Scandal in Senat: Tariceanu nu-l vrea pe Basescu la aniversare, PDL se revolta

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 11:11
8193 citiri
Scandal in Senat: Tariceanu nu-l vrea pe Basescu la aniversare, PDL se revolta
Foto: Arhiva

Faptul ca presedintele Traian Basescu nu a fost invitat la ceremonia de aniversare a 150 de ani de la infiintarea Senatului a starnit o disputa aprinsa in plen.

Dupa ce liderul Senatului, Calin Poescu Tariceanu, a explicat, miercuri dimineata, de ce nu l-a invitat pe seful statului la aniversarea institutiei, care va avea loc pe 17 iunie, PDL, sustinut de liberali, s-a aratat nemultumit si a cerut un vot in plen in acest sens. La randul sau, liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu s-a impotrivit acestei propuneri.

Calin Popescu Tariceanu l-a acuzat pe Traian Basescu ca a incercat, in repetate randuri, decredibilizarea Senatului, sustinand ca acesta este motivul pentru care nu considera "oportuna" prezenta lui la ceremonie.

Tariceanu confirma: L-a taiat pe Basescu de pe lista invitatilor la aniversarea Senatului

"Rolul Senatului nu e incheiat, din contra, rolul Senatului e consacrat in istoria Romaniei ca corp ponderator, care sa elimine excese pe care le face Camera Deputatilor. (...) Cred in continuare in virtutile sistemului parlamentar bicameral.

Presedintele nu a facut decat, cu multa determinare si perseverenta, sa decredibilizeze Parlamentul, asa ca prezenta sa nu este oportuna in aula in care sarbatorim evenimentul", a declarat Tariceanu.

Acesta a raspuns si speculatiilor potrivit carora la aniversarea Senatului nu ar fi fost invitati reprezentanti ai Casei Regale, mai exact regele Mihai.

"Personal am semnat scrisoarea de invitatie. Din pacate, regele Mihai nu va putea participa, dar a delegat-o pe alteta sa principesa Margareta, care va fi prezenta din partea Casei Regale", a lamurit Tariceanu, adaugand ca ea va tine si o cuvantare pe 17 iunie.

Tariceanu a mai spus ca decizia de a nu-l invita pe presedintele Traian Basescu nu a fost una personala, ci "a fost un consens in aceasta privinta".

PDL vrea vot in plen

Dupa declaratia de presa a sefului Senatului, PDL a cerut vot in plen pentru invitarea presedintelui la eveniment. Democrat-liberalii au fost sustinuti de liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, care a precizat ca nu este de acord cu declaratiile lui Basescu impotriva Senatului, insa el este, totusi, presedintele Romaniei si trebuie invitat la ceremonie.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a precizat ca "nu se poate supune la vot o asemenea propunere" si a dat un exemplu asemanator in ceea ce il priveste pe Traian Basescu.

"Va reamintesc ca a fost validat Guvernul la un moment dat si Basescu a spus deschis ca nu l-a invitat pe presedintele Senatului. El, ca institutie, si-a putut asuma, azi si-o asuma presedintele Senatului. Propun sistarea discutiilor, abia ne-am adunat si acum vorbim despre Traian Basescu", a incheiat Sarbu.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Taruiceanu Basescu aniversare Senat, #Basescu invitat aniversare Senat, #Basescu Senat aniversare , #Senat