Puterea amana sa dea satisfactie UDMR: Fara vot in Senat pentru consacrarea zilei de 15 martie

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 14:56
2681 citiri
Puterea amana sa dea satisfactie UDMR: Fara vot in Senat pentru consacrarea zilei de 15 martie
Foto: Arhiva Ziare.com

Votul din Senat pentru Legea privind consacrarea zilei de 15 martie ca sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania a fost amanat.

Termenul pentru adoptarea tacita a legii in Senat se implineste pe 24 octombrie.

Senatorul PSD Serban Nicolae a anuntat ca s-a decis amanarea votului din Senat la aceasta lege.

"Pozitia PSD fata de acest proiect este ca in forma actuala noi nu cred ca l-am vota. Noi am lasat libertatea tuturor parlamentarilor nostri sa voteze, dar nu am sesizat ca ar exista sustinere parlamentara pentru un asemenea proiect. Ramane sa mai discutam", a spus social-democratul.

Citeste si UDMR vrea ca ziua maghiarilor de pretutindeni sa fie zi libera: Si noi respectam ziua nationala a Romaniei

"Noi avem pe ordinea de zi a Senatului si o propunere legislativa privind ziua minoritatilor nationale. Adica o zi in care sa celebram faptul ca exista pe teritoriul Romaniei, nu din ratiuni politice, nu din ratiuni de separatism sau de segregare, minoritati nationale, oameni cinstiti, oameni care contribuie la bugetul statului, oameni care-si fac datoria fata de tara, care traiesc aici de sute de ani si care fac parte din societatea romaneasca. In acest context, ramane de discutat daca si in ce conditii s-ar pune problema unei zile speciale dedicate maghiarilor din Romania", a mai declarat Serban Nicolae.

Pe 24 octombrie insa se implineste termenul pentru adoptarea tacita a legii in Senat, prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Initiativa legislativa apartinand UDMR a primit raport de admitere din partea comisiilor sesizate in fond.

"Se consacra ziua de 15 martie ca sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania", se arata in articolul 1 al initiativei legislative.

Proiectul mai prevede ca in localitatile unde traiesc persoane apartinand comunitatii maghiare, autoritatile publice pot organiza manifestari cultural artistice dedicate momentului, iar angajatorii le pot acorda maghiarilor din Romania o zi libera pentru a participa la manifestari.

Legea privind consacrarea zilei de 15 martie ca sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania s-a aflat si saptamana trecuta pe ordinea de zi a Senatului pentru dezbatere si vot final, dar sedinta a fost intrerupta, la solicitarea PSD, cu putin timp inainte de a se ajunge la respectiva initiativa legislativa.

In fiecare an, pe 15 martie este sarbatorita Ziua maghiarilor de pretutindeni, ca sarbatoare nationala a Ungariei, in amintirea revolutiei de la 1848. Liderii revolutionari maghiari au solicitat atunci imparatului de la Viena o serie de libertati constitutionale, dar si unirea Transilvaniei cu Ungaria.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Lege 15 martie sarbatoare maghiari, #15 martie sarbatoare maghiari , #Senat
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5