Regionalizarea, tichia de margaritar a Romaniei (Opinii)

Duminica, 24 Martie 2013, ora 18:27
9995 citiri
Regionalizarea, tichia de margaritar a Romaniei (Opinii)

E greu sa-si inchipuie cineva ca n-are destula mamaliga pe masa sau destui cartofi in sacosa doar pentru ca teritoriul patriei nu-i suficient de regionalizat, lipsindu-i vreo cativa guvernatori cu masini, secretare, functionarime si tot ce mai trebuie, in vederea iesirii tarii din criza.

Au mai fost regionalizari in istorie

In istoria ei, Romania a mai fost regionalizata de doua ori, fiecare caz constituind un fiasco rasunator.

Prima regionalizare a gandit-o, pe la sfarsitul anilor '30, regele Carol al II-lea, cu scopul precis de a-si intari dictatura personala, pe care chiar atunci o instala.

El impartea tara in zece "tinuturi", fiecare cuprinzand cateva judete. Tinutul era condus de catre un rezident regal, care se bucura de apelativul "excelenta". Alte vremuri: insusi cuvantul excelenta suna altfel decat sintagma de baron local.

Tinuturile s-au prabusit lamentabil, dupa abdicarea regelui si pierderea unor importante teritorii ale tarii, cu tinuturi cu tot.

A doua regionalizare a avut ca scop dictatura proletariatului, declarata. A aparut in 1950, cand au fost infiintate 28 regiuni, reduse in 1952 la 18, iar ulterior la numai 16. Odata cu stabilirea regiunilor in 1950, au fost desfiintate vechile judete si inlocuite cu raioane, cuvant preluat mot-a-mot din ruseste. De altfel, si forma administrativa a fost preluata strict dupa modelul sovietic.

Respectivul model rusesc ne-a procopsit atunci si cu o regiune conceputa pe criteriul etnic: Regiunea Autonoma Maghiara, redenumita ulterior Regiunea Mures - Autonoma Maghiara.

Administrarea tarii pe regiuni si raioane dovedindu-se un al doilea fiasco in materie de regionalizare, s-a revenit in 1968 la formula judetelor, fara regiuni, dar delimitate altfel decat fusesera pe timpul regatului.

A treia regionalizare

A treia regionalizare o incercam acum, iar daca primele doua au avut ca scop instalarea dictaturilor, un naiv s-ar putea sa se intrebe cam ce urmarim cu ele acum, cand n-as zice ca venirea guvernatorilor are ca scop sa ne puna noua ceva mai multa slanina in traista.

Zelul alesilor nostri pentru a treia regionalizare a tarii da de banuit ca aici au mai gasit ei o bucatica de ciolan, desi fiecare a apucat deja un bucatoi zdravan, dar vrea unul si mai mare.

Ca asa stau lucrurile, ne-a dovedit-o insusi imaculatul si respectatul Klaus Iohannis, cand s-a apucat sa declare ca intrarea sa in PNL a avut in vedere transformarea orasului Sibiu in capitala de regiune.

Probabil ca a fost un mic semnal catre ministrul Energiei, Constantin Nita, deranjat ca apare baronia PNL a Sibiului, cand pe el l-au votat prietenii din baronia PSD a Brasovului.

La capatul celalalt al tarii, lupta Sorin Frunzaverde - ceva mai vechi decat proaspatul Iohannis in PNL. Frunzaverde are propriul sau concept cu privire la "regiunea vest", intr-un stil de parca ar spune ca el a venit in PNL anume pentru ca sa stabileasca unde va fi capitala baroniei de vest.

Doua comisii, nu una

Fierberea e mare. Relu Fenechiu lasa de inteles ca-l sustine la Iasi pe liberalul Cristian Adomnitei, foarte potrivit pentru functia de "guvernator al regiunii Moldova", in lupta inca neinceputa cu Gheorghe Nichita, baronul PSD. La Bacau pare sa aiba pretentii Stavarache, la Ilfov Petrache si lista continua.

Tocmai pentru ca lista continua, PNL a facut o comisie, in frunte cu Iohannis, ca sa puna ordine si in regiuni, si in capitalele lor si in oamenii desemnati sa se culce seara baroni si sa se trezeasca dimineata guvernatori.

Pentru ca nu cumva sa-si inchipuie liberalii ca au apucat cu mana painea si cutitul, era normal sa apara zambind pe sub mustata domnul Liviu Dragnea, cu anuntul sec: "la ministerul pe care il conduc, s-a constituit un grup format din academicieni, doctori, experti, plus alesi locali, parlamentari, societate civila". Scopul grupului este sa determine configuratia regiunilor. Bingo!

Europa e cu binoclul pe noi

Problema insa nu este ca avem, la concurenta, doua comisii in toata regula si cam rivale, pentru unul si acelasi lucru.

Problema e ca ne lipseste o comisie care sa vada ce-i de facut cu finantarile lipsa, cu investiile oprite, cu fondurile europene nefolosite, cu coruptia folosita din plin si cu Justitia punandu-si singura oamenii la zdup, ca la autoservire - ma refer la recentul caz cu cele doua judecatoare.

Nu e de mirare deci ca Europa, atunci cand priveste cu binoclul ei spre Romania, are impresia ca aici tara arde, iar baba isi piaptana regionalizarea.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#regiunile Romaniei, #Klaus Iohannis PNL, #Liviu Dragnea PSD, #Sorin Fruzaverde PNL , #reorganizare teritoriala Romania