Saptamana politica: Remanierea de toamna. Invataminte si concluzii

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 08:18
3399 citiri
Saptamana politica: Remanierea de toamna. Invataminte si concluzii

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.

30 august - 5 septembrie 2010

Am asteptat remanierea. Cu sufletul la gura. Nimic spectaculos. Au fost schimbati Vladescu, Dumitru, Seitan, Berceanu, Videanu si Sandu. Blaga a scapat. Elena Udrea a ramas nemultumita. Emil Boc a ramas in continuare sa traga la caruta obosita a propriului Guvern. In schimb, remanierea a scos in evidenta jocurile de putere din interiorul partidului.

Remanierea de toamna. Invataminte si concluzii

Remanierea Cabinetului Boc a scos la iveala luptele de putere din cadrul partidului. Usor-usor, gruparile democrat-liberale si-au devoalat intentiile, scopurile urmarite, actiunile politice.

Fata de aceaste miscari de trupe, Traian Basescu nu a fost strain, insa cuvantul lui a inceput sa paleasca. Grupurile, indivizii politici au citit cu regret ultimele sondaje care pun la zid intentia de vot pentru PD-L si credibilitatea lui Traian Basescu. Astfel, masa liderilor, vocile din teritoriu au murmurat schimbarea.

Emil Boc s-a intalnit cu parlamentarii PD-L, apoi cu Traian Basescu, ca in Colegiul Director sa se puna in practica decizia luata la Cotroceni.

Au fost schimbate numele grele, dar si tehnocrati. Seitan nu a dovedit decat ca dispretul si incompetenta fata de responsabilitatea guvernamentala sunt lucruri normale.

Vladescu s-a batut cu morile de vant. Berceanu a mai punctat un mandat numai cu numele. Videanu a fost mai discret si mai calculat in actul guvernamental. Mihail Dumitru a plecat la Cotroceni pentru a semna codul tacerii. Sandu, inexistent.

Un mod stupid de a vedea remanierea a venit din partea lui Emil Boc, a lui Traian Basescu si a Elenei Udrea. Cei doi au multumit ministrilor pentru activitatea depusa.

Elena Udrea a consemnat, dupa ce votul dat de ea a intregit totalul minoritar al voturilor in favoarea depunerii mandatului, ca Guvernul este bun, ministri sunt buni. Pai atunci de ce au mai fost remaniati? Se multumeste pentru incompetenta. Nu e rau deloc.

Adriean Videanu si Radu Berceanu nu au pierdut decat niste functii de care nu aveau nevoie pentru a-si consolida imaginea si puterea. Ce poate fi mai important decat consolidarea puterii interne?

Urmeaza alegerile interne, iar cei doi lideri au nevoie sa-si pregateasca terenul sau sa pregateasca terenul alegerilor. Pasul inapoi facut de catre cei doi a fost pentru binele partidului si in interesul acestuia. In sensul unei eliberari a unei presiuni acumulate. Oameni disciplinati de partid, cei doi vor face in continuare jocurile. Doar sunt oamenii ce i-au castigat lui Basescu alegerile.

Se aude ca Adriean Videanu ar candida la presedintia partidului. Pai in acest caz, remanierea i s-a potrivit la fix. Timp liber pentru negocieri, scenarii, voturi, manevre.

Ce va fi?

Prin remaniere Cabinetul Boc a mai luat o gura de aer. Estomparea cresterii gradului de neincrederie a romanilor in eficienta actualului Guvern nu va avea loc. Emil Boc este mai toxic decat toti ministri remaniati la un loc. Elena Udrea a sustinut o masura mult mai buna decat cea care s-a votat. Asta pentru ca fata de Emil Boc ea are un instinct politic mai bun. A si invatat de la maestrul.

Ce a castigat PD-L din aceasta miscare? Mai nimic. Sa fie mai eficienti actualii ministri? Gheorghe Ialomitianu, Ion Ariton, Ioan Botis, Valerian Vreme, Anca Boagiu sau Valeriu Tabara? Vom vedea.

Este oricum greu de inteles cum se vor descurca indivizi lipsiti de putere politica intr-un Guvern politic. Tehnocratii, intr-un Guvern in care deciziile se iau in Modrogan, au aceeasi soarta ca a majoritatii functionarilor din orice institutie. Dependenti de sef si fara creativitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#remaniere Emil Boc, #ministri Guvern Boc, #nou cabinet Boc , #remaniere