Raport negativ in Senat pentru legea inchisorii la domiciliu

Luni, 08 Octombrie 2018, ora 13:59
2519 citiri
Raport negativ in Senat pentru legea inchisorii la domiciliu
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisiile Juridica si pentru Constitutionalitate din Senat au dat, luni, raport comun de respingere a proiectului legislativ privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, deoarece CCR a decis ca actul normativ "in integralitate" este neconstitutional.

"Un raport de respingere pe o initiativa legislativa a unor parlamentari din PNL cu masurile alternative de executare a pedepselor. Am avut aceasta initiativa legislativa in Parlament, ea a trecut prin cele doua Camere, a existat o sesizare de neconstitutionalitate.

Curtea Constitutionala a decis ca actul normativ in integralitate este neconstitutional. Ca urmare, singura solutie logica pe care o puteam adopta in comisie azi a fost aceea de a da un raport de respingere", a precizat senatorul PSD Adrian Tutuianu.

Potrivit senatorului social-democrat, nu exista o alta solutie la aceasta initiativa legislativa.

"Daca veti citi si decizia CCR, dar si avizul Consiliului Legislativ, acolo se retine ca masurile privind executarea pedepselor ar trebui mai degraba sa le vedem ca fiind integrate in sistemul sanctionator, prevazut de Codul Penal si Codul de Procedura Penala, deci ar trebui o schimbare fundamentala in reglementarea penala privind pedepsele si nu doar o initiativa care sa vina si sa introduca niste elemente noi in sistemul de executare a pedepselor", a afirmat Tutuianu.

Camera Deputatilor si Senatul au adoptat proiectul de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor, prin care se propune ca persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani sa poata beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau in weekend intr-un centru de detentie special.

Potrivit proiectului adoptat, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt masuri de natura judiciara dispuse de judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, constand in inlocuirea executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu executarea acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.

Totodata, Curtea Constitutionala a admis obiectiile de neconstitutionalitate formulate de ICCJ, constituita in Sectii Unite, respectiv de un numar de 62 de deputati apartinand grupurilor parlamentare al PNL si un deputat afiliat, si a constatat ca legea este neconstitutionala, in ansamblul sau.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Senat raport negativ inchisoare domiciliu, #legea inchisorii la domiciliu , #lege