Revista presei: Deveselu - comuna care apara Europa

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 07:56
2248 citiri
Revista presei: Deveselu - comuna care apara Europa
Foto: Adevarul

O mica asezare cu 3.000 de locuitori din judetul Olt a devenit un punct vital al scutului antiracheta amplasat de SUA in Europa de Est, scrie presa centrala de miercuri, amintind de anuntul presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia scutul antiracheta va fi amplasat la Deveselu.

Nici negocierile dintre Emil Boc si Vasile Blaga in vederea impartirii functiilor de la varful PD-L nu scapa de lupa presei, iar razboiul dintre Opozitie si Putere tine, din nou, prima pagina a cotidienelor centrale.

"Deveselu - comuna care apara Europa", scrie Romania Libera, precizand ca-n baza militara de la Deveselu vor ajunge mai multe rachete interceptoare, un radar precum si 200 de militari americani.

Subiectul este tratat si de Jurnalul National, care adauga ca "Rusia cere SUA garantii juridice pentru amplasarea scutului antiracheta in Romania".

Pe de alta parte, jurnalistii de la Adevarul amintesc de lupta dintre Putere si Opozitie, mentionand ca cele doua "se bat pe legile electorale".

Tot politica tine prima pagina si a cotidianului Gandul, care, insa, prezinta calculele din PD-L inainte de Congres, intr-un articol titrat "Cu ce va fi recompensat Paleologu si unde se retrage Videanu".

Nici in tabara Opozitiei lucrurile nu sunt mai relaxate. "Divort in curtea liberalilor cu executii pe banda", titreaza Puterea, subliniind ca liberalul "Crin Antonescu i-a scos din sediul PNL pe oamenii lui Andrei Chiliman".

Romania Libera: Deveselu - comuna care apara Europa

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca partea din Romania a scutului antiracheta american va fi gazduita in fosta baza aeriana din Deveselu, judetul Olt, si ca statul roman a dat permisiunea SUA sa foloseasca baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu si portul Constanta pentru tranzitul trupelor si materialelor de razboi americane dinspre si inspre teatrele de razboi din Irak si Afganistan.

"Sunt circa 120 de parametri care trebuie indepliniti de o astfel de locatie pentru ca sistemul sa fie in deplina siguranta. Baza aeriana ramane sub comanda romaneasca, iar parte din suprafata acesteia va fi utilizata de sistemul antiracheta. Comandantul bazei este ofiter roman", a declarat Traian Basescu, citat de Romania Libera.

In urma acordului incheiat intre cele doua state, 200 de militari si functionari americani vor fi cantonati in Olt, dezvoltarea bazei urmand a coste aproximativ 400 de milioane de dolari. La acestea se vor adauga costurile anuale de intretinere de 20 de milioane de dolari, potrivit unui oficial american prezent in Romania, iar banii vor fi suportati exclusiv de catre SUA.

Tara noastra contribuie cu baza militara si va asigura paza sistemului.

Rachetele ce vor fi aduse la baza aeriana de la Deveselu sunt de tip Standard Missile (SM) 3. Un singur proiectil costa 9,5 milioane de dolari, are o raza de actiune de peste 500 de kilometri si, in cadrul unui experiment, a atins o inaltime de 240 de kilometri. Viteza de deplasare este de 9600 de kilometri la ora.

Jurnalul National: Rusia cere SUA garantii juridice pentru amplasarea scutului antiracheta in Romania

Amplasarea scutului antiracheta la Deveselu nu a ramas fara ecou in Rusia, va cere garantii juridice din partea SUA referitor la acordul incheiat cu Romania pentru gazduirea de elemente ale scutului antiracheta american la baza militara din judetul Olt.

"In aceasta situatie este necesar sa primim garantii juridice din partea Statelor Unite, care sa ateste faptul ca sistemul antiracheta care urmeaza sa fie amplasat in Europa nu este indreptat impotriva fortelor strategice nucleare ruse", a anuntat Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, potrivit Jurnalul National.

Adevarul: Puterea si Opozitia se bat pe legile electorale

Pe de alta parte, USL si PD-L au pregatit propriile variante de modificare a legislatiei electorale, menite sa le maximizeze sansele de castig la viitoarele alegeri.

PSD si PNL au anuntat ca vor propune legea "anticizme portocalii", iar democrat-liberalii au in plan alegerea primarilor intr-un singur tur si votul prin corespondenta, scriu jurnalistii de la Adevarul.

Dupa ce au acuzat fraude masive la ultimele alegerile prezidentiale, social-democratii vor sa ingradeasca mita electorala. Potrivit uneia dintre propunerile lor, candidatul care este prins dand cadouri in schimbul votului ar urma sa fie eliminat in 48 de ore din cursa electorala.

De partea cealalta a baricadei, PD-L a trimis deja in Parlament un proiect de lege privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin si nu in doua tururi, cum prevede legea actuala. O asemenea propunere avantajeaza PD-L ai carui primari in functie pot sa se claseze pe primul loc dupa primul tur, dar se tem de turul doi.

Gandul: Cu ce va fi recompensat Paleologu si unde se retrage Videanu

Tot in PD-L se fac ultimelele negocieri dintre Emil Boc si Vasile Blaga in vederea impartirii functiilor de la varful partidului.

Pentru a se asigura reciproc ca balanta puterii va fi echilibrata, Blaga si Boc au luat in calcul ca pentru cele patru functii de prim-vicepresedinte si functia de secretar general sa existe cate un singur candidat, agreat de ambele parti, potrivit Gandul.

Astfel,din partea gruparii Blaga, va fi desemnat, pe de o parte, un prim-vicepresedinte, in persoana lui Sorin Frunzaverde, presedintele PD-L Caras-Severin, care si-a depus deja oficial candidatura, iar pe de alta parte, secretarul general, prin candidatura lui Cezar Preda, presedintele PD-L Buzau.

Celelalte trei posturi de prim-vice ii vor reveni gruparii lui Boc, numele date ca sigure fiind Gheorghe Flutur, presedintele PD-L Suceava, si Gheorghe Falca, primarul Aradului. Cel de-al treilea fotoliu de prim-vicepresedinte care i-ar reveni taberei lui Boc ar urma sa fie stabilit in urmatoarele doua zile.

Cotat cu sanse infime de a strange un numar consistent de voturi, cel de-al treilea candidat la presedintia PD-L, Theodor Paleologu, ar urma sa se regaseasca totusi in Biroul Permanent. Surse din PDL au precizat pentru gandul ca pentru efortul depus in campania interna, Paleologu va fi recompensat cu un post de vicepresedinte.

Pe de alta parte, Adriean Videanu, se retrage discret din prima linie. Actualmente prim-vicepresedinte al democrat-liberalilor, Videanu se va regasi dupa congres in funtea nou infiintatei Comisii Nationale pentru Strategii, avand, practic, rol de vicepresedinte al partidului.

Divort in curtea liberalilor cu executii pe banda

Lucrurile sunt tensionate si in tabara Opozitiei. Razboiul dintre presedintele PNL, Crin Antonescu si gruparea Andrei Chiliman-Vlad Moisescu a fost transat de conducerea liberalilor prin executii rapide.

Secretarul general, Radu Stroe, secretarii adjuncti si sefa Departamentului de Comunicare au fost schimbati din functii la ordinul lui Crin Antonescu, scriu jurnalistii de la Puterea.

Surse din PNL sustin ca secretarul general Radu Stroe a fost anuntat de luni seara ca nu mai este dorit in aceasta functie si ca va fi schimbat. Pentru ca lucrurile sa nu arate tensiunile existente in interiorul partidului, inlocuirea a fost prezentata drept o promovare.

Dupa ce si-a anuntat demisia in fata colegilor din Biroul Politic Central, Stroe a declarat in fata presei ca i-a revenit o alta misiune.

"Am fost propus de presedintele Crin Antonescu in functia de coordonator al Comisiilor de specialitate ale partidului, avand in vedere faptul ca deja s-au format mai multe grupuri de lucru, potrivit protocolului USL pe toate zonele de activitate", a precizat Stroe. Fostul secretar general il inlocuieste in fruntea Comisiilor de Specialitate pe vicepresedintele Varujan Vosganian, aflat si el in dizgratia actualei conduceri. Noul secretar general a devenit Eduard Hellvig.

D.R.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#deveselu scut antiracheta, #Congres PDL Blaga Boc, #conducere pnl schimbari stroe , #stiri politice