Raluca Turcan, mesaj de Ziua Muncii: "Saracia si valoarea muncii raman o mare problema in tara noastra"

Sambata, 01 Mai 2021, ora 12:46
Autor: Alina Toma
Raluca Turcan, mesaj de Ziua Muncii: "Saracia si valoarea muncii raman o mare problema in tara noastra"
Raluca Turcan, ministrul Muncii FOTO Facebook/ Raluca Turcan

Raluca Turcan a afirmat sambata, de Ziua Muncii, ca Romania a facut progrese mari in privinta salarizarii, mai ales dupa integrare in Uniunea Europeana. Astfel, la inceputul lui 2007 salariul mediu net era, la momentul integrarii in UE, in jur de 950 lei, iar in acest an salariul mediu net este de 3.400 lei.

Cu toate acestea, in continuare, saracia ramane o mare problema in Romania si valoarea muncii in tara noastra. Prin urmare, 8 euro/ora este de peste 3 ori mai mica decat media la nivelul UE - 28 euro/ora, iar saracia in munca este aproape de doua ori mai mare in Romania - aproape 15% fata de media UE - 8%. "Acestea sunt motivele pentru care la Ministerul Muncii insist in permanenta si voi continua sa insist ca prioritatea prioritatilor este cresterea ocuparii, si alaturi de asta, consolidarea sistemului de pensii", a adaugat ministrul.

"La multi ani celor care muncesc! Chiar daca este un alt moment greu, al doilea an in criza generata de pandemie care a afectat piata muncii, privind in urma, pentru a intelege daca am evoluat, vedem ca Romania a facut progrese mari in privinta salarizarii, mai ales dupa integrare in UE.

Daca castigul salariul mediu net era la inceputul lui 2007, la momentul integrarii, in jur de 950 de lei, in 2021, salariul mediu net, este 3400 de lei. In plus, exista o mare energie antreprenoriala si oportunitati de munca in Uniunea Europeana, dar si in tara, iar evolutia internetului a ajutat la flexibilizarea relatiilor de munca, oferind perspective noi si angajatilor si angajatorilor. Aceasta este o perspectiva asupra realitatii, de pe piata muncii si din economie, cu lucruri castigate si progrese.

Cealalta perspectiva este ca, in continuare, saracia ramane o mare problema in Romania si valoarea muncii in Romania - 8 Euro/ora este de peste 3 ori mai mica decat media la nivelul UE - 28Euro/ora, iar saracia in munca este aproape de doua ori mai mare in Romania- aproape 15% fata de media UE- 8%. Ce inseamna aceste cifre?

Ca multi romani muncesc din greu si, cu toate acestea, se lupta cu saracia, au probleme in a le asigura copiilor lor un nivel de viata decent si o perspectiva mai buna pentru viitor. Iar saracia tinde sa se reproduca de la o generatie la alta in comunitatile sarace, astfel incat, copiii celor mai saraci dintre noi tind sa ramana saraci. Acesta este motivul pentru care romanii au plecat in numar mare din tara, iar lipsa fortei de munca calificate reduce investitiile.

Toate aceste dezechilibre trebuie corectate si asta este motivul pentru care trebuie crescut salariul minim. Si da, stiu ca ultima crestere, la inceputul acestui an, a fost data in conditii foarte dificile, in care cheltuielile facute pentru a proteja locurile de munca in pandemie apasau pe buget. Tot din acest motiv am inceput modificarea legii salarizarii unitare, pentru ca si in salarizare exista diferente mari, incorecte intre categorii de salariati care provoaca nemultumiri si afecteaza posibilitatea evaluarii juste a performantei in sistemul public.

Iar la finalul ciclului profesional, la momentul pensionarii, ne confruntam cu mari presiuni din doua directii. Atat din perspectiva nivelului pensiei si a diferentelor mari dintre pensii: in Romania, raportul este de 1/100 intre cea mai mica pensie- 800 lei si cea mai mare- aproape 80.000 lei, fiind total injust si fara legatura cu recompensarea corecta a muncii; cat si din perspectiva imbatranirii populatiei si a presiunii generate pe sistemul de pensii.

Conform celui mai recent studiu INS, fenomenul de imbatranire demografica s-a accentuat, populatia de 65 ani si peste depasind cu peste 600 mii de persoane populatia tanara de 0-14 ani (3,8 milioane fata de 3,2 milioane persoane).

Acestea sunt motivele pentru care la ministerul Muncii insist in permanenta si voi continua sa insist ca prioritatea prioritatilor este cresterea ocuparii, si alaturi de asta, consolidarea sistemului de pensii.

Pentru asta am venit cu solutii pe termen scurt, pentru cresterea ocuparii, prin cresterea la 1.500 lei a stimulentului de reinsertie pentru parintii care revin la munca dupa 6 luni de la nasterea copilului; prelungirea vietii profesionale, in functie de disponibilitate, pana la 70 ani si debirocratizarea relatiei angajat-angajator in companiile mici, prin eliminarea obligativitati documentelor neesentiale si debirocratizarea mediului economic prin sustinerea semnaturii electronice.

Plus masuri cu impact pe termen lung, ca reforma sistemului de pensii, pentru reducerea diferentei dintre pensii si cresterea factorului de contributivitate in privinta pensiilor speciale si modificarea Codului Muncii, in sensul obligatiei angajatorilor de a informa angajatii asupra obligativitatii inscrierii la Pilonul II. Asa arata astazi, cu bune si rele, Romania celor care muncesc. Le doresc celor care muncesc sanatate si putere de munca! Si un 1 Mai linistit!", a scris Raluca Turcan sambata pe Facebook.

 Articol citit de 1845 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Emigrantul-Anonim
  02.05.2021, 14:12
  Raluca, cu miinile incrucisate, vizioneaza filme! Ce rost are poza??
  "Raluca, fa-te ca lucrezi!"
  papillon
  01.05.2021, 16:44
  ziare. com.....
  politically correct...ziua muncii!
  care anul asta intamplator pica de 1 mai.
  schimbati si voi 'ziua muncii' in septembrie ca in america sa nu-l mai sarbatoriti pe karl marx.
  Makro
  01.05.2021, 15:43
  Tot-la-vale (Rank user: x5
  N-au ăștia bani indeajuns că să mă plătească. Imi place să mă distrez cu distruși ca tine cărora nu le place să le fie răspuns cu aceeași monedă. Și să nu uit tataie, medicamentele ți le-ai luat? N-aș vrea să te văd dispărand ca un💩 in 🌧️
  Tot-la-vale
  01.05.2021, 16:29
  Cum spuneam
  făcut pe maidan, venit de pe maidan, un trol nesimtit infiltrat pe site ca sa hartuiesti si sa duci totul in derizoriu, pentru ca la atat te duce mintea. Ca tine gasesti multi, mai aes dupa ce trec caii...😤😤😤
  Makro
  01.05.2021, 17:03
  Doare-doare?
  Las' că te obișnuiești moșulică! Apropo, am trecut pe la maidanul ăla de-l pomenești așa cu nostalgie...nu erau decat rudele tale la păscut.... Nu uita pastilele!
  Gile
  01.05.2021, 13:48
  Foarte simplu
  Saracia se datoreaza in primul rand hotiei si coruptiei !
  Sa nu uitam ca cele mai sarace zone din Romania sunt zonele administrate de mafioti PSD de peste 30 de ani, adevaratii promotori ai hotiei si coruptiei in Romania!
  Stefannel
  01.05.2021, 19:53
  Sa nu uitam
  Mentionezi "sa nu uitam" dar esti primul care a uitat de mafia si jaful grosolan facut de Basescu PDL - acum pnl in perioada 2005-2013.
  Ce sa nu uitam? Da, nu uit cum chiriasul de la Cotroceni ne-a pus sa ne dam m**e unuii altora tot anul 2018 (anul Centenarului).
  Da, d-le Gile, nu uit. Nu uit si zic, dar cei cu memoria scurta sunt mai multi. De asta am si schimbat parazitii rosii cu cei portocalii.
  razvanus
  01.05.2021, 13:42
  Unde sunt destule joburi și salarii decente în țară...
  Salarii decente și multe locuri de muncă se găsesc in orașe din centrul și vestul Romaniei, Ilfov, București plus municipii mari din restul țării.
  Sunt siteuri de recrutare pe internet.
  Firmele din SUA și Uniunea Europeană nu vor să investească mult in județe din Muntenia, Moldova și Oltenia, le opresc autostrăzile, au mofturi.
  Le așteptăm pe cele din restul lumii!
  magog
  01.05.2021, 16:08
  Ce a ajuns România
  Un stat politienesc ce nu are nimic comun cu democratia:

  https://www.facebook.com/Gandul.ro/videos/826718688053399
  Tot-la-vale
  01.05.2021, 13:17
  Ironic
  O politruca, activista de partid infiltrata in politica de securistul Stolo si complice cu infractorii turnatorului zBasescu, transmite un mesaj de ziua muncii. Una ca ea, care nu a muncit in viata ei decat dand din leoarba... 😤 Are tupeu si nesimtire. De un an jumate nu face decat sa dea din gura si ca o demagoga jalnica si ticaloasa. 😤
  Makro
  01.05.2021, 14:01
  Că și tine
  de altfel, la fel de jalnic. Ți-am zis ...medicamenteeee!!!
  Stefannel
  01.05.2021, 19:56
  Zici de medicamente dar unde-s ale tale
  Poate imi explici si mie daca Turcan a mai promovat prin politica prin paturile unora sau altora, asa cum a declarat chiar Orban.
  Sper ca ai memoria buna si stii despre ce zic...daca nu..ai nev de pastile de memorie.
  Tot-la-vale
  01.05.2021, 15:25
  Păcat de tine
  😤😤😤 Troll infiltrat cu solda ca sa hartuiesti pe altii. Cat te platesc baietii? Hai zi? Oricum stai prost la capitolul bun simt, dar cu adminii de pe ziare.com e greu de scapat de postaci lipsiti de bun simt ca tine.