Renuntarea la Schengen

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 16:59
5289 citiri
Renuntarea la Schengen
Foto: captura YouTube / PPE

Evident ca granitele din spatiul Schengen raman deschise. Dar, in paralel, continua controalele la frontiere. UE renunta prea usor la unul din principiile ei de baza, crede Catherine Martens.

Nu deranjeaza. De abia daca se observa controalele. Si nici bariere nu exista - asa ca de ce sa ne mai supere cea mai noua decizie a Bruxelles-ului de a prelungi controalele la granite.

Ba da, ne deranjeaza! Prin reafirmarea vointei de a continua controlul la frontiera, la care teoretic se renuntase de aproape 25 de ani, Comisia Europeana isi face un mare deserviciu. Cedeaza practic in fata unui difuz sentiment de teama resimtit in multe state comunitare. Teama de alti "Orbani" din Europa si da, teama de o Germanie, in al carei Parlament se vor regasi extremisti de dreapta.

Reguli comunitare dupa retete nationale

Comisia lui Juncker ofera un ragaz de trei ani statelor din Schengen pentru a-si organiza dupa propria reteta accesul la granite. In functie de ce cred ca este oportun autoritatile de la Budapesta, Paris sau Copenhaga. Din fericire, "amenintarile serioase la adresa ordinii publice sau a ordinii interne" - baza a controalelor la frontiere - apartin trecutului. Asa sa fie. Dar "amenintarea terorista" trebuie sa ramana valabila, dragul nostru Bruxelles.

Acceptarea acestei dorinte a statelor membre este de doua ori delicata: pe de-o parte, populistii europeni se bucura de sprijin sporit, pentru ca se sugereaza practic ca, da, au dreptate si ca nu exista o alta solutie (pentru "chestiunea" teroristilor ca si "chestiunea" refugiatilor). Pe de alta parte: trebuie explicate exceptiile de la regula. Cu cat se prelungeste mai mult starea de alerta si atat timp cat nu mai au loc alte incidente, cu atat mai mult se va solicita continuarea acestui tip de politica. Altfel spus, iesirea din zona de exceptie va deveni mai dificila, revenirea la un spatiu Schengen general valabil ar echivala cu un risc de securitate. Exceptia devine normalitate. Iar Schengen se transforma in maculatura.

Este greu de crezut ca acesta este scopul Comisiei Europene. Daca nu apara autoritatea condusa de Juncker politica granitelor deschise, atunci cine sa o faca? Alternativa pentru Germania (AfD)? Noii patrioti francezi? In mod sigur, nu. Unde ramane curajul Europei, pe care Jean-Claude Juncker il invoca in urma cu o saptamana? Unde ramane linia clara europeana, cand in joc sunt principiile de baza ale Uniunii Europene? Putin control nu strica, nu?

Renuntarea prea facila la un principiu de baza

Ba da, controlul strica! Cu atat mai mult cu cat viata de zi cu zi a europenilor s-a schimbat semnificativ. Este vorba despre un tot-unitar, care ar trebui sa se bucure de cat mai mult sprijin. Deschiderea granitelor nu este nici enervanta si nici depasita, ea reprezinta o parte din nobilele principii de baza ale Uniunii, la care Bruxelles-ul pare a renunta acum cu multa usurinta.

Daca Schengen-ul este atat de ieftin scos la mezat, atunci devine si mai ieftina deschiderea cu generozitate a spatiului Schengen pentru Romania si Bulgaria. Stiti cum e? Noi ne-am cam saturat de el, dar daca vreti neaparat, aveti acum dreptul sa fiti si voi parte din spatiul Schengen. Mai mult decat discutabil este si momentul ales. Varianta Schengen-Light pentru populistii Europei, concesii rapide pentru statele de la Visegrad: Bruxelles-ul imparte calmante in loc de convingeri. Pentru mai mult ar fi nevoie de curaj. Dar curajul lipseste.

Autor: Catherine Martens

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Romania Schengen , #Schengen