Ridicolul perfect marca PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 15:31
14784 citiri
Ridicolul perfect marca PSD

Marturisesc ca arareori am citit ceva mai ridicol decat marele raport, al marii comisii de ancheta privind alegerile din 2009. Este inca o dovada, daca mai era nevoie, ca aceasta comisie a fost o mascarada menita sa acopere cu totul si cu totul alte intentii decat aflarea adevarului despre niste alegeri care nu puteau fi fraudate decat daca insusi PSD ar fi participat la fraudarea lor.

De ce, din 2004 cel putin, alegerile nu mai pot fi fraudate decat printr-o intelegere ampla a tuturor partidelor, deci cu complicitatea prin intelegerea reprezentatilor din sectiile de votare ale acestor partide a explicat pentru Ziare.com un om care de ani de zile se ocupa cu monitorizarea alegerilor din Romania si din alte tari, care a propus si a reusit sa obtina votarea unor amendamente legislative, directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru.

Pe scurt, totul pleaca de la faptul ca in fiecare sectie de votare fiecare partid are cate un reprezentant care pleaca acasa cu un exemplar al pocesului verbal semnat de toti ceilalti membri ai biroului sectiei. Pe baza acestor procese verbale identice se face numaratoarea oficiala si numaratoarea paralela a partidelor si daca datele nu coinicid se vede imediat unde a fost facuta greseala sau comis furtul.

Daca reprezentatii PNL si PSD au plecat acasa cu un proces verbal cu un numar de voturi semnat de toti ceilalti, au vazut ei ca datele introduse in sistem pentru sectia lor erau diferite si nu au spus nimic? Procesele verbale scanate sunt pe site-ul AEP, verificarea poate fi facuta si acum, la fel si numaratoara comparativa.

E simpu, e matematic si cine citeste explicatiile lui Adrian Moraru se lamureste pe deplin cum stau lucrurile. Ca este si PSD, de fapt, lamurit o dovedeste faptul ca desi ancheta pasamite fraudarea alegerilor nu a invitat la audieri niciun membru al unei sectii de vot, nici macar pe cei din sectiile atat de des invocate, cum a fost aceea de la Paris. Sa fim seriosi!

Si totusi, fara sa fi facut aceste audieri cheie pentru un demers serios, comisia condusa de dna Florea trage concluzia ca a existat un autentic grup infractional organizat pentru fraudarea alegerilor. In ordine! Dar cum au fost ele fraudate? In mod concret? Asta nu stim.

Dovada fraudei ar fi demiterea dlui Nica de la Interne, inlocuirea ministrilor demisionari ai PSD cu interimari PDL si inlocuirea unor prefecti.

Sa ne aducem aminte ce s-a intamplat in 2009. Aveam "majoritatea de vis a lui Traian Basescu", o mare ineptie politica, de fapt, nu numai pentru ca a produs un mare dezechilibru intre opozitie si putere fara a genera nicio reforma, ci si pentru ca includea principalii rivali la prezidentiale. Asa ceva nu avea cum functiona.

Era in septembrie, cu trei luni inainte de alegeri, Dan Nica, ministru de Interne face o declaratie controversata, cum ca inchirierea unor autobuze ar pregati fraudarea alegerilor. Premierul Emil Boc i-a cerut explicatii, Dan Nica nu le-a dat si a fost demis.

Dar dl Boc a cerut tot PSD sa propuna in 24 de ore alt ministru. Daca PSD voia sa impiedice marea frauda de care vorbise dl Nica, nu vad de ce nu a numit alt ministru de Interne. Simplu!

Dar PSD nu numai ca nu a facut numirea, ci, a plusat prin demisia in bloc a tuturor ministrilor PSD, pentru ca, s-o zicem pe cea dreapta, voia sa abordeze prezidentialele din Opozitie alaturi de PNL.

Ce ar fi trebuit sa faca premierul si presedintele atunci? Sa se prabuseasca in lacrimi? Au numit interimari care, potrivit legii, nu pot fi decat membri ai Guvernului. Si, apoi, in "buna" traditie a politicii romanesti, dupa cum procedeaza si PSD de cate ori ajunge la putere, a urmat schimbarea prefectilor sustinuti de PSD.

Este o practica proasta, dar care pleaca de la faptul ca in spatele apolitismului lor, prefectii sunt la fel de apolitici cum era si prefectul de Teleorman Carmen Dan, de exemplu. O ipocrizie a nascut o practica proasta si generalizata.

Si dincolo de aceste "irefutabile" dovezi? Nimic! Asta e marea dovada a fraudei.

In schimb, membrii comisiei, in numele separatiei puterilor in stat desigur, se apuca si fac niste incadrari juridice demne de o ordonanta de incepere a urmarii penale, cel putin. De la grup infractional organizat, la abuz in serviciu si fals, in mica lor comedie, oameni care viseaza noaptea catuse au vrut sa se simta si ei putin procurori, ca o fata care se incalta cu pantofii cu toc ai mamei si se da cu rujul ei cand aceasta nu-i acasa.

Si de la inaltimea tocurilor pantofilor prea mari, membrii PSD si ALDE ai comisiei ii spun presedintelui se ceara urmarirea penala a ministrilor de atunci. Asa, din senin, fara ca avizul sa fi fost solicitat de parchet. Pai daca ar face asa ceva, presedintele ar fi numai bun de suspendat pentru incalcarea Constitutiei. Dar de unde sa stie asta bietii Florea si Plesoianu?

Ca a fost un raport cu concluzii prestabilite indiferent de probe a dovedit pentru Ziare.com si liberalul Daniel Fenechiu, unul dintre putinii juristi din acea comsiie. Dincolo de ele, spune Daniel Fenechiu, pe fapte "documentele solicitate de la institutiile implicate in alegerile prezidentiale din 2009 nu au atestat sa existe vreo tentativa de frauda". Pentru ca, dupa cum va spuneam, nici nu avea cum sa fie.

Mascarada aceasta a avut mai multe scopuri evidente. Pe de-o parte, diversiunea: cautam potcoave de cai care nici macar nu au existat vreodata, ca sa nu vedem cum am pornit-o pe drumul Greciei.

Apoi cream, dupa cum recomanda doct si comisia, pretext pentru niste modificari legislative care, cu toate amendamentele de pe parcurs, sa distruga o legislatie care acum chiar face spre imposibila frauda.

Si, nu in ultimul rand, pretext pentru hartuirea unor persoane incomode, precum procurorul sef DNA si procurorul general, o hartuire din care, cu ajutorul CCR, sa rezulte si alte schimbari legislative menite sa subordoneze justitia politicului si sa satisfaca visul de anchetator al oricarui politician penal.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#comisie ancheta prezidentiale 2009 , #comisie ancheta