Recensamantul, irelevant pentru referendum - Autoritatea Electorala explica felul cum se numara alegatorii

Luni, 08 Iulie 2013, ora 16:32
2720 citiri
Recensamantul, irelevant pentru referendum - Autoritatea Electorala explica felul cum se numara alegatorii
Foto: ProTV

Institutul National de Statistica (INS) nu are atributii pe linia de evidenta a persoanelor si, conform legislatiei in vigoare, evidentele statistice ale INS nu pot fi valorificate pentru actualizarea listelor electorale permanente, precizeaza Autoritatea Electorala Permanenta la solicitarea Ziare.com.

INS a dat publicitatii saptamana trecuta primele rezultate finale ale recensamantului din 2011, prilej pentru politicieni de a relua disputa pe tema validarii referendumului de anul trecut pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Mai putini, mai batrani, fara pensii, fara viitor - pericolul relevat de recensamant - Interviu

Adversarii politici ai sefului statului continua sa sustina ca scaderea populatiei, certificata de recensamant, ar conduce si la concluzia ca la referendumul pentru demiterea presedintelui s-ar fi atins pragul de prezenta necesar, cu alte cuvinte Traian Basescu ar fi fost, neoficial, demis.

Politicienii respectivi nu aduc niciun argument, mizand pe faptul ca alegatorii nu isi bat capul cu argumentele, ci prefera sa creada ce li se spune.

Institutul National de Statistica a confirmat saptamana trecuta pentru Ziare.com faptul ca rezultatele recensamantului nu pot fi luate in niciun fel in considerare atunci cand se discuta despre referendumul pentru demiterea presedintelui, care a avut loc in vara lui 2012.

Recensamantul a incins spiritele degeaba: Cifrele nu reprezinta populatia cu drept de vot!

O pozitie similara are si Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), care a acceptat sa faca precizarile necesare pentru Ziare.com.

Listele electorale sunt intocmite de MAI, nu de INS

O prima informatie se refera la faptul ca "Listele electorale permanente, cuprinzand cetatenii cu drept de vot la referendumul national din 29 iulie 2012, au fost intocmite de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, prin prelucrarea si selectarea datelor privind cetatenii cu drept de vot din Registrul National de Evidenta a Persoanelor (R.N.E.P.)", direct responsabil de aceasta activitate fiind Ministerul Administratiei si Internelor, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, care "selecteaza si prelucreaza datele privind cetatenii cu drept de vot, tipareste si pune la dispozitia primarilor listele electorale permanente actualizate, in doua exemplare, si copii de pe acestea, in 3 exemplare".

Informatiile de mai sus sunt in conformitate cu dispozitiile art. 17 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu dispozitiile art. 5 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 682/2012, precizeaza AEP.

INS nu opereaza in bazele de date

La intrebarea "ce relevanta au rezultatele acestui recensamant pentru referendumul din 2012?", raspunsul AEP a fost explicit: "In conformitate cu prevederile art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, republicata, Registrul National de Evidenta a Persoanelor (RNEP) este gestionat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, Institutul National de Statistica neavand atributii pe linia de evidenta a persoanelor".

Mai mult, cetatenii romani sunt inregistrati in R.N.E.P. pe baza datelor de stare civila din actele de nastere, in actiunile de introducere, actualizare, exploatare si valorificare a datelor din R.N.E.P. nefiind implicat in niciun fel Institutul National de Statistica, ci alte autoritati, printre care Ministerul de Externe, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, organele judiciare, pentru persoanele fata de care s-a dispus interzicerea exercitarii drepturilor electorale, instantele judecatoresti, notarii publici si ofiterii de stare civila, pentru modificari intervenite ca urmare a divortului, precum si Directia Generala de Pasapoarte, pentru cei care dobandesc sau detin statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate.

Recensamantul nu ii include pe cei plecati pentru o perioada mai lunga de timp

Tot la solicitarea Ziare.com, AEP precizeaza si ca "rezultatele obtinute in cadrul recensamantului populatiei si al locuintelor din octombrie 2011 ofera informatii asupra populatiei masurate dupa conceptul 'resedintei obisnuite' pe teritoriul Romaniei si nu al domiciliului asa cum acesta rezulta din actele de identitate si din actele de stare civila.

Acest lucru inseamna ca statisticile publicate de Institutul National de Statistica nu cuprind persoanele plecate de pe teritoriul Romaniei in mod permanent sau pentru o perioada de peste 12 luni".

"Conform legii in vigoare, evidentele statistice ale Institutului National de Statistica nu pot fi valorificate pentru actualizarea listelor electorale permanente", este concluzia Autoritatii Electorale Permanente.

CCR a stabilit ca procedura a fost respectata

O alta precizare extrem de importanta este aceea ca magistratii Curtii Constitutionale au stabilit, prin Hotararea nr. 6 din 21 august 2012, ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a fost respectata.

"Hotararea mentionata este definitiva, nefiind supusa nici unei cai de atac sau susceptibila de modificare", mai subliniaza AEP.

Cum se va stabili pragul la urmatoarele referendumuri?

Revenind in actualitate, am adresat AEP intrebarea "Cum se va stabili numarul total al alegatorilor si implicit pragul de 50% sau 30% necesar pentru validare, pentru referendumul privind revizuirea Constitutiei si cel initiat de presedintele Traian Basescu?".

"Avand in vedere faptul ca legislatia electorala nu a fost modificata, numarul total al alegatorilor la un eventual referendum national va fi stabilit pe baza numarului de alegatori din listele electorale permanente asa cum acestea vor fi generate din Registrul electoral gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, pe baza comunicarilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si ale Directiei Generale de Pasapoarte", a fost raspunsul AEP.

Astfel, conform art. 22 alin. (4) din Legea nr. 35/2008, "Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, precum si Directia generala de pasapoarte din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative pun la dispozitia Autoritatii Electorale Permanente datele si informatiile necesare intocmirii si actualizarii Registrului electoral."

Cu alte cuvinte, politicienii nu vor avea dreptul sa invoce rezultatele recensamantului din 2011 atunci cand se va stabili cvorumul de participare la referendumuri, ei trebuind doar sa ii oblige pe cei responsabili sa actualizeze din timp si corect Registrul electoral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Autoritatea Electorala recensamant referendum, #prag referendum recensamant, #recensamant prag Basescu , #referendum