Revista Presei: Comasarea, acrobatie electorala fara plasa de siguranta

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 08:52
1991 citiri
Revista Presei: Comasarea, acrobatie electorala fara plasa de siguranta
Foto: Adevarul

Comasarea alegerilor locale si parlamentare din 2012 continua si miercuri sa fie principalul subiect dezbatut de presa centrala.

Kelemen Hunor a anuntat ca "UDMR pune conditii pentru comasarea alegerilor", iar grupurile parlamentare ale Uniunii vor sustine comasarea alegerilor din 2012 doar daca se va pastra sistemul electoral actual, dar si numarul de parlamentari, scriu jurnalistii de la Puterea.

"Conditiile UDMR, manusa pentru PDL", completeaza si Adevarul, adaugand ca trocul propus de UDMR se potriveste cu asteptarile PDL.

Totusi, la cum arata lucrurile acum, PDL isi poate lua 'adio' de la mediatizata cifra de 300 de alesi, precizeaza si Romania Libera, care arata "Cum pierde PDL pe mana UDMR".

Evenimentul Zilei, pe de alta parte, prezinta avantajele si dezavantajele cuplarii alegerilor, apreciind ca suprapunerea acestora este o "Acrobatie electorala fara plasa de siguranta".

Puterea: UDMR pune conditii pentru comasarea alegerilor

Grupurile parlamentare ale UDMR au decis sa sustina asumarea raspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor locale cu parlamentare, dar numai in conditiile pastrarii sistemului electoral actual si a numarului de parlamentari.

Anuntul a fost facut de liderul UDMR, Kelemen Hunor, noteaza Puterea.

"Noi am sustinuat sistemul electoral mixt, dar alta cale nu vad, ramane actualul sistem uninominal, cu hazardul lui, noi doream un sistem electoral mixt, dar fara sustinerea partenerilor nu se poate realiza acest lucru", a explicat seful Uniunii.

Adevarul: Conditiile UDMR, manusa pentru PDL

Cat despre comasarea alegerilor, Kelemen Hunor a declarat ca o decizie finala va fi luata abia luni.

"In privinta comasarii alegerilor, vom lua o decizie luni daca vom merge pe asumare sau vom intra pe un proiect de lege, dar probabilitatea sa venim cu asumarea este mare. Fiecare formatiune politica cum se pregateste pentru alegeri, pentru mai sau pentru noiembrie. Cred ca asumarea raspunderii va fi solutia aleasa", a conchis Kelemen Hunor, potrivit Adevarul.

Romania Libera: Cum pierde PDL pe mana UDMR

Astfel, reducerea numarului de parlamentari, deziderat al lui Traian Basescu, imbratisat pana la urma de voie, de nevoie, si de democrat-liberali, ramane in aer.

Chiar daca, pe la mijlocul lunii noiembrie, acceptasera o reducere a numarului de alesi, membrii Uniunii spun acum ca vor sa nu se schimbe nimic. Acest esec al PDL va fi decontat electoral in 2012, puncteaza Romania Libera.

Chiar si conditionata, suprapunerea alegerilor nu este privita cu ochi buni de toti udemeristii.

"Argumentul financiar nu este de acceptat. Chiar daca e adevarat, e prea putin ca sa poata fi luat in considerare. De aceea, cred ca ar trebui sa ne gandim la o alta solutie", a declarat senatorul Gyorgy Frunda.

Evenimentul Zilei: Comasarea, acrobatie electorala fara plasa de siguranta

Pe de alta parte, jurnalistii de la Evenimentul Zilei prezinta avantajele si dezavantajele comasarii alegerilor, punctand ca suprapunerea va da candidatilor la functii publice o singura sansa, fara varianta de rezerva in care isi puteau incerca norocul la Parlament daca ratau la Primarie.

Printre avantajele acestui proiect se afla reducerea cheltuielilor, atata timp cat nu vor mai fi doua campanii, ci una singura. Avantajul este cu atat mai mare pentru USL, care se afla intr-o serioasa criza financiara, cu datorii neplatite inca din campania prezidentiala din 2009.

Totodata, prin mutarea votului undeva in noiembrie 2012, PDL si UDMR cauta sa castige timp pentru a recupera popularitatea pierdut, iar acest lucru inseamna mai mult timp in Opozitie pentru USL.

In plus, fiind scaunele lor in joc, alesii locali vor trage tare in campanie si pentru parlamentari, in loc sa lucreze cu motoarele turate doar la jumatate, asa cum fac de obicei dupa ce s-au vazut deja votati. Asadar, in acest caz invingatorul, oricine ar fi, are mai multe sanse sa ia totul in plan local.

D.R.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#comasare alegeri noiembrie 2012, #UDMR conditii comasare alegeri , #comasare alegeri