PSD a decis sa il sustina pe Teodor Melescanu pentru sefia Senatului, desi ALDE nu l-a propus

Luni, 02 Septembrie 2019, ora 16:00
4907 citiri
PSD a decis sa il sustina pe Teodor Melescanu pentru sefia Senatului, desi ALDE nu l-a propus
Foto: Arhiva Hepta.ro

PSD a decis sa il sustina pe Teodor Melescanu pentru preluarea functiei de presedinte al Senatului, dupa demisia lui Calin Popescu Tariceanu, cu toate ca ALDE nu a stabilit ca il va propune pe Melescanu in acest post.

"Noi il sustinem pe domnul Teodor Melescanu. (...) Sunt multe optiuni, s-a votat si il sustinem pe domnul Teodor Melescanu", a spus Dancila dupa sedinta grupului parlamentar al PSD de la Senat.

Teodor Melescanu a confirmat si el sustinerea acordata de PSD, precizand insa ca social democratii nu i-au cerut sa demisioneze din ALDE.

"Am inteles ca acum, in cadrul grupului senatorial PSD, s-a adoptat sa imi sustina candidatura pentru sefia Senatului. O sa vedem cand se va intampla votul. Nu mi-a cerut nimeni sa plec de la ALDE", a subliniat Melescanu.

Intrebat daca prin aceasta sustinere pe care i-o acorda, PSD incearca o reapropiere de ALDE, Teodor Melescanu a afirmat ca acest post e o garantie a faptului ca ALDE nu va fi supus niciunei presiuni. Totodata, el a subliniat ca inca nu a discutat cu Tariceanu pe aceasta tema.

"Este vorba de pozitia ca am avut-o in mod normal trebuia sa se perpetueze de presedinte al Senatului. Acest post este o garantie a faptului ca ALDE nu va fi supus unei presiuni de un fel sau altul si vor oferi si colegilor mei o perspectiva pentru viitor pentru a ramane in ALDE si pentru a ne dezvolta partidul in continuare. N-am discutat inca cu domnul Tariceanu (despre propunere - n.red.) ", a spus Melescanu.

Tariceanu nu stia de decizia luata de PSD

In replica, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca PSD nu poate lua decizia de a-l sustine pe Melescanu pentru sefia Senatului, decat dupa o discutie cu formatiunea sa. Si, potrivit lui Tariceanu, aceasta discutie nu a avut loc.

"Nu mi s-a adus la cunostinta aceasta decizie. Nu vreau sa faca foarte multe comentari, dar aceasta chestiune ar fi putut sa fie facuta, daca a fost facuta, subliniez la modul ipotetic, numai in cadrul unei discutii cu ALDE. Aceasta discutie cu ALDE nu a avut loc. Prin urmare o astfel de propunere nu am ce s-o comentez. Nu cred ca poate cineva sa propuna o functie pentru cineva de la ALDE fara sa discute cu noi", a explicat Tariceanu.

Totodata, liderul ALDE a spus a vorbit aseara cu Teodor Melescanu si nu i-a spus ca si-ar dori aceasta functie.

"V-am spus punctul meu de vedere si acest punct de vedere il imbratiseaza si colegii mei. Iar daca vreti sa va mai spun altceva, am avut aseara o discutie cu domnul Melescanu in care nu mi-a spus absolut nimic despre o astfel de intentie, in asa fel incat sa nu se lase intentia din partea mea ca l-as banui pe domnul Melescanu de o astfel intentie", a mai afirmat Tariceanu.

Tariceanu si-a depus demisia de la sefia Senatului

Calin Popescu Tariceanu si-a depus, luni, la Biroul Permanent, demisia de la sefia Senatului.

Liderul ALDE urmeaza sa isi anunte decizia si sa citeasca textul acesteia in plenul Senatului, care incepe la ora 16:00, moment in care postul va fi vacantat.

Calin Popescu Tariceanu anuntase inca de saptamana trecuta, dupa retragerea ALDE de la guvernare, ca isi va da demisia din functia de presedinte al Senatului la inceputul sesiunii.

"Cred ca este mai corect astazi sa ne despartim civilizat si sa trecem in Opozitie. Am decis sa renunt si la candidatura la prezidentiale si luni imi voi anunta demisia din functia de presedinte al Senatului", a anuntat Tariceanu.

Cine doreste functia lui Tariceanu

Asadar, dupa demisia lui Tariceanu urmeaza sa fie ales un alt presedinte al Senatului, iar social-democratii propun ca posibile variante pe Cristian Dumitrescu sau Ecaterina Andronescu, au precizat surse politice pentru Mediafax.

Digi24 spune ca functia este dorita si de social democratii Nicolae Moga, Titus Corlatean sau Robert Cazanciuc.

De asemenea, surse politice au declarat pentru Mediafax ca Biroul Executiv al PNL ar putea decide in sedinta de luni desemnarea Alinei Gorghiu pe aceasta functie, iar unele partide din Opozitie ar putea sustine nominalizarea PNL. PMP si-ar fi exprimat intentia in acest sens, conform surselor politice.

Dar liberalii au evitat in sedinta de luni a partidului sa stabileasca pe cine propun pentru sefia Senatului. Alina Gorghiu, nume vehiculat pentru acest post, a spus insa ca spera ca toata Opozitia sa sustina candidatul PNL.

"Ma astept ca toti colegii din Senat care nu sunt din PSD sa inteleaga ratiunea sustinerii unui candidat al Opozitiei. Imi doresc sa vad cati mai multi senatori care sa inteleaga ca functie de presedinte al Senatului e o pozitie care sa insemne crearea premiselor de a avea o motiune de cenzura incununata de succes", a spus Alina Gorghiu la Digi24.

Potrivit regulamentului Senatului, presedintele acestei Camere e ales prin vot secret, cu buletine pe care sunt inscrise, in ordinea descrescatoare a marimii grupului parlamentar, numele si prenumele candidatilor propusi de liderii grupurilor parlamentare.

Ulterior, fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere si va fi declarat presedinte al Senatului candidatul care a intrunit, la primul tur de scrutin, votul majoritatii senatorilor prezenti.

Insa pana la numirea unui nou sef al Senatului va fi numit un interimar, iar Viorica Dancila a spus ca PSD are vicepresedinti care pot prelua functia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Teodor Melescanu presedinte Senat , #Senat
Comentarii