Scandalul steagului secuiesc: Daniel Constantin acuza o abordare extremista din alt secol

Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:50 2784 citiri
Foto: Arhiva

Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, comenteaza scandalul drapelului, dupa ce secretarul de stat din MAE al Ungariei, Nemeth Zsolt, a cerut marti arborarea steagului Tinutului Secuiesc in tara sa, in semn de protest ca secuii din Transilvania ar fi supusi unei agresiuni simbolice.

"Respingem cu fermitate afirmatiile iresponsabile si provocatoare ale unor reprezentanti ai statului ungar. Aceste afirmatii confirma abordarea extremista latenta in unele zone ale statului vecin si prieten. Din punctul meu de vedere, cei care fac astfel de afirmatii traiesc in alt secol si nu au nicio sansa intr-o Uniune Europeana preocupata sa isi construiasca un viitor mai bun", a declarat Daniel Constantin.

Acesta a subliniat ca "Guvernul Romaniei are obligatia de a dovedi ca reuseste scoaterea din saracie a judetelor Harghita si Covasna, nu doar dintr-o datorie nationala, ci si pentru a scoate in evidenta si mai mult esecul politicienilor extremisti din tara vecina si al prietenilor lor din Romania".

Constantin mentioneaza ca partidul pe care il conduce "recunoaste contributia importanta a cetatenilor romani de etnie maghiara la consolidarea democratiei in Romania si isi exprima deschiderea spre colaborare cu formatiunile politice ale etnicilor maghiari cata vreme acestea manifesta un atasament de neclintit fata de textul Constitutiei Romaniei si valorile euro-atlantice".

"Partidul Conservator va continua sa apere valorile pe care le promoveaza inca de la infiintarea sa: libertatea si pluralismul politic, individul si drepturile individuale, identitatea nationala, traditiile, familia", a conchis Constantin.

Scandalul steagului secuiesc

Secretarul de stat in MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat marti ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda, arborand steagul Tinutului Secuiesc.

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a afirmat miercuri ca asuma integral afirmatiile lui Nemeth Zsolt.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a atras atentia ca afirmatiile ambasadorului ungar privind modificarea Constitutiei Romaniei reprezinta "o clara incalcare a regulilor diplomatice", iar, daca nu se va intoarce in limitele mandatului, partea romana va lua masuri pentru incetarea acestuia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News