Raed Arafat: "Am invatat din pandemie ca spitalele nu trebuie facute cost-eficient, ca fabricile. Spitalele publice trebuie intarite"

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 07:33
Autor: Alina Toma
Raed Arafat: "Am invatat din pandemie ca spitalele nu trebuie facute cost-eficient, ca fabricile. Spitalele publice trebuie intarite"Raed Arafat, despre ce am invatat din pandemie FOTO Facebook

Medicul Raed Arafat considera ca spitalele nu trebuie privite precum fabricile, in termeni de costuri si eficienta, si arata ca pandemia a demonstrat ca un spital nu trebuie considerat eficient daca are un grad ridicat de ocupare. "In mod normal, o sectie de Terapie Intensiva daca toata ziua este plina suta la suta inseamna ca nu ai destul. Inseamna ca tu trebuie sa ai inca o largire, inca un numar de paturi de terapie intensiva pana cand ajungi la nivelul in care paturile asteapta bolnavii, nu bolnavii asteapta paturile", considera Raed Arafat.

"Daca am invatat ceva din aceasta pandemie este ca spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat pana acum, ca entitati in care trebuie sa ai, sa fie gradul de ocupare sa fie 90 si ceva la suta, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% inseamna ca daca ai un dezastru nu mai ai unde sa pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare numar de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa.

Si in conditiile unui dezastru au gasit o flexibilitate mai mare la ei decat au gasit alte tari. In mod normal, o sectie de Terapie Intensiva daca toata ziua este plina suta la suta inseamna ca nu ai destul. Inseamna ca tu trebuie sa ai inca o largire, inca un numar de paturi de terapie intensiva pana cand ajungi la nivelul in care paturile asteapta bolnavii, nu bolnavii asteapta paturile", a afirmat Raed Arafat, intr-o emisiune difuzata miercuri seara de Prima TV.

Medicul considera ca spitalele nu trebuie privite precum fabricile, in termeni de cost si eficienta.

"Noi trebuie sa ne gandim la un aspect foarte clar: spitalele nu sunt ca sa fie facute cost eficiente, ca fabricile. Spitalele trebuie sa fie considerate ca entitati de infrastructura critica, care trebuie sa fie functionale, trebuie sa aiba rezerva, trebuie sa aiba rezerva de resursa umana, rezerva de spatiu si sa fie pregatite pentru orice situatie neasteptata, orice situatie anormala. Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, spiralele sunt si pentru ce se intampla astazi, in pandemie", a adaugat Raed Arafat.

Medicul a adaugat ca sectorul privat din sistemul sanitar "are rolul lui".

"Sectorul privat are rolul lui. Eu nu sunt impotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice sa fie intarite si trebuie, parerea mea, rupte de aceasta legatura prin personalul care se plimba intre cele doua", a mai afirmat Raed Arafat, aratand ca in alte tari este ilegal ca un medic sa lucreze si in sistemul sanitar public si in cel privat.

 Articol citit de 2569 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  RN
  08.04.2021, 08:58
  Ce cost-eficient visezi, nene?
  Spitalele de aici sug sume uriașe pe care le dau pe afaceri cu parandărăt, nu pe bolnavi. Auzi la el, cost-eficient... Inainte de asta ***ățați locul de bișnițari, organizați achizițiile la vedere și la costuri reale și după aia mai discutăm.
  Oricum ne-ar trebui spitale din secolul ăsta, nu cloacele pe care le avem acum, cu cirpeli și reparații improvizate.
  Grebla
  08.04.2021, 08:31
  Mie nu-mi plac medicii deloc
  De ce sa-mi placa spitalelel . Spitalul e treaba buna pt ei, medicii , ca nu fac nimic si bolnavii sint adusipe targa cu tot c bani .
  Oamenii bo9lnavi trebuie izolati , nu sa bagi 1000 de oameni de bolnavi pe un hectar . Mergeti voi la bolnav, nu invers . Spus pe tiganeste, faceti ceva pt banii cistigati
  Nonpolitikon
  08.04.2021, 08:26
  Spitalele de peste un deceniu, puternice resurse de nosocomiale, ar
  trebui-ngropate mai rapid și mai atent decat decedații de covid!
  Spitalele mobile de tip TIR, tren, vapor, avion ar trebui inmulțite, sau măcar inființate! De asemenea, personalul necesar acestora!
  Mucianceai
  08.04.2021, 09:00
  Si pe langa biserici infiintzate bolnitze,unde bolnavii sa fie
  grijiti de seminaristi,viitori popi .
  Tot-la-vale
  08.04.2021, 07:50
  Omul `serviciilor~
  Arafat (cel care a distrus si Ambunlanta, pentru paramedicii lui cu mii de morti pe constiinta) face un nou atac jeg.os impotriva spitalelor private.
  copilul
  08.04.2021, 07:44
  in alte tari sodomia este ilegala,dar o testeaza aici,ca aici se
  poate orice,ca romanul,in loc sa "protesteze",la biserica o face in fatza guvernului si de batut,o fac intre ei pina se omoara unul pe altul......