Romexit

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 12:49
22539 citiri

Zilele trecute, presedintele Camerei Deputatilor confunda Consiliul Europei cu Consiliul European. Omologul sau de la Senat se pregatea de o vizita la Bruxelles si, inainte de a urca in avion, spunea ca Romania e "stat colonie in UE". Dragnea si Tariceanu sunt doar doi dintre cei care decid relatia noastra cu ceilalti europeni. Daca te uiti cu atentie si la cine le sta alaturi, te crucesti.

Intr-adevar, la Camera, seful comisiei pentru afaceri europene este Victor Ponta. Reputatia lui are un contur clar: pucist in 2012 si admirator al dictatorului Erdogan in zilele noastre. Ultra-nationalist, fostul premier afirma ca ar trebui sa ne alaturam Grupului de la Visegrad in critica deciziilor luate de Juncker & co.

La Senat, conduce comisia care se ocupa de UE Gabriela Cretu, vicepresedinte e un domn care, pana in decembrie, distribuia calculatoare, iar secretar - fostul primar dintr-o comuna. Sefa are, ce-i drept, experienta europeana: a fost membra in PE, unde s-a distins prin apologia dictatorului Chavez din Venezuela.

La Palatul Victoria, lucrurile sunt la fel de grozave. Executivul are in frunte, dupa un fost comisar european, un politician care a facut cariera la nivel local, fara a iesi vreodata din anonimat. Arhitectura guvernamentala pe care a conceput-o e, poate tocmai de aceea, stranie. Grindeanu are in subordine un viceprim ministru pentru fonduri europene, un ministru delegat tot pentru fonduri europene si un alt ministru delegat pentru afaceri europene.

Portofoliul din urma e asumat de Ana Birchall, cunoscuta, pana la numire, doar pentru scandaluri publice de tot felul. Acum, cere sa i se explice rapoartele MCV si practica limba de lemn cu o maiestrie greu de egalat. Cand se refera la Europa, ea repeta mecanic expresii precum: "urmarim - ori, dupa caz, participam - in mod activ", "oportunitate pentru eficientizare", "necesitatea intaririi legaturii" sau "punem umarul".

Vedeta eurocratilor romani e, fara putinta de tagada, Corina Cretu. Pesedista parasutata in Comisia Europeana a fost deunazi la o reuniune, in cadrul careia o grecoaica se plangea ca multi conationali de-ai ei mor de foame. Cretu i-a explicat, pe un ton rastit, ca daca nu-i convin conditiile oferite de Uniune Atenei, ar avea o alternativa: poate veni in Romania, unde e mult mai rau!

Puneti laolalta ce anume ii distinge pe cei mentionati mai sus: ignoranta, stigmatizarea propriei tari, extremism, dispret fata de Uniune, simpatie pentru dictaturi, retorici ceausiste. Cu ei la guvernare, ma tem de Romexit.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Dragnea Tariceanu Cretu Romania UE, #Romania UE, #Romexit , #Guvernul Sorin Grindeanu