Cum va arăta relația dintre PNL și PSD până la rotația premierului. Din creator, Iohannis ar putea ajunge groparul coaliției

Duminica, 19 Decembrie 2021, ora 03:03
7559 citiri
Cum va arăta relația dintre PNL și PSD până la rotația premierului. Din creator, Iohannis ar putea ajunge groparul coaliției
Președintele Klaus Iohannis ar putea fi indirect cel care omoară coaliția cu PSD FOTO presidency.ro

La câteva zile după învestirea guvernului Ciucă și semnarea acordului politic dintre PNL și PSD, cele două formațiuni par că au uitat de armistițiu, în ciuda mesajelor de unitate ale premierului și au revenit la vechile dușmănii, punând în pericol următoarea rotație de premier.

Tensiuni PNL - PSD

Primele tensiuni au apărut încă de de la învestirea guvernului Ciucă, când președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat în plen un atac subtil în la adresa liberalilor, precizând că „România se află într-un punct critic. Au fost 2 ani pierduţi, 2 ani de instabilitate, de criză economică şi sanitară în care milioane de români au fost abandonaţi de stat. Suntem într-un punct critici care necesită o decizie fundamentală”, a afirmat Ciolacu.

Valul de critici a continuat după ce noul ministru al Finanțelor de la PSD Adrian Câciu i-a atacat pe liderul PNL Florin Cîțu și pe fostul ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu, afirmând că „bugetul pe 2021 l-am găsit cu probleme mari”. Câciu s-a declarat apoi nemulțumit și de execuția bugetară de la unele ministere.

Riposta liberalilor nu a întârziat, iar printre cei care au reacționat s-a numărat și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, care le-a transmis liberalilor să nu se lase intimidați și umiliți de social-democrați. „Suntem PNL, nu putem fi umiliți de nimeni. Nu vom tolera ca PNL să fie pus la colț, nu vom tolera ca PNL să nu fie respectat”, a afirmat Rareș Bogdan.

Blocaj la rotație

Întrebat despre cum va rezista alianța dintre PNL și PSD, analistul politic Alfred Bulai a explicat pentru Ziare.com că în viitorul apropiat nu vor exista prea multe mișcări, însă „sigur că PSD-ul nu va ajunge să aibă premier”, tocmai din cauza dușmanilor dintre cele două partide. „Mă îndoiesc că se va ajunge în acest moment. Sunt prea mari certurile și tensiunile. Vor încerca să supraviețuiască și unii și alții și vor ajunge doar să se tolereze. În primă parte, orizontul este cel al stabilității, există interes să rămână împreună”.

O opinie similară a avut și Radu Delicote, care a precizat că în cazul în care coaliția va eșua nu există foarte multe soluții pentru formarea unei noi majorități și s-ar deschide din nou discuția privind alegerile anticipate. Astfel până în primăvară nu sunt prea multe scenarii pentru o criză politică majoră, însă apropierea alegerilor va dinamiza scandalul politic.

Factorul Iohannis

Un alt element care ar putea compromite coaliția dintre PSD și PNL, potrivit politologului Alfred Bulai, este Klaus Iohannis, explicând că președintele va fi tot mai aproape de punctul final al carierei politice și că astfel va începe să aibă mari probleme privind forța pe care o impune în societate, în special în ultimul an de mandat. „Mă aștept ca puterea sa de a influența menținerea alianței și chiar a domnului Nicolae Ciucă (n.red.: premierul României) să devină o problemă reală. Clar nu va mai fi actorul principal care este acum. Diferitele structuri de putere ale statului încep deja să se gândească cine ar putea fi următorul și cum să se poziționeze”, notează Bulai.

Analistul mai adaugă că în ultimul an de mandat, Iohannis va fi un președinte decorativ, la fel cum au fost în trecut Emil Constantinescu sau Traian Băsescu. Mai mult, Bulai reamintește că toți foștii președinți au fost lansați de forțe politice pe care au ajuns să le înmormânteze și că Iohannis ar putea ajunge în același scenariu.

„Există și o explicație. Dacă vorbim de faptul că nu crește nimic pe lângă tine și ești speriat să nu te înlocuiască cineva, doi că încerci să manipulezi partidele și de regulă le slăbești pentru că nu le lași să crească normal. Îl vedeți pe Ciucă în stare să conducă PNL-ul? N-are treabă cu puterea reală din partid”, a mai relatat Alfred Bulai.

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#coalitie de guvernare, #Klaus Iohannis, #criza coalitie, #alianta PNL PSD, #marcel ciolacu , #criza coalitie