Se cauta premier integru. Urgent

Duminica, 25 Iunie 2017, ora 12:02
18499 citiri
Se cauta premier integru. Urgent

Cred ca este o diferenta enorma intre Dragnea cel din decembrie anul trecut si Dragnea din iunie anul curent. E cu totul altul. In decembrie se umflase ca broasca din fabula, se bucura de increderea PSD si chiar il ameninta pe presedintele tarii cu suspendarea, daca nu da OK la nominalizarea premierului.

Acum, in iunie, imaginile arata un Dragnea dezumflat, constient ca nu mai e de capul lui, ajuns sa spioneze bilele colegilor la votul pe motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu si, mai ales, speriat de conditiile puse de presedinte pentru a-i accepta candidatul la functia de la Palatul Victoria.

Are si motive. In opinia mea, conditiile presedintelui pentru viitorul premier nu pot decat sa-i cada greu la stomac lui Liviu Dragnea: "Premierul trebuie sa fie o persoana integra, fara probleme penale, care ma convinge ca are capacitatea sa conduca un guvern si cu o majoritate parlamentara in spate".

Asta, cu persoana integra, e de-a drepul ucigatoare. Nu ca n-ar fi destule persoane integre in PSD, dar proverbul spune ca numai cine se aseamana se aduna. Adica, ce om integru si dintr-o bucata se apuca din senin sa se adune cu Dragnea, sa faca sluj in fata lui, sa-i asculte mofturile si sa pateasca tot ce a patit Grindeanu?

Urmatoarea conditie, cea privind problemele penale, imi pare si mai imposibla pentru liderul PSD, el insusi incurcat cu asemenea probleme pana la refuz. N-as vrea sa ma repet, dar un alt proverb ne sfatuieste: "spune cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti".

Alta conditie mortala. Condamnatul si din nou inculpatul Dragnea trebuie sa caute in partid o persoana fara probleme penale si care sa sa nu se se sperie cand isi aminteste ca fostul premier Victor Ponta, matrasit candva de bunul sau prieten, le-a prezis tuturor premierilor care vor mai fi propusi si coordonati de Dragnea ca o sa fie si ei matrasiti in acelasi stil.

Ca viitorul premier trebuie sa aiba capacitatea de a conduce un guvern, nu exista nicio indoiala, dar eu socot ca aceasta cerinta, rostita apasat de presedinte, bate exact spre punctul slab al liderului PSD. Chiar daca ar gasi o asemenea personalitate destoinica si priceputa, n-ar propune-o.

Caci visul de aur al lui Dragnea este sa conduca el Guvernul, sa aleaga el ministrii, sa-i coordoneze, sa-i evalueze si sa-i remanieze ori de cate ori are chef, sub pretextul ca mofturile sale personale le-ar fi hotarat un consiliu, un comitet sau cam asa ceva, alcatuit chiar din camarila pe care si-a cocotat-o in fruntea partidului.

Dar, colac peste pupaza, dupa ce a pus atatea conditii, presedintele mai rosteste o vorba, menita sa-i dea alte frisoane reci jupanului PSD: "Voi desemna o persoana si acea persoana va prezenta o lista de ministri si va merge in fata Parlamentului".

Se vede de la distanta ca presedintele face aluzie la fostul prim ministru, care a declarat ca guvernul n-a fost alcatuit de dansul - asa cum prevede Constitutia - ci de liderul Partidului, asa cum nu prevede nimeni, nicaieri.

Norocul nostru este ca presedintele Iohannis, intors dupa un stralucit turneu european si american, n-are niciun interes sa prelungeasca aceasta criza din interiorul coalitiei. Ba dimpotriva, a lasat de inteles omologilor sai ca stie sa-i astampere pe beligeranti. Asta o inteleg si protagonistii intregii aventuri - Dragnea & Tariceanu.

Ca urmare, ori se aliniaza amandoi ad litteram la cerintele prezidentiale, gasind persoana potrivita care sa conduca nestingherita guvernul pana la vitoarele alegeri, ori le ofera presedintele lor planul "B", menint sa trecem rapid la fapte.

Constitutia nu prevede ca, in cazul cand propunerea partidelor este respinsa, ar mai fi necesare si alte consultari. Ajuns intr-un asemenea punct, presedintele Iohannis care a asigurat europenii ca stie sa rezolve rapid criza, ar putea avea o singura solutie imediata si operativa: nominalizarea din nou a lui Sorin Grindeanu ca premier.

Fireste ca asta ar contraria alianta PSD-ALDE, cea care-l propusese initial si l-a demis ulterior, dar rafuielile personale din partid nu afecteaza nici integritatea, nici capacitatea domnului Grindeanu de a conduce guvernul si s-ar putea sa nu afecteze nici majoritatea, pe care a pierdut-o cam pe muchie la motiunea de cenzura.

Teoretic, Parlamentul ar putea respinge propunerea, dar in momentul cand alesii vor simti cum se apropie planul "C", adica alegerile anticipate, este la mintea cocosului ca domnul Grindeanu, cel hulit la motiunea de cenzura, va fi aplaudat de randul acesta si ales cu o majoritate mult mai confortabila decat cea cu care fusese respins. Ca asa-i in politica.

Nu de alta, dar nu s-a nascut inca deputatul sau senatorul care sa-si detoneze o bomba sub scaunul pentru care s-a zbatut, s-a luptat si chiar a cotizat, ca sa-l obtina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#premier PSD, #alegeri anticipate , #premier