S-a cam terminat cu reformele! (Opinii)

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 00:35
3769 citiri
S-a cam terminat cu reformele! (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Iata ca Sebastian Lazaroiu a plecat din Ministerul Muncii si blocajul din jurul legii cadru a asistentei sociale continua. Pentru a doua oara de la venirea Sulfinei Barbu in fruntea Ministerului Muncii, proiectul este amanat la Senat din lipsa de cvorum.

Boicotul Opozitiei nu e o surpriza, ba e chiar de asteptat cu atat mai mult cu cat USL este o alianta mai degraba de stanga.

Dar daca parlamentarii PDL ar fi fost la sedinta, acest boicot ar fi fost ineficient, iar legea deja adoptata. Senatorii democrat-liberali au chiulit insa pe capete. Acest chiul se repeta sistematic la voturile importante asa ca este greu de crezut sa vorbim despre simple accidente, ci, mai degraba, despre o strategie bine pusa la punct a gruparii Blaga.

Scopul acesteia pare dublu. Pe de-o parte, il tine in sah pe premierul Emil Boc care are mereu de dat tain pentru a-si vedea adoptate proiectele. Tain in functii, in bani de la buget si chiar in opozitie fata de presedintele Traian Basescu. Sa ne amintim ca Emil Boc nu a avut nevoie decat de o sedinta de o ora pentru a-l da afara pe Sebastian Lazaroiu, omul presedintelui.

Pe de alta parte, senatorii PDL nici nu au nevoie de mari rugaminti pentru a boicota legi precum aceea a asistentei sociale. Sa nu uitam ca aceasta prevede reducerea numarului de ajutoare sociale de la peste 90 la sub 10. O asemenea reforma, absolut necesara pentru reechilibrarea bugetului si pentru combaterea puturosagului generalizat, este o nenorocire electorala. O asemenea lege rastoarna insasi logica pomenii electorale si PDL este acum mai putin ca niciodata in pozitia de a purcede la un asemenea demers radical, in care, de altfel, nici macar nu crede.

Sa zicem ca, pana la urma, legea asistentei sociale va trece de Senat prin aprobare tacita. Dar la Camera povestea se va repeta, probabil, caci si acolo problemele cu prezenta sunt uriase, in pofida faptului ca majoritatea are un avans mai consistent. Si votul pentru infiintarea Ministerului Afacerilor Europene si cele pentru validarea Avocatului Poporului sau a membrilor CSA au fost in pericol major sa nu poata avea loc din lipsa de cvorum.

Este clar ca in Romania urmatorului an si jumatate, adica pana la alegeri, reformele vor mai fi posibile numai prin ordonante de urgenta si acelea cu risc de respingere in Parlament. Poate Traian Basescu sa se lege cu lanturile de usa din Modrogan, poate sa intre in greva foamei cerand regionalizare, modificarea Constitutiei, impozitarea tuturor pensiilor si reducerea TVA, ca tot cu "cosul pensionarului" se va alege.

Campanii electorale am tot avut, inapetenta reformista la fel, dar niciodata indisciplina principalului partid la putere nu a fost mai mare. Este si acesta un efect al lipsei locomotivei, al lipsei un lider puternic si a unei conduceri coagulate care sa urmeze o linie clara si sa poata impune respectarea ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#vot Senat legi cvorum, #reforma rezistenta PDL, #majoritate parlamentara PDL, #lipsa cvorum Senat , #reforma