PSD a pus mana pe stat, acum vrea societatea. Decuplarea de Europa

Joi, 13 Septembrie 2018, ora 11:43
22222 citiri
PSD a pus mana pe stat, acum vrea societatea. Decuplarea de Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

In vreme ce la Strasbourg, presedintele Comisiei Europene avertiza asupra pericolului care ar putea zdruncina Uniunea Europeana - regimurile nedemocratice care se ridica in estul Europei -, la Bucuresti, o institutie de forta a statului incerca sa puna pe umerii romanilor din diaspora o lovitura de stat.

Jandarmeria Romana a acuzat oficial protestatarii din 10 august de incercarea de a rasturna ordinea constitutionala, un vocabular comun cu cel al regimului Erdogan, dar diferit esential de cel european.

Privite in oglinda, cele doua evenimente iti dau exact tabloul si masura monstruozitatilor pe care guvernarea PSD le face Romaniei. Fara rest, fara scrupule, doar pentru a salva cateva persoane, Partidul Social Democrat a infestat tesatura sociala a tarii la fel de perfid cum a facut-o comunismul.

Iar ce parea a-i fi limita - specularea urilor sociale - a fost depasita, miercuri, odata cu transformarea Jandarmeriei intr-o institutie similara fostei Securitati.

Vorbim despre o institutie de forta a statului, asadar, care isi acuza cetatenii, la DIICOT, ca sunt tradatori de tara, pentru ca manifesteaza contra masurilor unui guvern abuziv.

Cu alte cuvinte, guvernul roman si-a asigurat un argument juridic pentru a putea opera arestari in randul protestatarilor, daca va avea nevoie de asta in naratiunea pe care si-o tese.

Afirmand ca ordinea constitutionala a Romaniei este atacata, Guvernul lui Liviu Dragnea s-a asigurat ca poate oricand, in numele apararii statului, sa ia orice masura punitiva, impotriva oricui banuit ca se opune adevarului oficial.

Romania PSD-ului este in razboi deschis cu Romania protestelor, dar fara a mai fi in joc vreo metafora. In joc ar putea insa sa fie libertatea celei de-a doua Romanii, cea care nu are functii in guvernul manipulat de Liviu Dragnea si ai sai si nici o Jandarmerie uzurpata, gata sa ii inlature pe toti cei care au strigat in Piata Victoriei, contra unui guvern care face totul in serviciul unui partid, punand in schimb la bataie Romania de dincolo de gardurile care despart, aproape geografic, ministrii de cetateni.

Chiar daca Jandarmeria a facut doar o operatiune de propaganda, un fel de PR de laborator pentru PSD, consecintele sunt enorme.

Pentru ca Liviu Dragnea nu se va multumi cu atat. Iar Liviu Dragnea nu este nici macar Viktor Orban, pentru ca nici macar autoritarismul nu e pentru orice politician mediocru. Da tara pe mainile unui politician mic, resentimentar, ridicat din umbrele puterii, si aceasta nu va sti sa o conduca altfel decat sugrumand orice libertate, inclusiv pe cea a camarilei care il apara.

Exista grade ale raului, asa cum exista si o scara a binelui.

Ce e insa atat de malefic in strategia de supravietuire a lui Liviu Dragnea, incat comparatia sa suporte, iata, dictatura comunista? Cateva puncte:

- Confiscarea institutiilor: Parlament, Guvern, Jandarmerie

- Deturnarea rolului social al institutiilor: de la interesul public la interesul politic

- Asmutirea unora contra altora - infamul referendum care nu are nici cea mai mica legatura cu Romania, dar are toate legaturile cu disperarea lui Liviu Dragnea de a supravietui politic, chiar daca asta inseamna sa ii supravietuiasca Gabrielei Firea sau Romaniei

- Transformarea unei institutii de forta, i.e. Jandarmeria, intr-un instrument politic de forta bruta

- Uzurparea lingvistica si conceptuala/crearea nouvorbei PSD: de la derizoriul "programului de guvernare" la "Centenar", trecand prin "statul paralel"

- Pretentia de a suprapune statului societatii

- Resentimentul ca fundament al puterii, cu consecinta lui - ura, ca metoda de guvernare.

Asa cum arata discursul oficial al Romaniei, despartirea de vestul Europei este inevitabila, iar acest fapt va fi, sigur, dur pentru Bruxelles, dar catastrofal pentru tara numita Romania.

Ce le ramane romanilor dupa Europa? O intrebare la care ar trebui sa raspunda opozitia politica, alta decat cea care a cautionat cea mai parsiva strategie pentru apararea lui Liviu Dragnea, referendumul pentru definirea unei familii despartite tocmai de neputinta Romaniei de a oferi cetatenilor ei educatie, sanatate si securitate economica.

Iar lucrurile par sa se precipite: la cateva ore dupa ce am scris acest text, Parlamentul European a decis sa discute situatia democratiei din Romania la inceputul lui octombrie, urmand ca finalul lunii viitoare sa fie adoptata si o

rezolutie privind tara noastra.

De asta-data insa prim-ministrul care a permis punerea intre paranteze a statului de drept nu isi va apara nici mandatul, nici tara in plenul european, asa cum a facut-o Viktor Orban: populist, mal genie, arogant, dar capabil sa vorbeasca in termenii Europei. Prim-ministrul Romaniei, va reamintesc, este Viorica Dancila.

Citeste si un interviu Ziare.com cu ministrul Afacerilor Europene, care nu exclude activarea articolului 7 pentru Romania. Vom fi decuplati de Bulgaria?

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#PSD Dragnea Firea Juncker Europa , #referendum