Reducerea TVA la 5% pentru carti, ziare si evenimente cinematografice, adoptata de Comisia de Buget

Sambata, 20 Iunie 2015, ora 14:40 3522 citiri
Foto: Ziare.com

Comisia de Buget din Camera Deputatilor a adoptat la lucrarile din aceasta saptamana o cota de TVA redusa la 5% la carti, manuale, ziare, reviste si pentru accesul la muzee, monumente, alte evenimente culturale, cinematografice sau sportive, informeaza un comunicat al deputatilor PNL Andreea Paul si Vasile Horga, membri ai Comisiei de Buget si Finante.

Potrivit celor doi deputati, in dezbaterile Comisiei de Buget din Camera Deputatilor legate de Codul Fiscal s-a reusit impunerea cotei redusa de TVA, de 5%, pentru manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii. Propunerea Guvernului, adoptata de Senat, prevedea TVA de 9%.

Aceeasi cota a fost impusa si pentru accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, in timp ce propunerea Guvernului, triata de Senat prevedea TVA de 9%.

De asemenea, cota a fost impusa si pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 metri patrati, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Propunerea Guvernului adoptata de Senat prevedea un prag de 380.000 lei.

Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 metri patrati. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%.

"Multumim tuturor colegilor din Comisie care ne-au fost alaturi si care au votat in favoarea propunerii noastre. Multumesc expertilor MFP si Ministerului Culturii pentru adeziunea la obiectiv si pentru suportul lor. Speram sa trecem cu aceste prevederi si prin votul plenului parlamentar", potrivit documentului citat.

Potrivit sursei citate, urmeaza un ultim vot important in Comisia de Buget legat de nivelul cotei standard de TVA. PNL a propus TVA de 19% din 2016 si 16% din 2018.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News