PSD vrea reguli si mai clare in caz de referendum de revizuire a Constitutiei. Cum arata proiectul lui Serban Nicolae

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 21:383665 citiri
PSD vrea reguli si mai clare in caz de referendum de revizuire a Constitutiei. Cum arata proiectul lui Serban Nicolae
Foto: Facebook/Serban Nicolae

Un proiect de lege initiat de Serban Nicolae si semnat si de senatorii PSD prevede completarea Legii referendumului specificandu-se ca referendumul de revizuire a Constitutiei trebuie sa aiba loc intr-o zi de duminica, ultima din interiorul perioadei de 30 de zile de la adoptarea de catre Parlament a initiativei de revizuire.

Serban Nicolae (foto), presedintele Comisiei juridice a Senatului, sustine ca proiectul este necesar pentru clarificarea legislatiei privind plebisicitul. "Pentru asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor initiativelor de revizuire a Constitutiei, a fost elaborat prezentul proiect de lege pentru organizarea si desfasurarea referendumului national ce ar putea fi initiat incepand cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la initiativa cetateneasca ce se afla pe rolul Parlamentului", se arata in expunerea de motive.

Astfel, este prevazut explicit ca referendumul trebuie sa se desfasoare duminica, in conditiile in care legislatia actuala lasa deschisa posibilitatea organizarii unui plebiscit in orice zi a saptamanii.

Concret, proiectul sustinut de senatorii PSD consta in adaugarea a patru alineate la articolul 6 din Legea referendumului. "Cetatenii Romaniei sunt chemati sa-si exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la art. 151 (alin. 3) din Constitutia Romaniei, calculata de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare, aceasta data", se arata la alineatul 4 al articolului 6.

Prevederea constitutionala la care se face referire in alineatul de mai sus se refera la obligativitatea organizarii refererendumului in cel mult 30 de zile de la data adoptarii de catre Parlament a initiativei de revizuire.

Proiectul a fost depus la Senat, in calitate de prima Camera sesizata, si se afla in etapa dezbaterii publice.

Amintim ca Legea referendumului a fost modificata in luna mai a anului trecut.