectului sau cateva prevederi privind administratia publica locala.

Conform Mediafax, astazi au fost discutate si votate articolele pana la 247. Urmatoarea sedinta va avea loc, saptamana viitoare, pe 29 mai, incepand cu ora 9:00.

Raportul redactat de comisie va fi supus votului mai intai in Camera Deputatilor, iar ulterior in Senat, care e camera decizionala.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Patrimoniu cod administrativ Valcov Firea , #lege