Şedinţa Birourilor Permanente pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR se reia. Votul pentru verificarea semnăturilor nu a fost valabil

Luni, 06 Septembrie 2021, ora 14:27
7728 citiri
Şedinţa Birourilor Permanente pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR se reia. Votul pentru verificarea semnăturilor nu a fost valabil
Ședința în care se decide soarta moțiunii de cenzură USR PLUS – AUR

Şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere pe tema moţiunii de cenzură se reia, neexistând cvorum la votul privind solicitarea PNL de verificare a semnăturilor de susţinere a moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR.

Informaţii iniţiale indicau că solicitarea PNL a fost aprobat cu 9 voturi la 7. PSD a părăsit şedinţa, iar Ludovic Orban a anunţat că nu participă la votul privind solicitarea PNL de verificare a semnăturilor de pe moţiune.

Înaintea şedinţei, PNL a depus un document prin care a a contestat autenticitatea semnăturilor pentru moţiune. Liberalii susţin că mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerinţa de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului, fiind cel putin 12 semnături scanate, unele semnături sunt redate cu ştersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoareşi că există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati iniţiatori ai moţiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile aceloraşi parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la şedinţele de plen ale fiecărei camere/la şedinţele comisiilor.

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că toate semnăturile pentru moţiunea de cenzură sunt "în regulă", dar colegii săi care le-au trimis scanate "au semnat deja şi aşa cum vrea echipa dlui Cîţu, cu pixul pe hârtie". El a precizat că, legal, "semnătura olografă rămâne chiar dacă e făcută pe un şerveţel sau pe un colţ de hârtie sau cu creta pe jos", menţionând însă că vor fi completate listele de semnături.

UPDATE 14.30: Calendarul moțiunii de cenzură nu a fost însă stabilit, pentru că și parlamentarii PNL au părăsit ședința, la fel ca și parlamentarii PSD, și nu a mai existat cvorum de ședință. Calendarul moțiunii de cenzură poate fi stabilit într-o nouă ședință a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, ședință ce poate fi convocată de președinții celor două camere, Ludovic Orban (PNL) și Anca Dragu (USR PLUS).

Senatorul PNL Alina Gorghiu afirmă, după votul din Birourile Permanente reunite pe tema solicitării PNL de verificare a semnăturilor de pe moţiunea de cenzură USR PLUS-AUR, că solicitarea trebuie analizată de Comisia de statut, exprimându-şi regretul că Ludovic Orban ”ţine trena USR-AUR”, prin abţinerea de la vot.

”Noi considerăm că votul de 9-7 înseamnă că solicitarea trebuie analizată de Comisia de statut. Regret că domnul Orban ţine trena USR-AUR, prin abţinerea de la vot. Girează semnături false sau scanate, lucru care arată un demers politic neserios. Dacă nu se va trimite la Comisia de regulament solicitarea, PNL, în primul BPR, va repune în discuţie cererea”, a declarat senatorul PNL Alin Gorghiu.

Știrea inițială: Scandal la şedinţa unde urma să fie stabilit calendarul moţiunii de cenzură. PSD a părăsit şedinţa, iar liberalii cer două săptămâni pentru verificarea semnăturilor parlamentarilor.

USR PLUS şi AUR au cerut în mod repetat să fie dezbătută tema moţiunii de cenzură.

"Nu vrem să arbitrăm între celelalte partide, membrii PSD se retrag din ședință", a anunțat senatorul Lucian Romașcanu (PSD).

Liberalul Florin Roman a cerut trimiterea moţiunii două săptămâni la Comisia de statut. "E dreptul opoziției să depună o moțiune de cenzură. Dacă ținem la democrație și parlamentarism, trebuie să respectați stautul și regulamentul parlamentului. Nu sunt semnăturile în original", a reclamat Roman.

Deputata USR PLUS Cristina Prună a cerut, în schimb, ca cei care au semnat și asupra cărora există suspiciuni să fie chestionați direct. "Semnăturile parlamentarilor sunt valide, puteți verifica simplu dacă doriți prin întrebarea lor directă. Amânarea moțiunii cu două săptămâni ar fi o aberație, cei care cer așa ceva încalcă Constituția", a spus Prună.

Ionuț Moșteanu (USR PLUS) a cerut acceptarea moțiunii de cenzură și a respins acuzațiile potrivit cărora semnăturile nu ar fi valide. ”Semnătura olografă e olografă, indiferent de suport. E un abuz fără precedent ca o majoritate să refuze dreptul minorității de a depune o moțiune de cenzură. Deschideți o cutie a Pandorei de care o să vă pară rău. Înmuiați democrația”.

Co-președintele formațiunii AUR a transmis live pe Facebook întreaga desfășurare a ședinței:

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#motiune cenzura, #deputati, #PNL, #aur , #motiune cenzura