Referendum pe 10 iunie: Usor de zis, greu de facut. Daca nu chiar imposibil

Sambata, 05 Mai 2018, ora 17:47
17437 citiri
Referendum pe 10 iunie: Usor de zis, greu de facut. Daca nu chiar imposibil
Foto: Arhiva Hepta.ro

Florin Iordache a scapat joi "porumbelul", anuntand ziua de 10 iunie ca data posibila pentru referendumul privind modificarea Constitutiei, insa lucrurile nu par sa stea deloc asa, daca ne uitam cu putina atentie la termenele si procedurile prevazute de legislatie.

De altfel, data scoasa "din burta" de deputatul PSD a parut sa il descumpaneasca si pe presedintele partidului, Liviu Dragnea. "Nu stiu ce a spus domnul Iordache, dar este posibil, cred ca 17 iunie este posibil. Nu stim ce va face presedintele, cand va promulga. Trebuie apoi sa se adopte initiativa in Senat", a recunoscut, joi seara, liderul PSD.

Calculele arata insa ca data de 10 iunie e "posibila" doar in lumea ideala a PSD, in care presedintele Romaniei si Curtea Constitutionala raspund rapid la comenzile trasate de conducerea din Kiseleff.

Mai intai, sa notam ca pana in 10 iunie mai sunt 5 saptamani (mai putin de 40 de zile), timp in care sunt foarte multe de facut si mai multe institutii implicate.

Apoi, sa nu uitam ca sesizarea Opozitiei pe neconstitutionalitatea legii referendumului a fost facuta pe 13 aprilie, iar CCR a dat solutie de respingere pe 3 mai, adica dupa aproape 3 saptamani.

Ce urmeaza? Conform art. 18 din legea 47/1992, urmeaza redactarea deciziei si trimiterea ei la Cotroceni. "S-a comunicat solutia (adoptata joi - n.red.). Decizia, dupa redactare", ne-a precizat, vineri, Biroul de presa al CCR.

Art.60. din legea CCR spune ca termenul de redactare al unei decizii "este de cel mult 30 de zile de la pronuntare". Prin urmare, decizia ar putea fi redactata si trimisa la Cotroceni chiar si pe 1 iunie, sa zicem.

Oricum, din momentul in care presedintele primeste decizia CCR in vederea promulgarii legii referendumului, are si el dreptul sa conteste actul normativ la Curtea Constitutionala, ceea ce a si anuntat public ca va face.

"Legea referendumului, asa cum a ajuns acum la mine, nu va fi promulgata. Eu am oarece nemultumiri fata de aceasta lege si voi solicita opinia Curtii Constitutionale", a declarat Klaus Iohannis pe 18 aprilie.

Prin urmare, vor trece alte saptamani pana cand vom avea o decizie definitiva si vom vedea forma finala a legii referendumului.

Mai mult, incepand din acel moment, presedintele Iohannis are la dispozitie alte 10 zile pentru a promulga legea, conform art. 77 din Constitutie.

Si nu e doar atat.

Ce se intampla dupa ce legea referendumului capata forma finala

Chiar si presupunand prin absurd ca presedintele nu va contesta la CCR legea referendumului, totusi, pentru continuarea demersului inceput de Coalitia pentru Familie sub obladuirea PSD-ALDE, curg noi si noi etape si termene pana sa ajungem la vot.

Mai exact, Senatul trebuie sa adopte inca o lege speciala - legea de organizare a referendumului pentru revizuirea Constitutiei. Stim ca majoritatea PSD-ALDE este una confortabila, asa ca este de presupus ca pasii respectivi vor fi facuti cu mare rapiditate, pentru ca alesii Puterii au demonstrat in repetate randuri ca se mobilizeaza atunci cand este vorba de propriul lor interes politic.

Dar chiar si asa, presupunand ca modificarile adoptate recent de Parlament raman in vigoare si presedintele Romaniei este definitiv scos din procedura de revizuire a Constitutiei, totusi, se ajunge din nou la... CCR.

Mai exact, noua lege a referendumului prevede clar ca proiectul legii constitutionale "se trimite de indata Curtii Constitutionale, care procedeaza potrivit legii", adica analizeaza daca modificarile pe care Parlamentul isi doreste sa le faca la Constitutie sunt sau nu permise.

"Daca se constata ca initiativa legislativa de revizuire depaseste limitele revizuirii, aceasta se considera nefinalizata si se transmite Parlamentului, procedura urmand a fi reluata", se mai arata in noua lege a referendumului (o ciudatenie in sine, pentru ca legiuitorul nu precizeaza de la ce moment si cum va fi "reluata" procedura cu pricina).

Iar aici deja exista un mare semn de intrebare, pentru ca actuala Constitutie a Romaniei prevede clar la art.152 ca "nicio revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora" si este de asteptat sa urmeze o dezbatere aprinsa pe tema suprimarii drepturilor persoanelor de acelasi sex de a-si intemeia o familie, in conditiile in care acest lucru nu a fost interzis nici macar de prima Constitutie adoptata de Romania dupa iesirea din comunism, cea din 1991.

In schimb, daca CCR stabileste ca totul e in regula, atunci proiectul legii constitutionale se publica in Monitorul Oficial, iar romanii sunt chemati sa voteze revizuirea Constitutiei in ultima duminica din perioada de 30 de zile care se scurge "de la adoptarea legii in Parlament".

Si aceasta este tot o prevedere din noua lege a referendumului care poate genera o situatie imposibila. De exemplu: sa zicem ca totul merge snur si Parlamentul adopta legea constitutionala la data de 16 mai, CCR se pronunta dupa doua saptamani (30 mai), dar motiveaza decizia dupa alte 3 saptamani. In acest caz, referendumul pentru modificarea articolului privind familia sa nu se mai poata organiza, pentru ca "ultima duminica din cele 30 de zile" va fi trecut deja...

Dar acestea sunt simple calcule matematice si, cum nu suntem parlamentari si nici juristi, poate ca nu suntem noi capabili sa intelegem cum au gandit alesii Puterii care au modificat legea referendumului si nici Florin Iordache cand a anuntat ziua de 10 iunie ca data posibila a referendumului.

Pe de alta parte, insa, este foarte posibil ca PSD sa tureze motoarele in zilele urmatoare pentru a pune presiune pe presedintele Iohannis si Curtea Constitutionala in vederea finalizarii rapide a demersului initiat de Coalitia pentru Familie. Asa s-ar explica si de ce PSD a anuntat cu surle si trambite un miting urias la finalul lunii mai.

Nu trebuie uitat nici ca, daca se intra in vacanta de vara, toata aceasta actiune de mare anvergura politica sustinuta de PSD-ALDE ar putea inregistra un esec rasunator.

Ca un mic detaliu, dar deloc lipsit de importanta, nu trebuie uitat nici ca pe 11 iunie incepe evaluarea nationala, cu proba scrisa la limba romana, conform calendarului anuntat de Ministerul Educatiei.

Este greu de crezut ca scolile amenajate special duminica pentru referendum (cu cabine speciale, urne de vot si indicatoare) vor putea fi curatate si "adaptate" peste noapte, asa cum cere explicit MEN, adica prin "afisarea pe usa fiecarei sali a listei nominale cu elevii repartizati in sala respectiva si a prevederilor metodologiei" care ii informeaza ce patesc daca fraudeaza examenul.

Acest aspect a fost sesizat si de asociatiile de parinti:

Prin urmare, putem aprecia ca 10 iunie ramane o data cu totul improbabila pentru referendumul privind revizuirea Constitutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#referendum constitutie familie 10 iunie , #referendum