Relevanța crizei guvernamentale și principiile funcționării clasei politice actuale

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Joi, 14 Octombrie 2021, ora 12:02
2646 citiri

Clasa politică postdecembristă a ținut neapărat să fie continuatoarea clasei politice comuniste în cel puțin o privință majoră: cea în care nu numai bunăstarea, dar chiar și viața de zi cu zi a poporului să depindă de deciziile, comportamentul și, în ultimă instanță, de cheful politicienilor aflați la guvernare.

Ceea ce a fost simplu de realizat. Atât înainte de apariția generației următoare, cât și după aceea, majoritatea poporului devenit suveran (în societatea socialistă doar clasa muncitoare era suveranul în stat) prin revoluție și mai ales prin Constituția din 1991 a fost de acord că nu numai bunăstarea sa, dar chiar viața de zi cu zi a membrilor săi depind total, ori doar în bună măsură de cheful guvernanților postcomuniști.

De unde au rezultat și votul contra promisiuni că statul guvernat de cei ce promiteau le va da alegătorilor mai mult, precum și contra găleți, zahăr, făină și ce i-ar mai trebui omului sărac să trăiască și pe care să pună mâna, ca să se convingă că statul chiar îi dă, dar și absența totală a oricărui mecanism popular de control și supraveghere democratică a celor aleși pe bază de promisiuni, de găleți etc., în intervalul dintre alegeri.

30 de ani mai târziu și aproape două generații de la abandonarea comunismului ca sistem politic, clasa politică, conducătoare în România democratică, aliată în NATO și membră a Uniunii Europene, funcționează încă pe principiul continuității clasei politice comuniste, cel puțin în privința contractului nescris dintre politicieni și electorat, privind faptul că atât bunăstarea generală cât și viața de zi cu zi a electoratului va depinde de ceea ce vor face politicienii ajunși la guvernare. Adică, după alegeri, poporul se plasează voluntar la mâna politicienilor, fără niciun mecanism concret și fezabil de control și supraveghere a acestora, pe timpul îndeplinirii mandatului.

Singura schimbare majoră față de comunism este cea prin care nu numai bunăstarea generală, împreună cu viața de zi cu zi a poporului depind de guvernanți, ci și sănătatea (inclusiv viața sau moartea prin îmbolnăvire).

Pe aceste coordonate ar trebui purtată orice discuție despre relevanța crizei guvernamentale pe care o traversăm astăzi. Președintele României, plasat pe locul celui mai avizat român, a confirmat valabilitatea observației de mai sus, atunci când a anunțat că tot ce știe domnia sa că așteaptă poporul român de la guvernanții care își vor asuma Executivul sunt pandemia, scumpirile și trecerea cu bine peste frigul iernii.

Nimic mai mult.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#clasa politica, #guvernanti, #comunism, #Klaus Iohannis, #executiv , #stiri politice