Regionalizare cu asumare? Kelemen: Ar fi cea mai mare greseala. UDMR vrea referendum

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 09:59
2620 citiri
Regionalizare cu asumare? Kelemen: Ar fi cea mai mare greseala. UDMR vrea referendum
Foto: Arhiva

O asumare a raspunderii de catre Guvern pe legea ce vizeaza regionalizarea ar fi o greseala enorma, considera presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Nu suntem de acord cu asumarea raspunderii, daca vom ajunge, cumva, pana acolo, dupa amendarea Constitutiei, pentru ca nu se poate ocoli o dezbatere parlamentara. Nu vorbim aici de legea privind proprietatile confiscate, care vizeaza un segment din societate, ci de legea privind infiintarea regiunilor, unde fiecare om este vizat.

Din acest punct de vedere cred ca nu ai voie nici legal, nici moral sa eviti dezbaterea parlamentara. Nu am sustinut aceasta modalitate nici in 2011, cand PDL a incercat sa faca aceasta forma de adoptare a legii, nu o vom sustine nici acum. Din punctul nostru de vedere, ar fi cea mai mare greseala a actualei coalitii o asumare pe reorganizarea regiunilor", a spus Kelemen, potrivit Mediafax.

Mai mult, UDMR ar dori un referendum inainte de dezbaterea in Parlament a Legii de infiintare a regiunilor, oamenii urmand sa fie intrebati daca sunt de acord ca judetul din care fac parte sa apartina unei regiuni.

"Noi consideram ca este nevoie de un referendum, cand vorbim de limitele unitatilor administrativ - teritoriale, si nu trebuie sa iti fie frica de oameni, sa mergi sa ii intrebi cum vad ei si ce cred ei despre aceste regiuni. In fiecare judet, oamenii trebuie sa fie intrebati, daca vor, de exemplu, cei de la Bihor sa fie in aceeasi regiune cu Clujul, daca Covasna vrea cu Alba, daca Vrancea vrea cu Constanta. Trebuie un referendum si abia dupa referendum se poate trece la o dezbatere parlamentara si la adoptarea legii", a afirmat Kelemen Hunor.

Dragnea vrea regionalizare prin asumare - ce spune PDL

Presedintele UDMR a adaugat ca exista si angajamente asumate de Guvern - Charta autonomiei locale si regionale si Conventia cadru privind protectia minoritatilor etnice - unde apar articole referitoare la necesitatea organizarii unui referendum.

"In prealabil trebuie sa ii consulti pe cetateni", a spus Kelemen.

Intrebat daca ar exista suficient timp pana la sfarsitul anului si pentru organizarea unui referendum legat de regiuni, liderul UDMR a raspuns ca ar fi timp, daca autoritatile se organizeaza si daca au vointa de a face lucrurile asa cum trebuie.

"Daca nu, atunci poti sa tragi de timp si, in ultima clipa, sa spui ca nu mai avem vreme sa facem nimic si trebuie sa facem prin OUG, prin asumare, prin nu stiu ce alta modalitate decat o dezbatere. Daca asta e dorinta, sigur, se poate ajunge intr-o situatie cand spui ca se apropie anul 2014 si nu mai conteaza. Un lucru trebuie sa mai spunem raspicat, daca acum facem, cumva, o greseala, daca introducem regiuni administrative fara sa facem o consultare, fara sa facem o dezbatere, fara sa fie gandita foarte bine, stricam si mai tare ce s-a stricat la sfarsitul anilor '90 prin aceste regiuni de dezvoltare care au demonstrat ca nici in perioada de pre-aderare, nici post-aderare nu au reusit sa aduca o dezvoltare corecta si armonioasa intre judete si intre regiuni", a adaugat Kelemen.

Regionalizare fara modificare de Constitutie nu se poate

Acesta a mai declarat ca, pana la regionalizare si regiuni administrative, mai trebuie trecut "un hop important", respectiv amendarea Constitutiei si referendumul prin care se aproba amendarea Constitutiei pentru ca, in acest moment, in Legea fundamentala nu figureaza posibilitatea de a infiinta alte unitati administrativ teritoriale decat judetele.

"Noi nu sustinem nici macar ideea de a transforma regiunile de dezvoltare economica in regiuni administrative din mai multe motive. Trebuie sa explicam oamenilor de ce nu este bine sa mai facem un nivel birocratic intre judete si Guvern.

Cezar Preda, despre asumarea regionalizarii: Ponta il va pune la punct pe Dragnea

Asta inseamna mai multi angajati, mai multi bani pe care trebuie sa ii plateasca fiecare om, deci cheltuielile publice cresc, iar deciziile se duc mai departe de la fiecare om, va fi de fapt o recentralizare. Incet - incet, judetele vor fi golite si toata tara va fi controlata de 8 - 12 persoane, inclusiv administratiile locale si, din acest punct de vedere, cei care se gandesc doar la putere, cei care se gandesc doar in logica pastrarii puterii si la concentrarea puterii in mana catorva persoane, sunt interesati de acest lucru. Lumea trebuie sa stie ca nu va fi in beneficiul populatiei", a conchis Kelemen Hunor.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, ca nu vrea dezbatere in Parlament si doreste ca regionalizarea sa se faca prin asumare. Totodata, Liviu Dragnea a apreciat ca regionalizarea va fi gata pana in luna noiembrie a acestui an.

"Dupa ce modificam Constitutia in septembrie-octombrie, iesim cu legea de infiintare a noilor regiuni care va fi aprobata in Parlament. Eu sper ca prin procedura angajarii raspunderii. Asta insemna ca undeva in noiembrie, sfarsit de noiembrie, cel tarziu, regiunile sa fie infiintate", a mentionat social-democratul.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Kelemen Hunor regionalizare asumare raspundere, #Dragnea regionalizare fara dezbatere , #reorganizare teritoriala Romania