Sa nu-i crezi pe rusi nici cand iti fac daruri (Opinii)

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 23:00
6552 citiri
Sa nu-i crezi pe rusi nici cand iti fac daruri (Opinii)

Zicala de mai sus face referire in original la greci, pesemne ca un reflex al etapei fanariote a istoriei noastre, care a determinat o lipsa de apetenta si dragoste a romanilor fata de confratii lor intru ortodoxie.

Chiar Eminescu amintea ceva despre "grecoteii cu nas subtire" care ne-au (ne)fericit prin prezenta si metehnele lor timp de cateva veacuri.

Dar nu despre greci este vorba acum. Ci despre faptul ca propozitia este cumplit de adevarata cu referire la alti "greci", nemasurat mai periculosi si pagubosi in ceea ce ne priveste, tot ortodocsi si ei, care se situeaza la celelalte fruntarii ale romanitatii, pe la Soare-rasare, de acolo unde scriitorii proletcultisti credeau a sti ca ne vine lumina. Dar nu lumina, ci urgia venea mai degraba din acel spatiu, aflat atunci, ca si acum la limita a ceea ce numim civilizatia europeana.

Pana si Nicolae Ceausescu, in virtutea inteligentei sale native, asa grosiera cum era, a simtit ca n-are a se astepta la nimic bun de la muscali si a cautat de aceea s-o mai subtieze cu ei si sa se apropie, in compensatie, de oricine parea o alternativa la puterea mereu amenintatoare a acestora.

Desigur, nu facem aici vorbire de calitatile potentiale sau manifeste ale poporului rus, un popor mare si posesor de mari virtuti si aptitudini. Un popor care a excelat de-a lungul vremii la destule capitole, de la arte, la tehnologie si la ce-o mai fi.

Vorbim acum despre obstinatia imperiala a conducatorilor lor de toate soiurile si culorile. De la Petru cel Mare, la Stalin sau la actualii lideri ai rusilor. Caci legea lor, asa cum rezulta din documentul real sau apocrif numit: "Testamentul lui Petru cel Mare" este dominatia, cucerirea si expansiunea in detrimentul oricarora se intampla sa le fie vecini.

Lectia aceasta era bine invatata de romani, cel putin pana la un loc. Puseurile de iubire pentru N. Ceausescu, atatea cate au fost, s-au bazat exact pe acest lucru. La fel si simpatia pentru Antonescu si pentru alte personaje cu propensiuni rusofobe. Caci, cu exceptia unor reforme de pe vremea Regulamentelor Organice, de la vecinii de la Est am avut parte doar de rapturi teritoriale, de abuzuri, de jafuri si de tendinta permanenta de a ne subordona pe considerente de doctrine politice, religioase sau de vecinatati strategice.

Sa ne gandim (desi ne-am cam dezobisnuim sa ne mai gandim), la Basarabia, la Bucovina de Nord, la tezaur, la miile de concetateni morti in gulagurile staliniste, la foametea de dupa razboi, la deceniile de impilare si dictatura comunista, etc. Sa ne amintim, cei care mai au memorie, la teama permanenta ca vom fi invadati de tancurile sovietice, impartasind soarta altor popoare din blocul sovietic care au avut parte de asemenea delicii.

Si sa ne gandim si la sentimentul de eliberare pe care cred ca il vor fi trait multi dintre noi atunci cand am intrat sub pavaza NATO. Si printre cei care se vor fi bucurat au fost cu siguranta si multi dintre cei care acum agita o bizara flamura a anti-occidentalismului si se fac apologeti ai deschiderii spre Rasarit. Sub cuvant ca occidentalii nu au timp si resurse pentru noi, rudele sarace si atunci salvarea poate sa ne vina de la Maicuta Rusia.

Pe de o parte, este firesc sa avem relatii normale cu marea tara de la partea dreapta a hartii. Economice si de toate felurile. Este cumva si pacat ca ele au fost prea lejer abandonate intr-o vreme. Dar trebuie tinut cont ca Rusia nu e o democratie autentica. Acolo politicul si economicul se ingemaneaza. Economicul este avangarda politicului. Si a unei discrete intrari intr-o zona de influenta. Faptul ca nemtii sau nu mai stiu cine fac afaceri infloritoare cu Rusia nu trebuie sa ne deruteze. Mai avem ceva pana sa atingem statura Germaniei si a altor mari puteri.

Deci, mai cu bagare de seama in aceste raporturi! Se aude cam mult in ultima vreme si dintr-o anumita parte a politicii romanesti de ambasadori, oameni de afaceri, de capital de origine rusa. Ar fi bine ca noi, cei ce ne-am fript cu ciorba, sa suflam acum si in iaurt. Pana nu va fi prea tarziu si prea greu. Mechel stie de ce.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#politica externa Rusia , #politica externa