Scrisoarea FMI: trei posibilitati analizate de Guvern

Marti, 18 Mai 2010, ora 07:55
5230 citiri
Scrisoarea FMI: trei posibilitati analizate de Guvern
Foto: Arhiva

Dupa ce scrisoarea guvernului catre Fondul Monetar International (FMI) nu a primit avizul Consilului Economic si Social (CES), Guvernul pare a fi dispus sa renegocieze zonele de unde va taia cheltuielile, dupa ce sindicatele si patronatele s-au opus documentului care urmeaza sa fie trimis la FMI.

Luni, sindicatele si patronatele au votat pentru redactarea unei noi scrisori de intentie catre Fond. Iar Executivul, aflat intre ciocan si nicovala, nu a decis inca daca va accepta conditia partenerilor sociali sau nu.

Remiza la CES - nu s-a dat aviz negativ sau pozitiv pentru scrisoarea FMI

Pana nu vad pe masa documentul CES cu pozitia fiecarei parti, care urma sa fie trimis marti, Executivul se abtine de la orice comentariu. "Asteptam pozitia CES pentru a analiza propunerile. Fara documentul scris, nu se poate lua o pozitie", sustin surse guvernamentale, citate de Evenimentul Zilei.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a precizat ca executivul va decide daca scrisoarea urmeaza sa fie modificata sau nu. "Daca nu primim aviz favorabil, ne intoarcem cu textul in guvern", a spus el.

Trei posibilitati

In acest context, autoritatile au trei posibilitati. Fie lasa scrisoarea nemodificata atragand supararea sindicatelor si oamenilor de afaceri, fie discuta cu ei si preiau in document cateva din ideile care afecteaza cat mai putin bugetul.

A treia solutie ar fi sa accepte mai multe dintre solicitarile partenerilor sociali, cu pretul majorarii taxelor si impozitelor, spun surse guvernamentale.

Potrivit acestora, Guvernul evita sa treaca scrisoarea prin Parlament, asumandu-si raspunderea si, din acest motiv, este dispus sa negocieze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#scrisoarea FMI Romania, #negocieri Guvern FMI Romania , #guvern