Regionalizare, varianta UDMR: Despre zona maghiara si esecul dezvoltarii

Marti, 05 Februarie 2013, ora 12:22
10795 citiri
Regionalizare, varianta UDMR: Despre zona maghiara si esecul dezvoltarii

Reprezentantii UDMR considera ca impartirea Romaniei in 8 zone administrative, suprapuse actualelor regiuni de dezvoltare, e o varianta gresita, care ar duce la marirea decalajelor economice dintre judete, asa cum se intampla in prezent.

Deputatul UDMR Cseke Attila, care la sfarsitul saptamanii trecute a organizat o conferinta despre regionalizare, a declarat pentru Ziare.com ca cea mai buna varianta de impartire e una cu 16 regiuni, dintre care una sa includa judetele din "Secuime", cu populatie maghiara numeroasa, adica Mures, Harghita si Covasna.

Cseke Attila si consilierul premierului, fostul senator UDMR Gyorgy Frunda, cred ca in varianta de acum unele judete vor fi condamnate la subdezvoltare.

"Regiunile de dezvoltare pe care le avem in prezent sunt mult prea mari. Fenomenul e ca 1-2 judete se dezvolta continuu, iar celelalte nu tin pasul. UDMR propune o varianta flexibila, cu minim 2, maxim 4 judete intr-o regiune. Am evita situatii jenante, precum in regiunea Sud-Est, unde avem Vrancea cu Constanta, nu corespunde niciunui criteriu din cele 5.

Decalajele uneori s-au dublat intre judete. Parerea noastra e ca, daca se merge cu varianta de 8 regiuni, esecul politicii de dezvoltare va continua", a spus deputatul Cseke.

Frunda a afirmat si el, tot pentru Ziare.com, ca acest decalaj va creste pana va deveni de nerecuperat.

"Daca raman (grupate- n.red) judetele ca acum, judetele puternice vor avea un avantaj insurmontabil fata de celelalte, diferenta de nivel de trai va creste", crede Frunda.

Zona secuiasca ramane in urma daca nu e unita?

Cseke Attila spune ca, desi trebuie sa uitam caracterul etnic a regionalizarii, cele trei judete cu masiva populatie maghiara, Harghita, Covasna si Mures, trebuie sa alcatuiasca o singura regiune, intrucat asa s-ar respecta cele 5 criterii stabilite de Uniunea Europeana.

"Le spun tuturor sa uite de caracterul etnic - trebuie luate criteriile si sa vedem ca avem probleme in fiecare regiune. Decidentii politici vor da solutia, dar trebuie sa fie ascultati tehnicienii si profesionistii.

(...) Daca va referiti la cele 3 judete din zona secuiasca, in acea regiune Alba, Sibiul si Brasovul se dezvolta continuu, celelalte judete nu tin pasul deloc. Aceasta coagulare a judetelor inseamna ca jumatate din ele se dezvolta, jumatate raman in urma. Reducerea decalajelor nu s-a produs, ci s-a accentuat. Spre exemplu, Maramures era, acum 15 ani, la 32 de procente distanta de PIB-ul Clujului, acum e la 64. Daca vom lua criteriile, vom ajunge unde a propus UDMR cu cele 16 regiuni sau pe aproape. Da, exista si o regiune care sa includa Mures, Harghita si Covasna", a precizat Cseke.

De ce actualele regiuni aduc probleme

Cseke Attila e de parere ca, daca Guvernul face regiunile administrative exact pe modelul celor 8 regiuni de dezvoltare, va continua sa greseasca.

"Cand s-au facut regiunile de dezvoltare, in 1998, nu eram in UE. Exista un act normativ european care reglementeaza aceste regiuni. Spre exemplu, pe recensamantul din 2011, nu respectam regulamentul cu privire la numarul de locuitori. Singura noastra argumentatie viabila e ca n-am fost in UE cand am facut, trebuie sa corectam. In acest regulament sunt prevazute 5 criterii pe care ar trebui sa se faca agregarea judetelor - istorice, economice, geografice, socio-culturale si de mediu. In multe din actualele regiuni de dezvoltare acestea nu se respecta.

Tratatul UE cand vorbeste despre politica de dezvoltare regionala fixeaza ca tinta reducerea decalajelor intre regiuni si in interiorul regiunilor. In Romania sunt 2 regiuni - Bucuresti si Vest, cu centrul la Timisoara, care se dezvolta exponential, iar celelalte 6 regiuni sunt in ultimele 20 de regiuni din Europa", a comentat deputatul UDMR.

Sa cedeze judetele atributii?

Nici Cseke Attila, nici Gyorgy Frunda nu sunt de parere ca judetele ar trebui sa cedeze atributii catre viitoarele regiuni.

"Problema e foarte greu de rezolvat - daca vrei ca regiunile sa preia puterea judetelor, inseamna sa dispara judetele, sa dispara resedinte de judet, oamenii de acolo nu vor renunta la ce inseamna asta - locuri de munca, bani, statut", s-a aratat de parere Frunda.

"In niciun caz, nu trebuie sa avem o cedare a atributiilor judetelor spre regiuni, in niciun caz, ci doar o predare a unor atributii de la institutiile centrale spre regiuni", considera si Cseke.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#regionalizare UDMR Tinutul Secuiesc, #varianta regionalizare Romania , #reorganizare teritoriala Romania