Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pandemia, alegerile si reforma mereu amanata a statului

Autor: Ioan Stanomir - Profesor universitar
Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 12:13
2443 citiri

Romania electorala merge mai departe, infruntand pandemia, infruntand tragediile pe care le provoaca ineptia criminala a unui sistem medical de stat, infruntand marasmul care se suprapune peste anxietatea crescuta paroxistic de necrofilele televiziuni de stiri.

Anodina, mediocra, lipsita de idei, campania pentru parlamentare pare condamnata sa sucombe in irelevanta. Si totusi, momentul pe care il traversam este unul al urgentei. Iar incapacitatea partidelor de a intelege dramatismul sau, complacute fiind in autismul lor demagogic, nu face decat sa accentueze impasul in care ne aflam.

Caci aceste alegeri vin dupa cei patru ani de mandat ai legislativului dominat de cei pe care Liviu Dragnea ii alesese spre a-i fi complici. Si putine sunt intervalele in istoria noastra de dupa integrarea europeana care sa fi fost marcate de o mai accelerata involutie institutionala. Liviu Dragnea poate fi, acum, doar un condamnat de drept comun, dar mostenirea sa dureaza: mutilarea legislatiei, domesticirea magistraturii, iata doua dintre efectele neinlaturate nici acum ale actiunilor sale. Anii de dupa 2016 sunt cei in care Romania a lichidat, treptat si sistematic, mecanismele de garantare a egalitatii in fata legii, spre a proteja privilegiile unei elite cleptocrate a carei lacomie este intrecuta doar de mediocritatea ei intelectuala.

Aceste alegeri sunt convocate la finele unui an, 2020, care a fost hartia de turnesol indicand gradul de slabiciune, de autoritarism si de incompetenta al statului roman. Iesirea din scena a PSD nu a modificat cu nimic reflexele puterii de la Bucuresti. Pandemia a dezvaluit ceea ce toti stiam ca pe un secret ce nu mai poate fi ascuns. Romania poseda un sistem medical subminat de cei care il administreaza, iar empatia in raport cu cei care sufera este absenta. Ceea ce autoritatile de la Bucuresti au ales a fost inocularea fricii. Media inregimentata si stipendiata de Guvern, in numele dreptului la informare, a servit drept complice entuziast. Figura lui Raed Arafat, prezidand autocratic peste opera de supraveghere medicala cazona a Romaniei, este efigia anului 2020.

Citeste si https://ziare.com/stiri/comunism/comunitatea-este-intotdeauna-religioasa-chiar-si-atunci-cand-membrii-ei-sunt-atei-1644821

Pandemia a probat, chiar si pentru cei care mai nutreau iluzii melioriste, ca statul roman, in alcatuirea sa actuala, nu poate fi altceva decat un instrument de exploatare al resurselor tarii si de spoliere al supusilor sai. Maniera in care functiile sunt alocate, clientelar, maniera in care impostura este recompensata cu mariri si bani, maniera in care meritul este descurajat, sistematic: aceata este strategia prin care Romania oficiala intelege sa pastreze marasmul subdezvoltarii noastre, confiscand un viitor care nu se va putea naste niciodata.

Discursurile demagogice inchinate reformei statului sunt alibiul destinat sa mascheze complicitatile care nu pot si nu trebuie sa fie inlaturate. Evocarea schimbarii ascunde atasamentul profund fata de prezentul care isi are originea indepartata in actul de nastere fesenist din 1990 si in comunismul din care acesta vine.

Caci reforma statului ar presupune chiar eliminarea acelor parghii de care partidele ce traiesc in simbioza cu statul depind spre a exista. Clientelismul, patronajul, contractele oneroase, numirile impuse discretionar sunt singurele politici publice imaginabile astazi. Dezvoltarea societatii noastre s-a realizat impotriva statului si a partidelor care il paraziteaza. Integrarea euro- atlantica a fost factorul esential in modernizarea Romaniei. Statul a fost, mereu, pregatit sa incetineasca si sa compromita.

Reforma statului ar insemna restabilirea egalitatii in fata legii si afirmarea conditiilor pentru respectarea demnitatii umane. Ea ar implica abandonarea, definitiva, a reflexelor autocratice si cleptocratice ale unui stat ineficient si subminat de retele subterane. O asemenea reforma, graduala, iar nu clamata mesianic, ar cere timp, energie, inteligenta si aplicare. Ea ar fi intemeiata exact pe acele valori pe care Romania oficiala le dispretuieste, programatic.

Dar campania electorala merge mai departe, neabatuta. Statul roman merge, la randul sau, mai departe. Cat despre viitorul nascut din potentialul unei modernizari autentice, el intarzie sa se arate. Impasul in care ne aflam, politic, este garantia marasmului si a continuitatii sordide.

Articol publicat si pe Marginaliaetc.ro

IOAN STANOMIR este profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Printre volumele publicate se numara Constiinta conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume disparuta: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, 2004), Explorari in comunismul romanesc (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete si memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apararea libertatii (1938-1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alaturi de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe panza vremii: Secvente de istorie intelectuala (Humanitas, 2011), Junimismul si pasiunea moderatiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identitati si obsesii (2015), Comunism inc. (alaturi de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016). Cel mai recent volum al sau este un eseu despre Revolutia din Octombrie: Rusia, 1917: Soarele insangerat. Autocratie, revolutie si autoritarism (Humanitas, 2017).

Citeste si https://ziare.com/stiri/cnsas/sistemul-pcr-pile-cunostiinte-relatii-a-supravietuit-caderii-comunismului-la-fel-si-structurile-securitatii-care-au-preluat-economic-romania-1645288

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#pandemia COVID19, #sistemul de sanatate Romania, #coruptie, #Dragnea, #alegeri parlamentare 2020, #criza , #dezbatere