PSD + PRM = O miscare politica dubioasa si neinspirata (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Februarie 2011, ora 23:59
8078 citiri
PSD + PRM = O miscare politica dubioasa si neinspirata (Opinii)
Foto: Gandul

Politica romaneasca este o inepuizabila sursa de uimire. Nu pentru ca ar fi plina de proiecte valoroase, nu pentru ca politicienii romani ar fi inteligenti si profesionisti sau pentru calitatea dezbaterilor si a activitatii parlamentare. Uimeste un singur lucru: stupizenia incredibila a miscarilor de pe scena politica.

Ultima mostra ne-a venit de la PSD. De-abia se calmasera oarecum apele dupa crearea USL, de-abia se mai potolisera vocile liberale, putine, dar destul de puternice, enervate de mariajul cu stanga lui Ion Iliescu, ca PSD a simtit parca nevoia sa puna paie pe foc, prin asocierea cu partidul lui Corneliu Vadim Tudor.

E drept, aliantele PSD - PRM sunt doar judetene, insa suficient de enervante pentru toti cei care nu pot uita ca Vadim Tudor ramane un personaj cel putin controversat din politica romaneasca. Iar recentul episod de la evacuarea sediului PRM nu a facut decat sa agraveze situatia.

Cum sa te asociezi cu un om care pretinde ca jignirea unei executoare judecatoresti reprezinta o declaratie politica, acoperita de imunitatea parlamentara? Liberalii incearca sa se distanteze cat pot de aceasta noua pata pe blazonul lor.

"Daca PSD decide sa acorde locuri PRM pentru alegerile locale si nationale, este strict problema PSD", a declarat oarecum stanjenit Relu Fenechiu, dupa ce PSD si PRM Ilfov au semnat un protocol de colaborare valabil pana in 2019.

Nu-i chiar asa, caci potrivit protocolului USL, PSD si PNL trebuie sa-si acorde reciproc sustinere pentru candidati. Asa ca liberalii pot ajunge foarte usor sa fie obligati sa sustina un candidat al PRM pe un loc cedat de PSD. Cred ca PD-L si Traian Basescu nici nu-si pot dori cadou electoral mai frumos.

PNL nu este insa nici pe departe o victima in aceasta poveste. Cand te inhaitezi cu PSD si cu Dan Voiculescu ar trebui sa stii exact ca te poti astepta la orice porcarie. Liberalii dorm acum asa cum si-au asternut si sa zica merci daca nu se vor trezi in brate si cu alte mari "valori" ale societatii si politicii romanesti.

Ceva socheaza totusi la miscarea PSD: gratuitatea ei. Ce nevoie aveau social-democratii sa intre in cardasie cu un partid muribund si cu un politician de acest gen, a carui stea a apus demult?

PRM nu aduce PSD nici voturi si nici imagine. Nu exista riscul ca PRM sa intre in tabara adversa pe care sa o intareasca. Dimpotriva, pentru cea mai mare parte a electoratului, inclusiv PSD, dar mai ales PNL, PRM reprezinta o varianta cu totul nefrecventabila, iar Corneliu Vadim Tudor o adevarata rusine.

In plus, prin asocierea cu PRM, PSD da un motiv cat se poate de credibil maghiarilor sa ramana la guvernare alaturi de PD-L. De acolo pot spera sa obtina legea minoritatilor, in timp ce dinspre USL le ranjeste Vadim Tudor. Social-democratii le-au usurat nesperat soarta adeptilor ramanerii la guvernare, in perspectiva apropiatului congres UDMR.

Este adevarat, PSD si-a facut rost de o trompeta nationalista agresiva, dar ma tem ca pretul platit pe ea este cu mult mai mare decat beneficiile pe care le poate aduce. Caci daca mesajul lui Vadim Tudor ar mai fi avut o valoare electorala, PRM n-ar fi acum partid extraparlamentar.

Singura explicatie cat de cat logica ar putea fi una de orgoliu. Daca PNL are un satelit, pe PC, si PSD a simtit nevoia sa aiba din nou unul, chiar daca se cam rusineaza cu el si nu-l primeste in salonul central, ci doar prin anexele judetene.

Oricare ar fi fost scopul urmarit, asocierea PSD cu PRM sterge orice speranta de intrare in onorabilitate nu numai a PSD, ci si a constructiei politice nou create impreuna cu liberalii si care ar fi trebuit sa fie o alternativa credibila la actuala putere.

Cat timp de aceasta alternativa sta atarnat Vadim Tudor, ea numai onorabila si credibila nu poate fi.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#alianta PSD PRM, #alianta Ponta Vadim , #Alianta PSD ACD
Comentarii
Poza crin-geoana
crin-geoana
rank 5
Eu in locul celor de la UDMR as zice asa, v-ati unit si cu vadimelu? Bun, trecem si noi in tabara voastra, daca noi dam premierul