Remanierea, in stil romanesc

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 18:59
2732 citiri
Remanierea, in stil romanesc

Despre reamanierea guvernamentala se discuta enorm, insa doar din acele perspective care denota primitivismul nostru politic fara de speranta.

In primul rand, de zile intregi, nu auzim si nu vedem decat socoteli politice meschine. Parca am discuta despre un imens joc de biliard: ce bila lovesti ca sa izbesti, de fapt, alta, ca sa sa impingi in buzunar bila cea mare, fara sa inregistrezi nicio pierdere si castig maxim.

Ce vrea tripleta, ce presiuni face fiecare filiala, cine sa incaseze pretul politic al asumarii esecului, cat deconteaza PD-L, cat UDMR, cine are cea mai mica/mare sustinere politica, asta e tot ce conteaza.

Se discuta exclusiv in termeni de imagine, de aburire a electoratului. Nu se discuta insa despre doua lucururi esentiale atunci cand discutam despre o remaniere: de ce este ea necesara, care sunt criteriile in functie de care e facuta si care ar urma sa fie diferenta intre cei inlocuiti si inlocuitori.

Premierul, cel care, teoretic, va decide aceasta remaniere a evitat subiectul cu cerbicie, ascunzandu-se dupa formula "remanierea se face, nu se discuta". Perfect adevarat ca vehicularea pana la saturatie a unor nume nu foloseste nimanui. Dar ceea ce ar fi trebuit sa discute premierul erau criteriile in functie de care ar urma sa fie evaluati ministrii.

Sa fie absorbtia fondrurilor europene? Sau poate reforma? Sa fie proiectele puse in aplicare? Sau aptitudinile de comunicare publica ar putea avea si ele un rol in aceasta evaluare? Criteriile acestea sunt de interes public pentru a convinge electoratul daca este vorba despre o remaniere serioasa sau despre o simpla mascarada.

Pentru ca, si asa ajungem la cheia intregii probleme, unul dintre motivele pentru care remanierea este aboslut necesara il reprezinta nevoia de recuperare a imensului deficit de incredere in actul guvernamental, care a sapat o prapastie imensa intre guvernanti si guvernati. Cand 85% dintre romani nu au incredere in guvernul care le conduce destinele situatia e nu grava, ci disperata.

Iar cine se amageste cu ideea ca o simpla cometizare, constand in schimbarea catorva nume, poate detestate dar nu esentiale, ar remedia aceasta criza grava de incredere se inseala amarnic.

Asa ceva nu va fi posibil decat daca vor pleca cele mai terfelite nume ale guvernului si, mai ales, vor veni in locul lor personaje de maxima credibilitate, cu viziune certa si proiecte concrete. Daca, de exemplu, pleaca Mihail Dumitru pentru a veni prafuitul Valeriu Tabara nu cred ca facem vreo afacere si nu cred ca poporul va privi cu mai putina suspiciune catre Palatul Victoria. Dimpotriva.

Daca PD-L nu are acesti oameni noi si credibili, daca nu poate face o infuzie reala de viziune si coerenta actului guvernamantal, ma tem ca remanierea aceasta, absolut necesara, va fi complet ratata.

Un alt semn de anormalitate pentru politica romaneasca este abordarea remanierii, atat de catre cei implicati, cat si de catre presa, drept un subiect epocal, ceva la concurenta cu greutatea unor alegeri sau cu eclipsa totala de soare. Remanierea nu ar trebui sa fie un eveniment exceptional, ci, asa cum e prin alte tari, un instrument absolut normal si banal de reglare permanenta a activitatii guvernului.

Niciunde in lume ea nu este vestita cu luni inainte si nu paralizeaza intreaga activitate politica, ci vine firesc pentru imbunatatirea mersului lucrurilor intr-un domeniu sau altul. La fel de banala este in politica normala si alta raritate romaneasca - demisia de onoare.

De ce? Pentru ca in Romania jocurile politice exced cu mult si intotdeauna interesul public, pentru ca nimeni nu-si bate in mod real capul cu chestiuni plicticoase precum competenta, eficienta si altele asemenea, iar toti cei care intr-un moment sau altul ajung intr-o pozitie de putere se agata de ea cu dintii si ghearele pana cand este smuls din locul respectiv.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#remaniere guvern Boc, #remaniere guvern, #minitri Boc remaniere , #remaniere
Comentarii
Poza Iogica
Iogica
rank 5
Boc are cravata mov... Basescu are niste bubite pe obraz, bubite care au stranit panica Antenelor voiculesciene... care, alaturi de Opozitie, sunt pregatite sa preia puterea, bleah !