Ministrul Muncii: "Este nevoie de o crestere a numarului de persoane active care sa cotizeze la bugetul de asigurari sociale"

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 23:45
Autor: Alina Toma
Ministrul Muncii: "Este nevoie de o crestere a numarului de persoane active care sa cotizeze la bugetul de asigurari sociale"Raluca Turcan/Facebook Guvern

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, sustine ca este nevoie de o crestere a numarului de persoane active care sa cotizeze la bugetul de asigurari sociale.

Asta in contextul in care creste numarul de pensionari si se constata si o crestere a ratei somajului.

"Provocarea noastra este inca din prima secunda sa crestem si sa impulsionam viata activa pentru ca cifrele, pe fond, nu arata bine, avem o crestere a numarului de persoane care intra in pensie, avem o scadere a natalitatii evidenta, avem deja niste semnale de crestere a somajului pentru ca se resimt efectele pandemiei si atunci ca o prima solutie trebuie sa actionam pentru cresterea ocuparii si impulsionarea vietii active", a afirmat Raluca Turcan, marti seara, la Digi 24.

Turcan a explicat si ca Romania are 4 milioane de pensionari in sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu sau fara penalizare, aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmas, iar dintre acestia peste 200.000 lucreaza dupa pensionare.

Numarul de pensionari din Romania e in crestere

"In Romania numarul de pensionari este in crestere, ceea ce inseamna ca presiunea pe bugetul de asigurari sociale este una foarte mare si sustenabilitatea sistemului de pensii este subreda si e posibil, daca noi nu crestem rata de ocupare si vom avea in permanenta subventie de la bugetul de stat pentru bugetul de asigurari sociale, sa ne trezim ca la un anumit moment iti crapa fraiele economiei si scade puterea de cumparare a unei pensii", a adaugat ministrul Muncii.

Turcan a anuntat ca in sedinta de Guvern de miercuri va fi adoptata ordonanta care ii incurajeaza pe parintii cu copii mici sa revina la lucru, prin acordarea unui stimulent de 1.500 de lei pe toata durata concediului de crestere a copilului, lunar, acelor parinti care revin la serviciu inainte de implinirea varstei de sase luni de catre copil.

 Articol citit de 2676 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  mutu2
  07.04.2021, 13:33
  De ce ?
  Nu mai sunt bani pentru pensii speciale ?
  just_comment
  07.04.2021, 11:31
  Este
  un punct de vedere simplist.
  in ceea ce priveste pensiile, statul ar trebui sa ofere o performanta similara cu cea pretinsa fondurilor de pensii.
  daca povestea pensiilor ar fi fost administrata prin fonduri de pensii gestionate de stat, lucrurile ar fi fost mult mai interesante. pentru ca tot mai multi incep sa devina constienti de felul in care contributia lor nu se intoarce catre ei sub forma de pensie.

  ce-ar fi ca un guvern sa-si asume aceasta schimbare de paradigma?

  de exemplu, la un venit mediu de 5.000 lei, contributia la pensii pe 40 de ani este de 600.000 lei, iar statul se angajeaza sa-ti plateasca, eventual, cel mult aceasta suma :( Conform unui calculator de pensii online, ai primi circa 1.566 lei/luna, adica statul iti returneaza contributia in circa 31 de ani (in conditiile in care speranta de viata este departe de aceasta limita!)
  dar, daca acesti bani ar fi fost folositi cu cap (investiti), totalul de 600.000 de lei ar fi fost
  * 750.000 (la o performanta medie de doar 1%)
  * 900.000 (la o performanta medie de aproape 2%)
  * 1.100.000 (la o performanta medie de 3%)
  Si, atentie, fara a lua in calcul inflatia.

  Asadar, statul iti poate oferi sub 50% din venitul tau la pensie, desi ar trebui sa-ti poata oferi peste 80%! Pentru ca statul nu este un bun manager al resurselor de care dispune!
  Tot-la-vale
  07.04.2021, 08:49
  E ne voie
  sa dispara Raluca Porcan, infiltrata securistului Stolo, complicea mafiotilor portocalii, carierista cu IQ mai mic ca a lui Dancila, de o rara incompetenta.
  Avantul_Propasirea
  07.04.2021, 08:37
  este nevoie de liberali autentici, fara studii la moscova
  pensia de stat obligatorie pentru toti este un instrument comunist de tinere in sclavie a populatiei. sistemul actual al pensiilor de stat este fundamental gresit si inechitabil deoarece functioneaza dupa principiul "unii contribuie, altii beneficiaza". statul socialist intemeiat de kaghebistii lui iliescu este responsabil de performanta alungarii din tara a unui sfert din populatie. aproape jumatate din forta de munca activa, oamenii cei mai calificati si mai bine pregatiti profesional. acestia s-au saturat de minciunile politrucilor si au plecat pe alte meleaguri sa munceasca pe bani, nu pe firmiturile aruncate in scarba de ticalosii si escrocii care s-au perindat la conducerea tarii.
  copilul
  07.04.2021, 08:46
  ezzzact !...si au si mancarea asigurata gratis,ca nu crez,sa
  le puna aia botnitza,cand culeg,la sparanghel !
  Porcul
  07.04.2021, 08:22
  Apuca-te serios de treaba si fa copii,nu-i mai manca de cruzi !
  Lasa-i,sa eclozeze si ei,ca sa devina contribuabili si numai cand vor fi in pragul pensionarii,sa le mananci produsul.
  sobiesky
  07.04.2021, 07:28
  stimata Jigo
  nu mai multa lume trebuie sa munceasca ci mai putina sa primeasca.... pensii speciale! Tu, jivina, care incerci sa ne convingi ca sunt 9500 de pensii speciale, desi stii foarte bine ca sunt 190.000, cum vezi rezolvarea? Nu cumva ca tot sectorul privat sa munceasca pana la 75 de ani? Ba, cam asa vezi tu rezolvarea! Mars la desfiintarea pensiilor speciale si la majorarea varstei de pensionare a specialilor. Dupa ce faci astea 2 lucruri, putem vorbi despre sistemul de pensii!
  Grebla
  07.04.2021, 03:12
  sa dea Iuropa mai mult
  Pensiile din Romania se platesc cu bani imprumutati . Asta tzine o vreme si apoi se rupe cuiul .
  Numai sanu puna o taxa pe frumusete, ca trebuie sa platesc de ma indoaie.
  papillon
  07.04.2021, 01:48
  ca sa ai ....
  contributie la fondul de pensii trebuie sa ai locuri de munca ...decente.
  romanii prefera sa se pensioneze ca sunt mai bine decat muncind pe nimic.
  ministrul muncii nu trebuie sa dispere sunt destui contribuabili la fondul de pensii...bugetarii!
  tarfrad
  07.04.2021, 15:20
  Ha, ha, ha!
  Papiciok... la VOI in Rusia cum e...?

  TOATE locurile de muncă sunt DECENTE... inclusiv cele ale instructorilor de zbor de la... etajele superioare ale clădirilor sau... ale barmanilor care servesc clienților "SELECȚ(AȚ)I" băuturi "RĂCORITOARE" pe bază de Noviciok...?
  Nonpolitikon
  06.04.2021, 23:56
  N-ar fi cazul ca să pruducă și statul câte ceva, nu numai să stea cu
  mana-ntinsă la contribuabili?
  Dracula1942
  07.04.2021, 07:37
  Au emigrat milioane de oameni si restul lucreaza la stat
  Iliescu cu FSN-ul lui a distrus tara dupa revolutie. A urlat ca “noi nu ne vindem tara" si apoi au distrus si furat toate uzinele si fabricile si au facut si mineriadele.
  Sunt foarte putine salarii decente in Romania si atunci toti au plecat la munca in alte tari si pensiile se platesc cu bani imprumutati dar asta nu va tine mult si cand nu mai pot imprumuta nu va exista alta solutie decat sa taie din pensii.
  Cum mai urla prostimea “ Iliescu apare soarele rasare" iar acum cei care il pupau in cor pe Iliescu sunt pensionari si vor avea si pensiile taiate cand Romania nu va mai putea imprumuta
  La stat lucreaza foarte multi si ar trebui sa ii trimita sa munceasca la privat ca la “stat" freaca menta degeaba
  Grebla
  07.04.2021, 03:12
  Statul nu poate produce
  De asta se cheama Stat! Ca sta !
  medgidnicolai
  07.04.2021, 14:37
  statul pune umarul, zilnic
  la diminuarea numarului de contributori. prin concedieri, restructurari si distrugeri. ultimul exemplu vanzatorii de la magazinele de la metrou, lasati pe liber.
  razvanus
  07.04.2021, 11:32
  Sunt oferite puține joburi, sunt mulți șomeri...
  Cele mai stabile locuri de muncă sunt la stat, in administrație, ministere, ca bugetari, unde sunt salarii decente acum. La firmele private multinaționale sunt salarii bune, mai ales dacă ești manager (funcții de conducere minim 2000 euro net/lună).
  Dar la puține firme private romanești se dau salarii mari, decente, cum se dau acum la multinaționale, sau in sistemul public.
  Sunt mulți oameni fără job acum, in anii 2021 și 2022 este bine să ne păstrăm jobul din prezent, să nu demisionam.
  Acum se oferă salarii mici la angajare.
  Cele mai multe locuri de muncă sunt acum in localități cu minim 50.000 de locuitori din centrul și vestul Romaniei plus Ploiești, Constanța, Iași, București și Ilfov.