Se asteapta o rezolutie foarte dura in Parlamentul European privind Romania. Care pot fi consecintele?

Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 16:05
7853 citiri
Se asteapta o rezolutie foarte dura in Parlamentul European privind Romania. Care pot fi consecintele?

Europarlamentarii romani sunt ingrijorati de rezolutia Parlamentului European despre statul de drept din Romania, care va fi dezbatuta in luna noiembrie. Printre efectele enumerate se numara intarzierea aderarii la zona euro, dar si afectarea imaginii Romaniei in Uniunea Europeana.

Europarlamentarul PNL Daniel Buda a explicat ce implica rezolutia Parlamentului European privind statul de drept si justitia din Romania. Liberalul a precizat ca, in general, rezolutiile adoptate de PE sunt atentionarii asupra derapajelor pe care statul membru UE le are de la principiile si valorile Uniunii Europene.

"Din punct de vedere formal efectele unei astfel de rezolutie sunt acelea de atentionare publica a statului membru asupra derapajelor pe care le are de la principiile si valorile UE. Pentru Romania in mod cert, chiar daca din punct de vedere tehnic suntem pregatiti pentru aderarea la zona euro si la spatiul Schengen, din punct de vedere politic sunt multe semne de intrebare care se ridica. Evident ca PSD-ALDE reuseste sa ne indeparteze mult prea mult de zona euro si de spatiul Schengen", a declarat europarlamentarul PNL, Daniel Buda, pentru MEDIAFAX.

Intrebat daca rezolutia ar putea avea ca efect ratarea aderarii Romaniei la zona euro si la spatiul Schengen, Daniel Buda a precizat ca rezolutia poate sa duca la "inarzierea acestor proceduri, nu la pierderea acestora".

Liberalul a afirmat ca nu este un motiv de bucurie dezbaterea unei astfel de rezolutii despre Romania la nivel european si ca se asteapta la un raspuns dur, dupa anuntul ministrului Justitiei privind revocarea procurorului general Augustin Lazar.

"Nu este un motiv de bucurie dezbaterea unei astfel de motiuni despre Romania in Parlamentul European. Din pacate actiunile, inclusiv cele recente, din partea Guvernului si ma refer mai ales la revocarea procurorului general, Augustin Lazar, au facut ca aceasta rezolutie sa fie impusa pe agenda europeana. Rezolutia va fi una foarte dura din acest punct de vedere. Ceea ce demonstreaza incapacitatea PSD-ALDE de a intelege in ce fel de film joaca este revocarea domnului Lazar, in conditiile in care din informatiile pe care le am, in aprilie i-ar fi expirat mandatul. Nu justifica un astfel de demers. Un astfel de comportament din partea loc arata un profund dispret fata de toate discutiile care s-au purtat la Bruxelles. Astfel de gesturi duc pana la urma la slabirea increderii romanilor inclusiv in ceea ce inseamna institutiile europene", a adaugat Buda.

Acesta a sustinut, de asemenea, ca de obicei rezolutiile PE cuprind recomandari, nu sanctiuni.

Eurodeputatul Maria Grapini a declarat ca, daca se va adopta o astfel de rezolutie in Parlamentul European, privind statul de drept si justitia din Romania, tara va avea de pierdut, inclusiv ca imagine.

"Daca va fi sau nu Rezolutie pentru Romania se va discuta in ultima sedinta a presedintilor grupurilor politice, ce va avea loc in saptamana dinaintea Plenarei. Exista inca posibilitatea sa se renunte la Rezolutia. Dupa cum stiti Rezolutia nu este nici Regulament-care este obligatoriu, nici Directiva. Rezolutia este un avertisment transmis de Parlamentul European Consiliului European care trebuie sa analizeze si sa voteze-sau nu, sanctiuni!

Daca va fi o rezolutie va fi din nou pe recomandarea respectarii recomandarilor Comisiei de la Venetia, respectatea separatiei puterilor in stat (pentru care nu au dovezi decat recentele protocoale demascate de actualul guvern) . Vom pierde ca imagine, pentru ca, va fi complicat sa explicam si in interior si in exterior de ce exista o Rezolutie. Sanctiuni nu pot fi, deoarece nu sunt parghii prin care sa se puna sanctiuni. Indirect insa pot fi consecinte. De exemplu din nou nu vom putea avea vreo agentie europeana in Romania - ultima care s/-a mutat din Marea Britanie si pe care am cerut-o am pierdut-o!", a declarat Maria Grapini.

Ea a mai afirmat ca rezolutia PE despre Romania nu va fi asemanatoare celor adoptate pentru Polonia sau Ungaria, state care au fost sanctionate pentru nerespectarea unor prevederi impuse de Europa.

"Rezolutia asupra Romaniei, daca va fi, nu poate avea vreo asemanare cu cea pentru Polonia (care nu a respectat deciziile Curtii Constitutionale) si nici cu cea pentru Ungaria, care nu a respectat deciziile Schengen privind migratia si nici drepturile si libertatii de exprimare - inchizand universitati si publicatii", a adaugat Grapini.

Intrebata daca rezolutia va afecta aderarea Romaniei la zona euro si la spatiul Schengen, Maria Grapini a raspuns:

"Aderarea la zona euro depinde de lucruri tehnice-convergenta nominala si reala, Romania ar putea ajunge la indeplinirea criteriilor avand in vedere cresterea economica in ultimii ani, echilibru macroeconomic si incadrarea in deficitul de pana la 3%. Trebuie insa sa fie un program concertat al executivului cu BNR. Legat de Spatiul Schengen - nu are legatura cu posibila Rezolutie pentru ca exista deja o Rezolutie a OE votata anul trecut, exista si o scrisoare a Comisiei Europene catre Consiliul European prin care se cere includerea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Vom vedea daca Presedintele Iohannis, care ne reprezinta in Consiliul European, va putea convinge sefii de stat si guverne sa voteze. Pana la urma, puterea unui lider national se vede in lucrurile si deciziile mari pe care le poate influenta!", a conchis europarlamentarul.

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pascu a declarat ca nu crede ca rezolutia va impune sanctiuni si ca nu exista niciun motiv pentru ca Parlamentul European sa insiste cu aceasta motiune.

"Nu imi dau seama ce a ramas din asta, lucrurile vor fi discutate in LIBE, Comitetul pentru libertati. Nu imi dau seama ce decizie va fi luata. Nu cred (ca vor fi sanctiuni- n.r) . Dupa vizita, discutia cu domnul presedinte, care a mers foarte calm, asezat, chiar ca nu exista niciun motiv pentru a insista cu aceasta chestiune, dar urmeaza sa vedem", a declarat europarlamentarul PSD, Ioan Pascu.

Europarlamentarul social-democrat a sustinut ca nu afecteaza rezolutia aderarea la zona euro si la spatiul Schengen, fiind doua lucruri diferite.

"Nu (afecteaza aderarea la zona euro si la spatiul Schengen-n.r), in niciun caz, sunt doua lucruri diferite. Era de dorit daca reuseam sa indeplinim conditiile economice mai repede ca sa intram mai repede in zona euro, dar astea sunt conditii separate care tin de criterii economice. Alfel, orice e posibil. Daca olandezii au legat in mod artificial, desi nu exista aceasta legatura, Schengenul de situatia coruptiei, inseamna ca orice se poate lega de orice", a sustinut Pascu.

Despre afirmatiile opozitiei, potrivit careia rezolutia PE privind statul de drept din Romania va fi una dura, dupa anuntul privind revocarea procurorului general, europarlamentarul a afirmat ca "opozitia vine mereu cu critici noi".

"Pana acum era vorba de demonstratiile din 10 august, acum e dura ca se revoca procurorul general. Eu am o intrebare, ce se intampla daca, doamne fereste, domnul Augustin Lazar intra in incapacitate de a mai conduce Parchetul General, ce se intampla atunci? Vine Europa si numeste pe cineva, opozitia ce o sa faca? Cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit", a declarat Ioan Mircea Pascu.

Potrivit agendei publicate pe site-ul Parlamentului European, in sedinta plenului PE care va avea loc la Strasbourg pe 14 noiembrie, intre orele 12:30 si 14:30, figureaza si o motiune pentru adoptarea unei rezolutii privind statul de drept in Romania.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#rezolutie PE Romania, #rezolutie Parlamentul European , #europarlamentar