S-a amanat decizia CCR in privinta Legii Referendumului. Vezi motivul amanarii

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 13:12
2788 citiri
S-a amanat decizia CCR in privinta Legii Referendumului. Vezi motivul amanarii
Foto: Radio Romania Actualitati

Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa se pronunte miercuri asupra Legii Referendumului. Decizia a fost amanata pana pe 14 noiembrie dupa ce numai sase din cei noua judecatori s-au prezentat la sedinta.

Pentru luarea oricarei decizii, cel putin sapte din cei noua judecatori trebuie sa se pronunte, transmite Digi24.

Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa discute sesizarea lui Traian Basescu privind modificarile la Legea Referendumului, inclusiv cea de reducere a pragului la 30 la suta, seful statului reclamand prevederi ce "infrang" principii constitutionale legate de exercitarea suveranitatii de catre popor.

Seful statului a trimis presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, in 21 septembrie, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Presedintele Traian Basescu a aratat in sesizare ca legea este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor articolului 1, alineatul 3 din Constitutie, potrivit carora "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate".

Ponta, despre contestarea Legii referendumului la CCR: Basescu abuzeaza, e Gica Contra

De asemenea, in sesizarea de neconstitutionalitate se arata ca legea incalca prevederile articolului 2, alineatele 1 si 2 din Constitutie, prin care se stipuleaza ca "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum" si ca "niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu".

Traian Basescu sustine ca ar trebui ca legea sa prevada ca pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50 la suta plus unu.

In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "impotriva" si doua abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30 la suta. Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, a modificat Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50 la 30 la suta, dar si introducerea conditiei unui vot de 25 la suta din alegatori pentru validarea rezultatelor.

PDL a sesizat la randul sau Curtea Constitutionala in legatura cu aceasta lege.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30 la suta pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis, in 26 iunie, Curtea Constitutionala.

Presedintele Curtii Constitutionale si judecatorii CC Daniel Morar si Stefan Minea au formulat o opinie separata, la acel moment, in care au sustinut ca prevederi din lege duc la "infrangerea" suveranitatii si la alterarea legitimitatii deciziilor.

Cei trei judecatori argumentau ca definirea democratiei se face ca "guvernare de catre si pentru popor", ceea ce conduce la ideea ca guvernarea se face in numele unei majoritati.

"Majoritatile trebuie sa guverneze si minoritatile trebuie sa se exprime si, eventual sa se opuna. Democratia trebuie sa se manifeste in cadrul a doua coordonate: pe de o parte, toti cetatenii care sunt afectati de o decizie trebuie sa aiba sansa de a participa la luarea deciziei, fie in mod direct, fie prin reprezentanti alesi si, pe de alta parte, decizia finala trebuie sa reflecte vointa majoritatii cetatenilor, manifestata direct sau mediat", argumentau judecatorii CC, in opinia separata.

De asemenea, ei sustineau ca "principiul majoritatii este singura consecinta posibila a modelului democratic".

Presedintele Traian Basescu declara in iulie, raspuzand unei intrebari legate de decizia CC privind Legea referendumului, ca nu intelege termenul de "un an" fixat de aceasta institutie, precizand ca acesta este "gresit fixat".

"Curtea Constitutionala nu a protejat procesul de revizuire a Constitutiei, care a inceput deja", a spus atunci Basescu, mentionand ca nu vrea sa se inteleaga ca ar critica Curtea Constitutionala.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#judecatori Curtea Constitutionala legea referendumului, #judecatori cvorum legea referendumului , #referendum