PSD si-a impus amendamentele la Codul Administrativ. USR acuza capturarea totala a Romaniei

Vineri, 25 Mai 2018, ora 13:13
4672 citiri
PSD si-a impus amendamentele la Codul Administrativ. USR acuza capturarea totala a Romaniei
Foto: Facebook/ Florina Presada

Uniunea Salvati Romania acuza PSD ca politizeaza administratia publica si slabeste criteriile de integritate, dupa ce in Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului Administrativ au fost adoptate amendamente care fac activitatea administratiei publice locale si mai opaca.

"Uniunea Salvati Romania atrage atentia asupra modului in care PSD, prin Comisia de Cod Administrativ, politizeaza administratia publica si slabeste criteriile de integritate.

Membrii USR prezenti la dezbateri au propus amendamente, care sa diminueze din efectele nocive pe care le vor avea aceste legi, insa ele au fost respinse", se arata intr-un comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

USR precizeaza ca a propus amendamente care dadeau posibilitatea cetatenilor sa participe la sedintele de consiliu local, insa acestea au fost respinse.

Totodata, au trecut amendamentele PSD "care fac activitatea administratiei publice locale si mai opaca". Potrivit sursei citate, un amendament prevede ca in procesele verbale ale sedintelor consiliilor locale se publica o sinteza a dezbaterilor din sedinta si nu dezbaterile asa cum au avut loc, ca pana acum.

"Nu a trecut nici amendamentul USR care spunea ca nu pot fi numite membri ai Guvernului sau prefecti persoanele care se afla sub interdictia de 3 ani de a ocupa o functie sau demnitate publica, in urma stabilirii unei stari de incompatibilitate sau conflict de interese.

Le-am atras atentia ca aceasta exigenta exista pentru alesii locali, au spus ca va fi scoasa si de acolo", a declarat senatorul USR Florina Presada, citat in comunicat.

Referitor la directorii de deconcentrate, social-democratii au propus un amendament prin care sa primeasca functia de subsecretar de stat. Avand in vedere ca prefectul este cel care asigura conducerea serviciilor deconcentrate, el va avea rang de secretar de stat, subprefectul va avea rang de subsecretar de stat, iar seful de deconcentrate va avea rang de subsecretar de stat.

"Acest lucru inseamna ca persoanele numite nu se mai supun rigorilor functiei publice, nu mai sunt numite prin concurs, iar acesti directori devin demnitari", se arata in comunicat.

"Romania va deveni o tara de demnitari (media directorilor de deconcentrate intr-un judet este de 30-40, plus prefectii si subprefectii - ajungem la peste 1500 demnitari) si de fapt nimeni nu va avea curajul sa traga pe nimeni la raspundere pentru deciziile luate", mai atrage atentia USR.

Uniunea subliniaza ca PSD continua sa ii taie din atributii presedintelui Romaniei.

"PSD continua sa-i ia din atributii presedintelui Romaniei, conducatorii autoritatilor administrative autonome vor fi numiti de catre Parlament conform legilor lor de infiintare si functionare. Pana acum, acestia erau numiti si de catre presedinte.

Numai ca PSD a trecut sau va trece prin Parlament schimbari la legile de infiintare si functionare ale ANCOM si Consiliului Concurentei, de exemplu, unde numirea era facuta de catre presedinte. Deci actuala majoritate parlamentara va avea monopolul acestor numiri", a conchis Presada.

"Toate masurile adoptate in Comisia de Cod Administrativ vor face institutiile publice dependente de reprezentantii politici, un fapt condamnabil pentru o tara europeana si democratica", concluzioneaza documentul.

Citeste si Parlamentarii au adoptat un amendament propus de Firea si Valcov care le permite primarilor sa infranga mult mai usor opozitia consilierilor locali

A.D.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#cod administrativ dezbateri, #amendamente cod administrativ , #lege