Scandal la CNAS: Popunerea presedintiei e "mafiota", dar Casa nu stie sa explice de ce

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 20:56
2792 citiri
Scandal la CNAS: Popunerea presedintiei e "mafiota", dar Casa nu stie sa explice de ce

Un scandal de proportii a izbucnit, miercuri, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dupa ce conducerea CNAS a calificat numirea lui Lucian Duta, de catre Administratia Prezidentiala, pentru consiliul de administratie, drept "mafiota".

In vreme ce Duta sustine ca nu are idee de ce se foloseste aceasta acuzatie dura, presedintele Casei, Doru Badescu, invoca argumente ilare.

Intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, Badescu a recunoscut ca nu are nimic sa-i reproseze "concret" lui Duta, insa s-a intrebat retoric daca "dintre toti medicii din Romania singurul care poate dinamiza sistemul de sanatate este domnul Duta? Erau si alti specialisti din Romania care puteau sa contribuie la bunul mers...".

Badescu speculeaza ca ar exista un eventual conflict de interese, dar arata si ca adresa de la presedintie nu contine numele intreg al lui Duta, ceea ce l-a facut sa foloseasca sintagma "numire specifica gruparilor mafiote".

"Aceasta numire apartine consilierului prezidential care a fost presedintele CNAS timp de 20 de zile in 2000, adresa de numire nu are mentiuni complete - adica adresa prin care eu am cerut numirea unui membru in consiliul de administratie, numele dlui Duta nu este complet, ...un fost presedinte numeste un alt fost presedinte, poate au un alt interes...nu fac eu mafiota...", a enumerat Badescu motivele atacului.

Anterior acestor "explicatii", CNAS considera, intr-un comunicat de presa, ca numirea lui Lucian Duta in Consiliul de Administratie al institutiei este "o gafa" a administratiei prezidentiale, "specifica organizatiilor mafiote" si ameninta ca, pana la retragere acesteia, CA nu se va intruni.

"Ca urmare a adresei Departamentului de Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale, prin care domnul consilier prezidential Virgil Paunescu il numeste membru in Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pe dl. dr. Lucian Duta, apreciem urmatoarele: Aceasta numire este o gafa a Administratiei Prezidentiale.

Este o numire specifica organizatiilor mafiote. Consilierul prezidential Virgil Paunescu a detinut, la randul sau, functia de presedinte al CNAS pentru numai 29 de zile, in anul 2000", se arata in comunicatul CNAS.

CNAS: Numirea lui Duta, gafa a presedintiei, specifica organizatiilor mafiote

Conducerea Casei apreciaza, in acelasi context, ca Lucian Duta a avut suficient timp sa-si "dinamizeze" activitatea la CNAS in timpul mandatului sau.

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe fostul presedinte al CNAS Lucian Duta drept membru in Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din partea Administratiei Prezidentiale, scrisoarea de nominalizare fiind transmisa in data de 10 iunie.

La randul sau, Lucian Duta arata ca nu stie ce anume a provocat aceasta reactie la CNAS. "Faptul ca un domn care ocupa temporar o functie publica isi permite sa anunte ca blocheaza o alta institutie a statului pentru ca nu ii convine o numire perfect legala... ramane sa stabiliti in ce tara traim", a spus acesta, tot la Realitatea Tv.

"Venirea mea in consiliul de administratie al CNAS este un vot din sapte, ma intreb cui ii e frica de un vot din partea unui om care a condus CNAS... Sistemul este blocat in continuare de cei care vor sa bage banii in buzuare, sa nu ajunga la pacienti", a mai aratat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scandal CNAS numire Duta, #scandal CNAS administratia prezidentiala , #presedinte