Revista presei: Cum a inceput, cu un an inainte, campania electorala

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 08:17
2483 citiri
Revista presei: Cum a inceput, cu un an inainte, campania electorala
Foto: Romania Libera

Cu gandul la alegerile locale si parlamentare din 2012, politicienii au dat drumul "robinetului" de promisiuni.

De teama ca Romania nu va iesi din recesiune pana in 2012, cand USL spera sa ajunga la putere, liderul PSD isi schimba discursul si isi tempereaza promisiunile electorale, scrie presa de miercuri.

Ziarele prezinta si strategia pe care o foloseste PDL, chiar cu un an inainte de a incepe campania electorala. Si Sorin Blejnar, seful ANAF, tine prima pagina a cotidienelor, care vehiculeaza ca aceasta ar fi anchetat de DNA.

"Schimbarea la fata a lui Ponta", titreaza Evenimentul Zilei, amintind de schimbarea brusca de directie a discursului sau, dupa ce promisiuni electorale au fost amenintate de calculele reci care guverneaza lumea economica.

Politica este dezbatuta si de Romania Libera, care face de aceasta data o retrospectiva a promisiunilor electorale facute de PDL. "Cum a inceput, cu un an inainte, campania electorala", isi titreaza jurnalistii materialul.

Pe de alta parte, "Blejnar este anchetat in dosarul spagii din vami", scrie Jurnalul National, precizand insa ca seful Fiscului nu are calitate de inculpat.

Puterea relateaza despre transformarea RADET in societate comerciala, asa cum doreste primarul Sorin Oprescu. RADET Bucuresti urmeaza sa-si concesioneze serviciile catre Dalkia SA, firma care face parte din acelasi concern cu Apa Nova, scriu jurnalistii, intr-un material titrat "Oprescu lasa francezii sa ne 'arda' la caldura".

Evenimentul Zilei: Schimbarea la fata a lui Ponta

Liderii USL au inceput sa realizeze ca anul 2012 le-ar putea aduce pe cap, in afara de perspectiva mult dorita a preluarii puterii, si greaua mostenire a crizei economice si a efectelor sale.

Reprezentantii Opozitiei au inceput, in ultimele luni, sa-si schimbe discursul si sa arunce in curtea premierului Emil Boc responsabilitatea readucerii salariilor si pensiilor la nivelul din 2008, scrie Evenimentul Zilei.

In ultimele luni, discursul liderului PSD Victor Ponta a cunoscut o metamorfoza. Tonul vehement si atacurile directe la adresa Guvernului au fost inlocuite cu limbajul muscator si vadit ironic la adresa promisiunilor premierului Emil Boc in materie, o strategie menita sa rupa usor, usor, USL de orice responsabilitate in problema majorarii pensiilor si salariilor.

"Ei n-au spus niciodata ca maresc salariile si pensiile. Am auzit asta cu urechile mele, am fost stupefiat. Anul trecut, PSD a scos oamenii in strada, i-au adus cu autocarele in Bucuresti, au spus ca dau jos guvernul si ca atunci cand vor reveni la putere se vor intoarce la vechile salarii si pensii", a reactionat ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.

Romania Libera: Cum a inceput, cu un an inainte, campania electorala

Pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2012, bugetarii vor recupera integral taierea din 2009, iar din toamna lui 2011, pensionarii vor cumpara mai ieftin zahar, ulei, faina, etc. este si discursul Puterii.

A inceput deja, se vede, campania electorala pentru alegerile de anul viitor, apreciaza Romania Libera.

"De la 1 ianuarie 2012 cresc pensiile. Acest lucru a fost deja negociat cu FMI", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Acelasi mesaj linistitor a fost transmis si luni, din Modrogan, dupa sedinta conducerii PDL. "Asa cum se prezinta in acest moment situatia economica, nu mai este nevoie de masuri suplimentare de austeritate si putem gandi serios la relansarea economica", a declarat purtatorul de cuvant al democrat-liberalilor, deputatul Sever Voinescu.

Jurnalul National: Blejnar, anchetat in dosarul spagii din vami

Nume importante din Politia de Frontiera, inclusiv seful institutiei, chestorul Ioan Buda, din ANAF si din Vama sunt anchetate de DNA in legatura cu faptele de coruptie din vami.

Sorin Blejnar nu are calitatea de inculpat, ci procurorii verifica veridicitatea unor declaratii date de vamesi, implicati deja in acest dosar, care sustin ca seful ANAF a primit mita, potrivit Jurnalul National.

Astfel, in urma declaratii de acest fel, s-a decis disjungerea si continuarea cercetarilor fata de Sorin Blejnar si altii. Cercetarile in cazul acestora vor fi efectuate de serviciul teritorial Timisoara al DNA.

Puterea: Oprescu lasa francezii sa ne "arda" la caldura

Pe de alta parte, jurnalistii de la Puterea abordeaza un alt subiect: RADET Bucuresti urmeaza sa-si concesioneze serviciile catre Dalkia SA, firma ce face parte din acelasi concern cu Apa Nova.

Masura este parte din strategia de transformare a RADET in societate comerciala, asa cum doreste primarul Sorin Oprescu. Aceasta varianta a fost confirmata atat de sindicalistii Regiei, cat si de reprezentanti ai Consiliului General al Municipiului Bucuresti si ai Primariei Capitalei.

"Este adevarat ca se vorbeste despre o concesionare de servicii. Noi am spus ca nu suntem de acord cu acel proiect. Vor fi urmari grave si pentru angajati si pentru consumatori. Potrivit acelui studiu realizat de Pricewaterhouse (n.r. - la solicitarea primarului Sorin Oprescu), in 8 ani, gigacaloria va fi de 630 de lei.

Primaria tot va fi nevoita sa plateasca subventiile pentru populatie. Nu rezolva nimic. Asta pentru ca au refuzat sa majoreze treptat pretul gigacaloriei. Ei nu au majorat pretul cu 5-10 procente, dar CET-urile au facut-o si s-a ajuns la aceasta situatie. Daca va fi aplicat acest proiect, ar urma sa fie diponibilizati 1.900 de angajati ai RADET, conform studiului. Serviciile ar urma sa fie concesionate catre Dalkia", a declarat presedintele sindicatului liber din RADET, Ioana Stoica.

D.R.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#campanie electorala promisiuni, #discurs promisiuni ponta, #pdl campanie electorala 2012, #blejnar anchetat dna , #campanie