PSD vrea o zi dedicata democratiei romanesti. Tara noastra este pe locul 64 in lume si pe ultimul in UE

Sambata, 24 Martie 2018, ora 19:38
2920 citiri
PSD vrea o zi dedicata democratiei romanesti. Tara noastra este pe locul 64 in lume si pe ultimul in UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi parlamentari social-democrati au initiat un proiect legislativ prin care doresc declararea zilei de 11 iunie "Ziua Victoriei Revolutiei de la 1848 si a Democratiei Romanesti". In cel mai recent clasament al calitatii democratiei, insa, tara noastra este in picaj si inregistreaza cel mai slab scor din ultimii 12 ani.

Senatorii Serban Nicolae si Niculae Badalau se numara printre initiatorii acest proiect, relateaza Mediafax, iar Senatul este prima camera sesizata in acest caz.

"Anul revolutionar 1848 are o deosebita insemnatate pentru istoria noastra nationala. Pe 14 iunie 1848 a fost adoptat de catre guvernul revolutionar tricolorul, ca steag national (ziua de 26 iunie - pe stil nou - a fost proclamata Ziua Drapelului National, dintr-o eroare de principiu istoric), iar ziua de 13 septembrie a fost proclamata Ziua Pompierilor din Romania, ca urmare a bataliei din Dealul Spirii dintre armata otomana si Compania de Popmpieri condusa de capitanul Pavel Zaganescu.

Cu toate acestea, ziua de 11 iunie este de departe cel mai important moment din anul 1848, cand 'Proclamatia de la Islaz' a fost semnata de domnitorul Gheorghe Bibescu, care a recunoscut astfel cererile poporului si guvernul revolutionar, trece neobservat. De asemenea, evenimentele petrecute intre 1848 si 1849 in Transilvania reprezinta pasi fundamentali pentru afirmarea natiunii romane si Marea Unire din 1918", sustine senatorul Ioan Vulpescu.

Daca proiectul va avea succes, autoritatile administratiei centrale si ale celei locale vor putea sa organizeze manifestatii publice dedicate acestei zile - sarbatorirea democratiei romanesti.

Ziua Internationala a Democratiei este marcata in fiecare an, pe 15 septembrie.

Intre timp, Romania se afla pe locul 64 in lume, in indexul anual privind starea democratiei, fiind ultima dintre cele 28 de tari UE, cu mult sub Croatia (58). De asemenea, tara noastra, care se afla in categoria "democratie deficienta", este depasita de Guyana, Sri Lanka, Mongolia, Lesotho sau Ghana, fiind la mica distanta de categoria "regimurilor hibrid", din care fac parte multe tari din lumea a treia - din America Centrala, Asia sau Africa -, printre care Haiti si Mozambic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#PSD ziua democratiei romanesti, #PSD 11 iunie ziua democratiei , #lege