Senator al Puterii: Motiunea va trece. Daca nu, inseamna ca PSD s-a speriat - Interviu

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 12:00
8376 citiri
Senator al Puterii: Motiunea va trece. Daca nu, inseamna ca PSD s-a speriat - Interviu
Foto: Arhiva

Senatorul Iulian Urban sustine ca motiunea de cenzura are toate sansele sa treaca, aritmetic vorbind. Daca nu va trece, atunci inseamna ca PSD s-a speriat de ideea preluarii guvernarii si a facut un pas inapoi, crede acesta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, senatorul Urban, fost membru PDL in prezent independent, dar inca in grupul senatorial al PDL, spune ca va participa la vot, vineri, la motiunea de cenzura a USL, dar, "in proportie de 99%", va vota pentru respingerea ei, adica in sprijinul guvernului.

Fostul democrat-liberal crede ca cei care pleaca zilele acestea din partid nu trebuie neaparat acuzati, pentru ca si PDL a primit la randul sau pesedisti sau liberali. In schimb, trebuie inteles faptul ca "orice crestere a unui partid prin acumularea de oameni de la alte partide politice este o crestere nesanatoasa" si ca un partid nu trebuie sa se bazeze pe tradari.

Iulian Urban crede ca PNL isi doreste "200%" ca motiunea sa treaca si guvernul sa pice. Nu si PSD, care ar risca sa preia fraiele guvernarii intr-o perioada foarte scurta si extrem de tulbure. In aceste conditii, el spune ca daca motiunea nu va trece, inseamna ca PSD a facut un pas inapoi, de frica.

Pe de alta parte, senatorul Urban anticipeaza ca presedintele Basescu nu va da guvernarea pe mana USL, preferand sa il nominalizeze inca de doua ori pe Ungureanu, dupa care sa dizolve Parlamentul.

Iulian Urban este convins ca solutia optima pentru problemele cu care se confrunta clasa politica romaneasca este aparitia unei noi formatiuni, iar Mihai Razvan Ungureanu ar fi indreptatit sa fie in fruntea ei, chiar daca asta ar insemna sa astepte pana in 2016.

- Participati vineri la votul motiunii de cenzura?

Sustin guvernul si, in proportie de 99%, o sa votez pentru respingerea motiunii. Nu am de ce sa nu votez, mi s-a parut de fiecare data o prostie chestia asta.

- Ce credeti despre democrat-liberalii care trec in aceste zile la USL?

Fiecare are justificarea lui. Sa ii numesti fripturisti, oportunisti, tradatori...E bine in viata sa nu judeci pe nimeni pentru ca sunt oameni care au venit in PDL de la PNL sau PSD si acum ii numesc traseisti pe cei care pleaca de la PDL, desi si ei au facut acelasi lucru.

In ceea ce priveste motivele pentru care pleaca, este adevarat ca s-au acumulat multe nemultumiri. Majoritatea dintre ei poate ca aveau alte asteptari de la mandat si l-au avut intr-o perioada de criza, grea, iar multi dintre ei au trait si perioada in care parlamentarul primea destul de multe avantaje din partea Executivului, pentru ca sa-si poata trece proiectele prin Parlament. Sunt oameni care intr-un an de zile au schimbat trei-patru partide politice, sunt oameni care in momentul in care cer ceva si nu li se da pleaca imediat sau pun conditii.

Important este ca macar acum sa se inteleaga in PDL un lucru simplu: Orice crestere a unui partid prin acumularea de oameni de la alte partide politice este o crestere nesanatoasa. Dar politica romaneasca e construita pe tradari, si nu de ieri sau de azi, ci de vreo 900 de ani incoace.

Inclusiv acumularea de capital uman politic pe care o deruleaza USL prin PSD sau PNL isi va avea la un moment dat scadenta. Cu siguranta vor ajunge cat de curand sa constate ca "masa este prea mica" si atunci unul dintre ei trebuie sa se ridice sa plece.

Eu personal cred ca motiunea va trece, iar daca nu va trece va fi pentru ca se va decide sa se faca pasul inapoi, de catre PSD mai ales. In momentul de fata, din discutiile pe care le avem si noi cu colegii din PNL si PSD, in vreme ce PNL si Antonescu vor 200% ca motiunea sa treaca, nu exista acelasi entuziasm la nivelul PSD.

- Dar de ce? Victor Ponta ar urma sa fie premier, nu Crin Antonescu.

Am impresia ca nu vrea sa se erodeze in calitate de premier pana la parlamentare, in conditiile in care lui i se ofera "marul otravit", lui Antonescu nu i se ofera nimic, acesta ramane in continuare spectator si acumulator de simpatie si capital public.

Daca motiunea nu va trece, nu va trece pentru ca subit vor aparea niste parlamentari, mai ales de la PSD, ba bolnavi, ba in deplasare, ba mai stiu eu unde si care nu vor vota motiunea.

Parerea mea este ca li se va face frica in ultimul moment, mai ales ca exista un scenariu care nu e greu de anticipat, logic. Reactia presedintelui Basescu in cazul in care Cabinetul Ungureanu este demis va fi sa il propuna tot pe Mihai Razvan Ungureanu.

Cum suspendarea presedintelui nu mai este posibila dupa modificarea Legii referendumului, presedintele va forta, il va trimite pe Ungureanu de doua ori in fata Parlamentului, iar dupa cele doua serii de investitura esuate, la sfarsitul lunii iulie presedintele va fi in cadrul constitutional sa dizolve Parlamentul si sa convoace alegeri anticipate in luna septembrie.

Ori, la USL e inghesuiala pe liste si sunt parlamentari care se gandesc: "Daca se dizolva Parlamentul in iulie, eu pierd patru luni de suma forfetara, vreun miliard de lei, si s-ar putea sa nu ma mai regasesc pe liste sau sa nu fiu ales, si nu imi convine". E un salariu care inseamna salariul pe vreo trei patru ani al unui om care munceste zece ore pe zi in conditii grele.

Mihai Razvan Ungureanu va avea de castigat daca pica guvernul, pentru ca in ochii opiniei publice va aparea ca o victima a faptului ca USL a inceput deja goana nebuna dupa Putere. El va acumula capital politic, ceea ce este foarte bine.

In concluzie, din punctul meu de vedere motiunea USL are toate sansele sa treaca, insa ecuatia da cu minus.

- Ce parere aveti depre Miscarea Ungureanu?

In momentul de fata MRU este vazut de foarte multi nu ca o corectie logica a ceea ce se intampla pe scena politica romaneasca, ci in termenii unei disperari generate de faptul ca, trebuie sa admitem, PDL in momentul de fata se rasfira. E adevarat ca poti sa spui, ca sa dai incredere celor care raman: "Ramanem mai putini, mai bravi, mai viteji". Nu stiu daca e chiar asa.

Nu s-a schimbat nimic din ecuatia unor lideri ai PDL asupra carora planeaza niste suspiciuni, inclusiv din sfera faptelor de coruptie, a faptelor de integritate, de incompatibilitate. Ei sunt tot acolo.

Aceasta chestiune iluzorie ca PDL se curata de tradatori, de fripturisti, este valabila insa numai pe jumatate, pentru ca nu are loc acea curatire care cu adevarat ar readuce in atentia opiniei publice cu intentii serioase de vot acel PDL asa cum era el in 2007-2008 cand valul de simpatie populara a fost extraordinar.

Eu nu cred ca Mihai Razvan Ungureanu isi va asuma sa vina in fruntea unui PDL care ramane cu asemenea oameni cel putin in prima linie si in structurile de conducere, si nu dau exemple.

Ungureanu e un tanar care isi da seama in momentul de fata ca, daca mai vrei sa capacitezi atat personalitati care sa se plieze pe normele unui cod de etica, cat si atentia si voturile electoratului, o alternativa viabila inseamna ceva nou, construit de la zero. Cred ca solutia MRU trebuie vazuta in termenii unei constructii noi si e bine sa asteptam 2016. Trebuie sa avem rabdare.

Eu va dau scris ca pana in 2013 la final, chiar daca USL castiga parlamentarele detasat, cu guvernare cu tot, o sa avem circ politic 2 in 1 concentrat. Romanii isi vor da seama ca modul in care este construita si functioneaza clasa politica romaneasca merita sa fie inlocuit cu o constructie absolut noua, fara actualele metehne. Asta ar trebui sa faca Mihai Razvan Ungureanu, asta asteptam si noi, mai multi.

- De ce ar avea Mihai Razvan Ungureanu mai multe sanse decat, sa zicem, Mircea Geoana?

Mihai Razvan Ungureanu este vazut ca o solutie noua, nu ai ce sa comentezi despre trecutul sau politic, isi face treaba in calitate de premier independent.

Dar trebuie sa si ai cu cine sa faci o miscare noua. Dupa patru ani de Senat, pot sa va spun ca, in Romania, e greu din doua puncte de vedere: o data ca nu prea ai cu cine, iar in al doilea rand nici nu prea ai pentru cine.

Nu trebuie sa ne suparam, asta e adevarul. Trebuie sa te gandesti, poate ca trebuie sa recunoastem ca, asa cum suntem noi romanii, asta vrem si meritam aceasta clasa politica si acest gen de a se face politica.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#motiune cenzura Ungureanu Urban, #Iulian Urban miscare Ungureanu, #vot motiune cenzura Ungureanu , #motiune cenzura