Proiectul care prevede inchisoare de pana la 10 ani pentru cei care promoveaza doctrine antitiganiste, adoptat tacit de Senat

Marti, 03 Decembrie 2019, ora 08:509413 citiri
Proiectul care prevede inchisoare de pana la 10 ani pentru cei care promoveaza doctrine antitiganiste, adoptat tacit de Senat
Foto: Arhiva Ziare.com

Propunerea legislativa privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului a trecut tacit, luni, de Senat, prin implinirea termenului pentru dezbatere si adoptare.

Conform proiectului, prin "antitiganism" se intelege atat perceptia referitoare la rromi exprimata ca ura impotriva acestora, cat si manifestarile verbale sau fizice motivate de ura impotriva rromilor, indreptate impotriva rromilor ori a proprietatilor acestora, impotriva institutiilor/ONG-urilor, liderilor comunitatilor rrome sau lacasurilor lor de cult, traditiilor si limbii romani.

Initiat de parlamentari din cadrul minoritatilor nationale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP, actul normativ prevede pedepse cuprinse intre 3 luni si 10 ani pentru cei care promoveaza, in public, idei, conceptii sau doctrine antitiganiste, pentru distribuirea sau punerea la dispozitia publicului de materiale din aceeasi categorie sau initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter antitiganist, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, la un astfel de grup.

Nu constituie infractiune daca fapta este savarsita in interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei sau in scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, prevede proiectul.

Totodata, nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele mentionate, daca denunta autoritatilor existenta organizatiei, inainte ca aceasta sa fi fost descoperita si sa fi inceput savarsirea vreuneia dintre infractiunile care intra in scopul grupului.

Prin organizatie cu caracter antitiganist se intelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent in scopul promovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor antitiganiste.

Prin simboluri antitiganiste se intelege drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum si orice alte asemenea insemne care transmit idei, conceptii sau doctrine care promoveaza antitiganismul.

Prin materiale antitiganiste se intelege imagini, mesaje text, continut audio-video, precum si orice alte asemenea reprezentari, care transmit idei, conceptii sau doctrine care promoveaza antitiganismul.

Legea este organica, iar Camera Deputatilor este for decizional.